Η πολλαπλή σκλήρωση μπορεί να γεννηθεί στο έντερο, σύμφωνα με νέα μελέτη στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, η οποία αποκαλύπτει ένα βασικό ρόλο της μικροχλωρίδας του εντέρου στην προέλευση της νευρολογικής νόσου.

«Στο έντερο των ασθενών που πάσχουν από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ», παρατηρείται μεταβολή της μικροχλωρίδας και πολλαπλασιασμός ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που θεωρείται θεμελιώδης για την ανάπτυξη της νόσου", συνοψίζει το Ινστιτούτο της Ομάδας Νοσοκομείων του San Donato. Τα αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, αποδεικνύουν ότι το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ένα σημαντικό ρόλο της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας στην παθογένεια της υποτροπιάζουσας διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη επειδή, οι βακτηριακοί πληθυσμοί που ζουν στα έντερά μας συνεχώς αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεταβολή της ισορροπίας τους ευνοεί μία ανοσολογική ανισορροπία στο έντερο με σημαντικές συνέπειες σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο διαβήτης τύπου 1."

Η μελέτη σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας και η σκλήρυνση κατά πλάκας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Δεν είναι μόνο σημαντική για την κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ασθένεια και την αντιμετώπισή της.



Πηγή: www.adnkronos.com
Μετάφραση κειμένου: Μα-ρι-να Μαρι-να