Σε ποια τρόφιμα πρέπει να λέτε ''όχι'' αν πάσχετε από ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου;

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

Η επιτακτική ακράτεια είναι μία από τις τέσσερις πιο συνηθισμένες μορφές ακράτειας των ούρων που συναντάμε. Ορισμένες τροφές, ποτά, αλλά και κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ανάγκη για ούρηση, επιδεινώνοντας την πάθηση και δυσκολεύοντας σημαντικά την ζωή των ασθενών.

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι τροφές που θα ήταν καλό να βγάλετε από την ζωή σας.

Καφεΐνη

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, αυξάνει δηλαδή την ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις ποσότητες καφέ που καταναλώνετε, όπως και ορισμένων ειδών τσαγιού, τα energy drinks και τα αναψυκτικά.

Τα καυτερά φαγητά

Τα καυτερά και πικάντικα φαγητά είναι γνωστό πως μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και το έντερο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν εξίσου μεγάλο πρόβλημα και στην κύστη, στους ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια τουλάχιστον. Συνεπώς, μπαχαρικά όπως το τσίλι και το πιπέρι καγιέν καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, που βρίσκονται σε ποτά και αναψυκτικά διαίτης, όπως και σε light εκδοχές τροφίμων, μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια. Όπως και τα καυτερά φαγητά, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ερεθίσουν την κύστη. Για μια πιο φυσική εναλλακτική, δοκιμάστε μια μικρή κουταλιά μέλι, ή σιρόπι αγαύης.

Αλκοόλ

Αν πάσχετε από ακράτεια, πρέπει να περιορίσετε (ακόμα και να κόψετε εντελώς, ανάλογα με την σφοδρότητα της πάθησης) το αλκοόλ. Όπως και η καφεΐνη, το αλκοόλ δρα διουρητικά. Ακόμα χειρότερη, η μέθη που προκαλεί μπορεί να σας κάνει να μην παρατηρήσετε καν ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσουν σε έναν ασθενή με ακράτεια τα ίδια προβλήματα με τα πικάντικα φαγητά και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η οξύτητά τους ερεθίζει τα τοιχώματα της κύστης, αυξάνοντας την ανάγκη για ούρηση. Αντί για εσπεριδοειδή, επιλέξτε φρούτα όπως τα μήλα, το καρπούζι και τα βερίκοκα.

Τι συμβαίνει με τα φάρμακα;

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την ανάγκη για ούρηση στους ασθενείς με ακράτεια. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:


  • Τα φάρμακα για την υπέρταση και τα διουρητικά

  • Ορισμένα μυοχαλαρωτικά

Αυτές οι ουσίες είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν την ακράτειά σας, αλλά μην ξεχνάτε ποτέ ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, και αντιδρά διαφορετικά. Μπορεί κανένα από τα παραπάνω τρόφιμα ή φάρμακα να μην σας επηρεάζει, ή μπορεί να εμφανίζετε ευαισθησία μόνο σε κάποιο από αυτά. Μια καλή ιδέα είναι να τα δοκιμάζετε σταδιακά και σε μικρές δόσεις, ώστε να ανακαλύψετε ποιες ουσίες είναι απαγορευτικές για εσάς.




πηγή: iatronet.gr