Γράφει η Αγγέλα Φωτοπούλου

Σε ποσοστό που φτάνει το 80% "φρενάρουν" την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) τα 12 φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα και τα οποία λαμβάνουν οι 10.000 από τους 14.000 πάσχοντες από τη νόσο στη χώρα μας.

Η έρευνα όμως για νέες θεραπείες, που θα σταματούν σε ποσοστό 100% την εξέλιξη της νόσου, συνεχίζεται. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα ερευνητικά πρωτόκολλα για τρία φάρμακα και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Ένα νέο φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) για την πρωτοπαθή ΣΚΠ έχει πάρει ήδη έγκριση στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας (FDA) και αναμένεται να εγκριθεί και στην Ευρώπη. Το φάρμακο αυτό αφορά το 10% των περιπτώσεων των ασθενών στους οποίους η νόσος εξελίσσεται γραμμικά χωρίς εξάρσεις και υφέσεις όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο 90%.

"Πρόκειται για το μοναδικό φάρμακο, στα 150 χρόνια της ιστορίας της νόσου, με το οποίο έχουμε κάποια θεραπεία που έδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά. Επίσης και για τη δευτεροπαθή ΣΚΠ έχει βρεθεί άλλο ένα φάρμακο, το οποίο περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έτσι πετυχαίνει να έχει δράση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι και για τη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της ΣΚΠ χωρίς υποτροπές δεν είχαμε φάρμακα μέχρι τώρα" ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το 4ο Διακλινικό Συμπόσιο για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με τίτλο "Η νέα εποχή στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης". Το συμπόσιο διοργανώνεται από την International Society on Brain and Behavior, την Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογικής Κλινική του ΑΠΘ ( ΑΧΕΠΑ) και την Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ( Παπαγεωργίου) και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν 26-27/5 στο Grand Hotel Palace.
Στο συμπόσιο θα συζητηθούν από άποψη διάγνωσης και θεραπείας τα πιο σημαντικά και δύσκολα περιστατικά, που παρακολουθούνται σε 30 νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα από τις έρευνες για τη δημιουργία νέων φαρμάκων.

"Μέχρι τώρα έχουμε 12 φάρμακα τα οποία καλύπτουν περίπου το 75%-80% των περιπτώσεων των ασθενών με ΣΚΠ και αντίστοιχα μειώνουν την εξέλιξη της νόσου σε αυτές τις μορφές μέχρι και 80%. Δεν είχαμε δηλαδή για το υπόλοιπο 20%. Η έρευνα για το φρενάρισμα της νόσου κατά 100% συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα καινούργια φάρμακα, τα οποία έχουν τελειώσει το ερευνητικό τους πρωτόκολλο και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύεις τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά" πρόσθεσε ο κ.Ωρολογάς.

Παράλληλα επισήμανε ότι χάρη στην έρευνα και την μαγνητική τομογραφία, τα τελευταία 30 χρόνια έχει φτάσει η νόσος να ελέγχεται με φάρμακα στο ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 98%.

"Με τη μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει η διάγνωση πολύ νωρίς, όταν ακόμη ο ασθενής δεν αισθάνεται τα συμπτώματα και η νόσος δεν μπορεί να διαγνωστεί με τη νευρολογική εξέταση. Αλλά με τη μαγνητική τομογραφία γίνεται και η παρακολούθηση της νόσου και η κλιμάκωση της θεραπείας από πρώτης γραμμής φάρμακα (που είναι λιγότερο αποτελεσματικά αλλά περισσότερο ασφαλή), σε δεύτερης και τρίτης γραμμής φάρμακα (που αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και οι παρενέργειες). Δηλαδή γιατί μιλάμε θεραπεία προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή με τη μικρότερη επιβάρυνση του" ανέφερε ο κ. Ωρολογάς.

Επισήμανε, τέλος, ότι βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ, λέγοντας: "Αν τα πρώτα 20 χρόνια είχαμε πέντε -έξι φάρμακα που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εδώ και 10 χρόνια έχουμε τρία φάρμακα, τα οποία φρενάρουν πλέον και αφαιρούν την εγκατεστημένη αναπηρία, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε και τρεις θεραπείες από το στόμα. Έτσι βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να εργάζονται και να είναι ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί φαίνεται ότι η εργασία βοηθάει και το μυαλό και το σώμα τους να είναι σε καλή λειτουργικότητα".