Μια μέρα χωρίς χαμόγελο σβήνει και χάνεται στον ορίζοντα, είναι μια χαμένη μέρα. Μπορεί αυτή η φράση να μοιάζει με διαφήμιση οδοντόκρεμας, αλλά έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο φλοιός του εγκεφάλου απελευθερώνει ηλεκτρικά ερεθίσματα ακριβώς ένα δευτερόλεπτο αφού γελάσουμε. Όταν γελάμε, ο εγκέφαλος στέλνει μια εντολή που προκαλεί την έκκριση των ενδορφινών, των ορμονών που παράγουν εσωτερική αίσθηση χαράς κι ευεξίας, ανακουφίζοντας από τον πόνο και παρέχουν ισορροπία στην καθημερινότητά μας.

 Το γέλιο είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό και, κατά κάποιον τρόπο, είναι μία μορφή διαλογισμού. Εάν καταφέρουμε να γελάσουμε, μπαίνουμε σε ένα άλλο επίπεδο, όπου δεν υπάρχει ούτε σκέψη, ούτε χρόνος. Το πνεύμα μας ζει με προσδοκίες∙ το γέλιο προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Όπως συμβαίνει με τον διαλογισμό, το γέλιο μας μεταφέρει σε μια αχρονική κατάσταση, στην οποία μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τα πάντα και να ξεχάσουμε όλα μας τα καθημερινά άγχη.
Το γέλιο είναι τόσο θεραπευτικό που έχει τον δικό του τομέα στην επιστήμη της ψυχολογίας, τον τομέα της γελωτολογίας: ο τομέας αυτός είναι μια τεχνική που αποσκοπεί στην παραγωγή συναισθηματικών καταστάσεων που προκαλούν γέλιο. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να την λάβουμε υπ΄όψιν ως θεραπευτική αγωγή διότι δεν θεραπεύει ασθένειες, βοηθά στην εξουδετέρωση των αρνητικών αισθημάτων τους άγχους, ή μειώνει την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων όπως η θλίψη.

Όσο περισσότερο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερη θλίψη και κλάμα μας προκαλούν τα ανόητα πράγματα. Αντιθέτως, υπάρχουν ανόητα πράγματα που μας κάνουν να γελάμε!


Τα οφέλη της γελωτολογίας.

Η γελωτολογία βοηθά να αποδραματοποιήσουμε τις καταστάσεις της ζωής μας, αναπτύσσοντας ένα πνεύμα ευχάριστο και αισιόδοξο. Τα άτομα που ασχολούμαστε με την γελωτολογία μαθαίνουμε να αποκτούμε ένα καλύτερο όραμα για τον εαυτό τους, για το περιβάλλον τους και τις δυνατότητές τους. Για τον λόγο αυτό οι καταστάσεις που μας κάνουν να «γελάμε σαν χαζοί» είναι τόσο συναρπαστικές κι ακαταμάχητες.
Αυτή η τεχνική μας δείχνει ότι πρέπει να γελάμε τουλάχιστον ένα λεπτό τρεις φορές την ημέρα. Ακόμη κι αν αυτό είναι αδύνατον, αρκεί ώστε ένα άτομο να κατορθώσει να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του, καθώς το γέλιο συνιστά ένα εξαιρετικό δώρο που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η γελωτολογία μας επιτρέπει να πετάξουμε από πάνω μας το στρες (μειώνοντας το επίπεδο της κορτιζόλης) και να βελτιώσουμε τη στάση μας απέναντι σε καταστάσεις της ζωής μας.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το γέλιο είναι ωφέλιμο για την υγεία, συμβάλλει στην αύξηση της άμυνας και βελτιώνει την ψυχολογική μας ισορροπία. Λοιπόν! Τι περιμένετε για να αρχίσετε να γελάτε; Δε είναι για πλάκα, οι λόγοι είναι σοβαροί και θεραπευτικοί!

Υπάρχουν άνθρωποι που μας κάνουν να γελάμε ακόμη κι αν αυτός δεν είναι ο στόχος τους. Το καταφέρουν, κυρίως, διότι η παρουσία τους μας κάνει ευτυχισμένους∙ αυτό είναι αρκετό για να μας κάνει να γελάσουμε γρήγορα, μόνο και μόνο που τους βλέπουμε, χαιρόμαστε τη συντροφιά τους, χαιρόμαστε να συζητάμε μαζί τους, να τους ακούμε. Ακόμη κι αν δεν λένε τίποτα το εξαιρετικό, ακόμη κι αν μιλάμε για ανούσια και χαζά πράγματα, εμείς γελάμε, διότι χαιρόμαστε που είμαστε μαζί τους!
-Javier Marías-

Το γέλιο διώχνει την κατάθλιψη.

Μια από τις καλύτερες τεχνικές για να καταπολεμήσουμε το άγχος είναι το χιούμορ! Μπορεί να μη το γνωρίζουμε, αλλά σίγουρα το έχουμε βιώσει μετά από ένα υπέροχο βράδυ με φίλους, κρασί και γέλιο. Τώρα, η επιστήμη το τεκμηριώνει κιόλας! Είναι πολύ πιο απλό να απομακρύνουμε αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις εάν παρατηρούμε και ερμηνεύουμε ό,τι μας συμβαίνει με αίσθηση του χιούμορ. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι ο τρόπος που έχουμε για να ερμηνεύουμε τα πράγματα είναι το στοιχείο που ρυθμίζει την ψυχική μας κατάσταση και όχι τα ίδια τα γεγονότα καθαυτά!
Έτσι, η γελωτολογία είναι μια αποτελεσματική τεχνική γεμάτη ωφέλειες και χρησιμοποιείται στη μάχη κατά της κατάθλιψης. Όταν γελάμε, αισθανόμαστε χαλάρωση, ευτυχία, γινόμαστε πιο ήρεμοι, αισθανόμαστε ανακούφιση από τα βάρη. Εξ’ άλλου, όπως υπογραμμίσαμε ήδη, το γέλιο παράγει σε χημικό επίπεδο, ενδορφίνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα. Το έχει γράψει κι ο Pablo Neruda: το ειλικρινές γέλιο είναι ένας καθρέπτης της ψυχής μας. Συνεπώς, όταν παίρνουμε τη ζωή μας με χιούμορ, παράλληλα φροντίζουμε και την υγεία μας.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις βαθιές αναπνοές που παίρνουμε μετά από ένα έντονο γέλιο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον κόσμο από ένα στομάχι που πονάει για πολύ καλό λόγο!
-Stephen Chbosky-

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ. Εικόνα: Annet Loginova – Child of the sun

πηγή: share24.gr