Η στεναχώρια διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα. Αυτό μας δείχνει πόσο καταλυτική είναι η δύναμή της και πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να επιφέρει ακόμα και στη σωματική μας υγεία. Η ψυχή μας αλληλεπιδρά συνεχώς με το σώμα μας, με το τελευταίο να είναι ο μόνιμος εκφραστής, αλλά και το ‘’εύκολο θύμα’’ της άσχημης ψυχικής μας κατάστασης.


Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, είχε πρώτος αναφέρει τη στεναχώρια ως την ‘’πηγή όλων των ασθενειών’’. Είναι γεγονός ότι ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός περιέχει και καρκινικά κύτταρα τα οποία σε στιγμές έντονης θλίψης και μεγάλης στεναχώριας βρίσκουν την ευκαιρία και αναπτύσσονται. Η βλαπτική επίδραση της στεναχώριας είναι τόσο μεγάλη που έχει διαπιστωθεί ότι εμφράγματα και καρδιακά επεισόδια στο μεγαλύτερο τους βαθμό συνδέονται με κάποια εξαιρετικά αγχωτική και επώδυνη κατάσταση.
Τα όργανα του ανθρώπινου σώματος επηρεάζονται το καθένα ξεχωριστά από την έντονη στεναχώρια. Η λειτουργία του μεγαλύτερου αδένα του σώματός μας, του θυρεοειδή, επηρεάζεται έντονα με διαταραχές που αφορούν τις ορμόνες που εκκρίνει, η πεπτική λειτουργία αποκτά σημαντικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, γαστρορραγία και έντονο κοιλόπονο. Η καρδιά μας ‘’λυγίζει’’ μπροστά στη δύναμη της στεναχώριας, αφού αρρυθμία, αύξηση της πίεσης, δυσφορία, και στη χειρότερη περίπτωση και έμφραγμα. Το αναπνευστικό μας σύστημα υπολειτουργεί με δυσκολίες που αφορούν την αναπνοή και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία παθήσεων, όπως το άσθμα και η δύσπνοια. Το δέρμα μας αποτελεί το πιο συχνό «θύμα» της στεναχώριας, αφού οι περισσότερες δερματικές παθήσεις (δερματίτιδα, εκζέματα, κοκκινίλες), οφείλονται στο μεγαλύτερο βαθμό τους στην άσχημη ψυχολογία και τη στεναχώρια. Τα μαλλιά πολλές φορές εξαιτίας της μεγάλης στεναχώρια εμφανίζουν τριχόπτωση και ελάττωση της ποιότητάς τους. Τα εγκεφαλικά επεισόδια συνδέονται με την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν συνήθως πριν το γεγονός ο πάσχων , και αυτό διότι η έντονη στεναχώρια δυσκολεύει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Οι άσχημες διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα, η δύσκολη καθημερινότητα και επαγγελματικές ή συναισθηματικές απογοητεύσεις, εντείνουν τη στεναχώρια μας τις περισσότερες φορές. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να προστατεύσει τον εαυτό του, τη ζωή του;
• Με το να υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής στον οποίο αποφεύγει συνήθειες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι βλαπτικές για την υγεία μας. Το κάπνισμα, το ποτό και η ανθυγιεινή διατροφή εντείνει πολλές φορές τη διόγκωση του προβλήματος. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η καλή διατροφή, η άθληση και ενασχόληση με αθλήματα και ο επαρκής ύπνος βοηθούν στο να νοιώθουμε ελκυστικοί, όμορφοι και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.
• Με το να μην φορτωνόμαστε όλες τις επιθυμίες και τα θέλω των άλλων. Πολλές φορές η στεναχώρια απορρέει από τη διαπίστωση ότι δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε – και είναι λογικό – τις επιθυμίες όλων και ίσως νοιώθουμε, λανθασμένα, να φοβόμαστε μήπως οι άλλοι αποσύρουν την αγάπη τους. Τα παιδιά πολλές φορές νοιώθουν στεναχώρια επειδή νοιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονιών, ένας άνεργος μπορεί να νοιώθει στεναχώρια επειδή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Με το να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τις ανάγκες και τα δικά μας θέλω και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ευχαριστούμε τους πάντες, αποβάλλουμε από μέσα μας τη στεναχώρια και τις ενοχές που προκύπτουν από το βάρος της μη εκπλήρωσης των προσδοκιών των άλλων.
• Με το να μη μεγεθύνουμε με το μυαλό μας διάφορες καταστάσεις, χωρίς να έχουμε – όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές- επίγνωση της πραγματικότητας και όλων των γεγονότων. Με το να γνωρίζουμε την αλήθεια μίας κατάστασης, χωρίς να υπερβάλλουμε και να φτιάχνουμε σενάρια καταστροφής, μειώνουμε τη στεναχώρια.
• Με το να αποδεχτούμε ότι κάποιες καταστάσεις δεν αλλάζουν. Ένας κακός χωρισμός , μία απώλεια, μία αποτυχία στις εξετάσεις αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η στεναχώρια για κάτι που μπορεί να μην αλλάξει, είναι και καταστροφική και περιττή. Ας αναλογιστεί ο κάθε άνθρωπος τι μπορεί να τον διδάξει μία επώδυνη κατάσταση. Η αποδοχή, πολλές φορές, είναι φάρμακο.
• Με το να απομακρυνόμαστε από τους τοξικούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δε μας εκτιμούν, μας φθονούν ή μας βλάπτουν δεν έχουν θέση στη ζωής μας, μόνο στεναχώρια μας προσφέρουν.
• Με το να προσέχουμε την υγεία μας. Η παρακολούθηση της υγείας μας , μας προφυλάσσει και μας προστατεύει από ανυπόστατα -μερικές φορές- σενάρια.
• Με το να αρχίσουμε να εκτιμάμε τα καλά πράγματα που μας προσφέρει η ζωή. Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα πράγματα όπως ο ήλιος, μία βόλτα με φίλους, το να δούμε μία ταινία ή το γεγονός ότι ξυπνήσαμε και γεμίζουμε στεναχώρια για όλα αυτά που δεν έχουμε. Με το να αρχίσουμε να εκτιμάμε κάθε τι στη ζωή, τότε θα διώξουμε τον αρνητισμό.
Η στεναχώρια εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού μας και οφείλουμε να το γνωρίζουμε, ώστε να προστατεύουμε τον εαυτό μας όσο περισσότερο μπορούμε από αυτό το καταστροφικό συναίσθημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τίποτα δεν είναι ανώτερο ή σπουδαιότερο από τη ζωή και την υγεία μας, όλα τα άλλα μπροστά σε αυτά είναι ασήμαντα.
                                              πηγή: o-klooun.com