Υποφέρετε από ημικρανίες; Τότε φροντίστε να διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», οι άνθρωποι που είναι είτε υπέρβαροι είτε υπερβολικά αδύνατοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από ημικρανίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για όσους έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά (έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30) αυξάνεται κατά 27%, ενώ για τα λιποβαρή άτομα κατά 13%.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι συγκέντρωσαν στοιχεία, από 12 διαφορετικές μελέτες, που αφορούσαν την υγεία σχεδόν 300.000 ανθρώπων, πιθανολογούν ότι οι ημικρανίες σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό που έχουμε στο σώμα μας. Όταν η ποσότητα του ιστού αυτού είναι πολύ μικρή ή εξαιρετικά μεγάλη απελευθερώνονται ορισμένα μόρια που φαίνεται να ενεργοποιούν τις ημικρανίες.

Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Barbara Peterlin, δήλωσε σχετικά: «Καθώς η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός είναι δυνητικά τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ημικρανίας, είναι ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση ασθενών και γιατρών ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται βέβαια περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί αν οι προσπάθειες των ανθρώπων να αδυνατίσουν ή να αυξήσουν το βάρος τους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των ημικρανιών».

Το προφίλ των ημικρανιών

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα βασικά είδη των ημικρανιών είναι η ημικρανία με αύρα, η ημικρανία χωρίς αύρα και η χρόνια ημικρανία. Τα κύρια συμπτώματα, εκτός από τον έντονο πόνο στο κεφάλι, είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως, στο θόρυβο ή/και στις μυρωδιές, η ναυτία και ο εμετός. Τα πιο συχνά θύματά τους είναι οι γυναίκες, οι οποίες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από το ισχυρό φύλο να ταλαιπωρούνται από τις κρίσεις τους.


πηγή: www.vita.gr