Οι νέοι που καπνίζουν κάνναβη για χρόνια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σημαντικής και μη αναστρέψιμης μείωσης του δείκτη νοημοσύνης τους.

Για περισσότερα από 20 χρόνια οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα στη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι εκείνοι που ξεκίνησαν τη χρήση της κάνναβης σε ηλικία κάτω των 18 ετών –ενώ ο εγκέφαλός τους βρίσκονταν σε φάση ανάπτυξης- παρουσίασαν σημαντική πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους(IQ).

Η μελέτη ξεκίνησε όταν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν παιδιά (<18), πολύ πιο πριν χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά κάνναβη, και στην συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι που έφτασαν στην ηλικία των 38 ετών.
Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, τη χρήση άλλων ναρκωτικών και τις σπουδές των ατόμων της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν συχνά κάνναβη –τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα και συνέχιζαν τη χρήση της στην ηλικία των 20-30 χρόνων και σε ορισμένες περιπτώσεις άνω των 30- παρουσίασαν σημαντική πτώση στο IQ τους που κατά μέσο όρο έφτανε τις 8 μονάδες.  

Επιπλέον, φάνηκε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η κάνναβη, τόση μεγαλύτερη είναι η απώλεια των μονάδων IQ, ενώ η διακοπή ή η μείωση της χρήσης της απέτυχε να αποκαταστήσει το χαμένο IQ.

Η χρήση της κάνναβης, ιδιαίτερα από μικρή ηλικία, φαίνεται να έχει νευροτοξικές και νευροψυχολογικές επιδράσεις ενώ υπάρχουν πολλές κλινικές και πανεπιστημιακές αναφορές που σημειώνουν ότι οι χρήστες της κάνναβης έχουν τη τάση να είναι λιγότερο πετυχημένοι στη σχολική, επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή.
Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση της κάνναβης προκαλεί πρόωρη εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, κάτι που ενισχύει την θεωρία της αρνητικής επίδρασης της στον εγκέφαλο του ανθρώπου.

Ως επίλογος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάνναβης, παρά τις δεκάδες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας, παρουσιάζει και κάποιες θετικές όταν βέβαια χρησιμοποιείται ως φάρμακο.
Συγκεκριμένα, τα κανναβινοειδή που περιέχονται σε αυτή χρησιμοποιούνται και έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα στην ανακούφιση από τον πόνο και στη βελτίωση παθολογικών και μη καταστάσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, κατάθλιψη, νόσο Crohn, μετατραυματικό στρες, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο κ.α.


Πηγές: Madeline Meier, Ph.D., postdoctoral research associate, psychology and neurology, Duke University, Durham, N.C.; Harris Stratyner, Ph.D., vice president, New York Clinical Regional Services, Caron Treatment Centers; Aug. 27, 2012, Proceedings of the National Academy of Sciences, online