Ασθενείς με κανέναν απολύτως έλεγχο του σώματός τους, κατάφεραν να επικοινωνήσουν χάρη στην τεχνολογία, σύμφωνα με επιστήμονες.

Πρόκειται για ασθενείς με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis – ALS) που χάρη σε ένα σύστημα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, επικοινώνησαν τις σκέψεις τους με τους επιστήμονες, απαντώντας σε βασικές “ναι-ή-όχι” ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, ένας άντρας ασθενής ήταν σε θέση να αρνηθεί επανειλημμένα να δώσεις την άδειά του, για να παντρευτεί η κόρη του!


Η μελέτη έγινε σε τέσσερις ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (μορφής ALS) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Biology. Αυτό που γέμισε με χαρά τους επιστήμονες είναι ότι αυτοί οι ασθενείς, απάντησαν ότι είναι σχετικά χαρούμενοι, παρά το γεγονός ότι το σώμα τους είναι “κλειδωμένο” και ο εγκέφαλός τους δεν έχει πλέον καμία δύναμη επάνω του.

Όλοι οι ασθενείς στην έρευνα αυτή έχουν προχωρημένη μορφή Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, στην οποία ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τους μυς του σώματος. Οι ασθενείς τελικά “παγιδεύονται” στο ίδιο τους το σώμα. Είναι σε θέση να σκέφτονται, αλλά δεν μπορούν να κινούνται ή να μιλούν.

Όταν φτάνουν σε αυτό το στάδιο της ασθένειάς τους, μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο με περιορισμένες κινήσεις των ματιών. Αλλά και οι τέσσερις ασθενείς στην εν λόγω μελέτη, που έγινε στο κέντρο Wyss στην Ελβετία, ήταν "εντελώς εγκλωβισμένοι" και δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε καν τα μάτια τους.

Εγκεφαλικά σήματα

Η δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, κάτι που με την σειρά του αλλάζει το χρώμα του αίματος. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό το γεγονός και με την χρήση φωτός (υπέρυθρη φασματοσκοπία) εντόπισαν τις αλλαγές στο χρώμα του αίματος του κάθε ασθενούς.

Στην συνέχεια ζήτησαν από τους ασθενείς να απαντήσουν (έστω και από μέσα τους, χωρίς δηλαδή να μπορούν να μιλήσουν ή να κινηθούν) σε απλές ερωτήσεις με ένα απλό “ναι ή όχι”, προκειμένου να “εκπαιδεύσουν” έναν υπολογιστή, να ερμηνεύει τα σήματα του εγκεφάλου σε κάθε τους απάντηση.

Το σύστημα έφτασε σε επίπεδο 75% στην ακρίβεια με την οποία ερμήνευε τις απαντήσεις των ασθενών. Οι μικρές αλλαγές στο χρώμα του αίματος σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου συνδέονται με την δραστηριότητα του εγκεφάλου (από την αύξηση του οξυγόνου στα σημεία αυτά) και ο υπολογιστής, “έμαθε” να αναγνωρίζει τις αλλαγές αυτές.

Για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα από τον υπολογιστή, οι επιστήμονες επαναλάμβαναν τις ερωτήσεις στους ασθενείς. Εκείνοι απαντούσαν σταθερά το ίδιο και ο υπολογιστής “διάβαζε” κάθε φορά ακριβώς τις ίδιες χρωματικές αλλαγές στο αίμα στον εγκέφαλό τους.

Ο καθηγητής Ujwal Chaudhary, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε στο BBC: “Αυτό το σύστημα κάνει μια μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών με Σκλήρυνση(...) Φανταστείτε να μην είχατε κανένα μέσο επικοινωνίας και, ξαφνικά, να μπορούσατε να απαντήσετε έστω με ένα ναι ή όχι. Θα είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ζωή σας”.

Σε μία περίπτωση, η κόρη του ενός ασθενούς ήθελε την “ευλογία” του, πριν παντρευτεί τον σύντροφό της.

“Εκπληκτικό”...

Αλλά 8 στις 10 φορές που του έγινε η σχετική ερώτηση, εκείνος απάντησε “όχι”.

Ο καθηγητής Chaudhary δήλωσε: “Δεν ξέρω γιατί είπε όχι, αλλά τελικά παντρεύτηκαν. Μάλλον τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τον έρωτα”.

Αυτή η πρωτοποριακή μορφή της επικοινωνίας χρησιμοποιείται φυσικά για πιο πρακτικές καταστάσεις μέσα στην ημέρα, όπως το να μάθουν όσοι φροντίζουν ασθενείς με Σκλήρυνση, αν βρίσκονται σε πόνο ή αν συμφωνούν για μια οικογενειακή επίσκεψη.

Ο καθηγητής John Donoghue, ο διευθυντής του Κέντρου Wyss, δήλωσε στο BBC: “Αν ένας ασθενής, που είναι εντελώς κλειδωμένος στο σώμα του, είναι σε θέση να επικοινωνήσει, τότε απελευθερώνεται ο εγκέφαλός του να αλληλεπιδρά και πάλι με τον κόσμο γύρω του. Αυτό είναι εκπληκτικό”.


Πηγή: www.alfavita.gr