Το πρωινό πρέπει να συνδυάζει καλούς υδατάνθρακες, με φυτικές ίνες και λίγη πρωτεΐνη, ώστε να μας χορταίνει και να μας προσφέρει ενέργεια για αρκετές ώρες.

Πόσες φορές μπορεί να μας συμβαίνει μέσα σε έναν μήνα; Ξυπνάμε λίγο αργοπορημένα, με το ζόρι προλαβαίνουμε να πιούμε δυο γουλιές καφέ, και πρέπει αμέσως να φύγουμε τρέχοντας για την δουλειά. Τι συμβαίνει όμως με το πρωινό;

Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας. Πρέπει να συνδυάζει καλούς υδατάνθρακες, με φυτικές ίνες και λίγη πρωτεΐνη, ώστε να μας χορταίνει και να μας προσφέρει ενέργεια για αρκετές ώρες. Και, αν είστε από τους ανθρώπους που σκέφτονται ότι η υγιεινή διατροφή είναι επαναλαμβανόμενη και βαρετή, εμείς αποφασίσαμε να σας αποδείξουμε το αντίθετο.

Βρώμη

Ίσως από τα καλύτερα πρωινά που μπορούμε να φάμε, καθώς η βρώμη περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, αλλά και θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας.

Γιαούρτι

Περιέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο, και σε συνδυασμό με μερικά φρούτα και ξηρούς καρπούς, είναι ένα πλήρες (και σούπερ υγιεινό) γεύμα.

Γκρέιπφρουτ

Αυτό το εσπεριδοειδές με την πολύ ιδιαίτερη γεύση έχει να μας προσφέρει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, αλλά και τις εκπληκτικές λιποδιαλυτικές του ιδιότητες.

Μπανάνα

Εξαιρετική προσθήκη στην βρώμη ή στο γιαούρτι και – ας το παραδεχτούμε – η απόλυτη βάση για φυσικούς χυμούς και smoothies. Οι μπανάνες δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα από την διατροφή μας.

Αυγά

Τα έχουμε πει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσουμε να τα λέμε: Τα αυγά είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας μόλις ξυπνήσετε. Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, χορταστικά και χαμηλά σε θερμίδες. Και, θυμηθείτε: Η διατροφική τους χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης του αίματος.

Βούτυρα ξηρών καρπών

Βούτυρο αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο… Από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και καλών, μονοακόρεστων λιπαρών. Προσοχή με τις θερμίδες τους, φυσικά.

Καρπούζι

Ειδικά τώρα που είναι η εποχή του, γιατί να μην το απολαύσετε και το πρωί; Μας ενυδατώνει, περιέχει το σημαντικό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και πάρα πολύ λίγες θερμίδες.

Λιναρόσπορος

Προσθέστε τον σε ένα πρωινό με βρώμη, κινόα ή μέσα σε ένα smoothie, για να λάβετε τα πολύ σημαντικά λιπαρά ω-3. Προσοχή, όμως: Αγοράστε τους κοπανισμένους, καθώς ολόκληροι δεν πρόκειται να αποδομηθούν στο πεπτικό σας σύστημα, και δεν έχουν διατροφική αξία.

Blueberries

Τα μικρά και θαυματουργά μούρα είναι θησαυροί. Περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πάρα πολύ λίγες θερμίδες και ταιριάζουν υπέροχα μέσα σε ένα πιάτο με βρώμη. Οποιοδήποτε μούρο, για να είμαστε ειλικρινείς, αξίζει μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή—και οι φράουλες, που – περιέργως – δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Καφές

Δεν μας ξυπνάει απλώς. Περιέχει αντιοξειδωτικά, και η καθημερινή του κατανάλωση (σε φυσιολογικές ποσότητες) προστατεύει από αρκετές ασθένειες. Φυσικά, όλα αυτά τα οφέλη χάνονται αν γεμίζουμε τον καφέ μας ζάχαρη και σιρόπια.

Τσάι

Δεν σας αρέσει ο καφές; Τότε μια κούπα πράσινο τσάι θα καταφέρει και αυτό να σας ξυπνήσει, αλλά και να σας προσφέρει κατεχίνες, πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πεπόνι

Περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμινών Α και C, φροντίζοντας την επιδερμίδα μας, μεγάλες ποσότητες νερού, και πολύ χαμηλές θερμίδες.

Ακτινίδιο

Το μικρό αυτό φρουτάκι περιέχει σχεδόν τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι, μαζί με κάλιο και χαλκό, καθώς και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.


Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Πηγή: www.iatronet.gr