Η έλλειψη ύπνου είναι  ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην σημερινή κοινωνία.  Οι τελευταίες στατιστικές λένε πως το 48% του πληθυσμού υποφέρει περιστασιακά από αϋπνία, ενώ 22% υποφέρει κάθε νύκτα απ΄αυτή. Είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες. Μπορεί να θέλουμε θέλουμε αρκετές ώρες να αποκοιμηθούμε ή μπορεί να διακόπτεται ο ύπνος μας δεν μας ξαναπαίρνει ο ύπνος. Μιλάμε για χρόνια αϋπνία όταν η διαταραχή ύπνου διαρκεί περισσότερο από τρεις βδομάδες συνεχόμενες.


Η αϋπνία είναι σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, ασθένεια, πόνου, κλιμακτήριο, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων ή ορμονικές διαταραχές κλπ. Το αλκοόλ και τα φάρμακα μπορούν επίσης να παίζουν ρόλο.

Τα υπνωτικά χάπια που συνήθως συστήνονται για θεραπεία όμως, δημιουργούν εξάρτηση όταν τα παίρνουμε συστηματικά, και έχουν και σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, αυξημένο αγχος κ.α.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν προκειμένου να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της αϋπνίας; Λαμβάνοντας υπ΄ όψη πάντα τις υποκείμενες αιτίες του προβλήματος, κοιτάζουμε πρώτα αν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία του προβλήματος αυτού, με βότανα, διατροφή και άλλες μεθόδους.

Η Μητέρα Φύση που μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε στη ζωή, μας δίνει και αρκετά φυσικά ηρεμιστικά βότανα. Μπορούμε να συνδυάσουμε μερικά απ΄αυτά για καλύτερα αποτελέσματα.

ΤΣΑΓΙΑ

Λυκίσκος (Humulus Lupulus). Είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται η μπύρα. Έχει πικρή γεύση και χαλαρωτικές ιδιότητες.  Βοηθά να αποκοιμηθούμε  πιο γρήγορα και βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου.

Πασσιφλόρα άλλως Ρολογιά (Passiflora Incarnata). Είναι βότανο ανεκτίμητης αξίας, με ιδιότητες χαλαρωτικές, αγχολυτικές, ηρεμιστικές, παυσίπονες και υπνωτικές. Η πασσιφλόρα χωρίς να προκαλεί εθισμό αποτελεί θαυμάσιο ηρεμιστικό μέσο που μας βοηθά να έχουμε ένα αναζωογονητικό ύπνο, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις αϋπνίας. Ηρεμεί τα νεύρα, ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση, γεγονός που την καθιστά ιδανική στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος σχετιζόμενου με το άγχος, όπως ταχυπαλμίες, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και νευρικοί σπασμοί. Βοηθά απίσης σε κρίσεις πανικού.

Χαμομήλι (Matricaria Chamomilla). Το πολύ γνωστό χαμομίλη είναι χαλαρωτικό και συστήνεται για την επίτευξη ψυχικής ηρεμίας. Μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς, χρησιμοποιείται για παθήσεις νευρικής φύσεως όπως νευραλγίες, αϋπνίες, ζαλάδα, κρίσεις άσθματος και ημικρανίες. Καταπραϋνει το στομάχι. Είναι πολύ καλό και για παιδιά.

Τίλιο άλλως Φλαμουριά (Tilia Europaea). Είναι βότανο χαλαρωτικό, υπνωτικό, αγχολυτικό, καταπραϋνει τον πονοκέφαλο, ηρεμεί το στομάχι και χαμηλώνει την πίεση και την νευρική ένταση.

Μέλισσα ή Μελισσόχορτο (Melissa Officinalis). Τονώνει το νευρικό σύστημα και συστήνεται σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες.

Λεβάντα (Lavandula Officinalis). Tο άρωμα της λεβάντας και μόνο έχει πολύ χαλαρωτική δράση. Έχει καταπραϋντικές, αγχολυτικές, ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, τόσο σε τσάι όσο και το αιθέριο έλαιο της. Μια σταγόνα από λάδι λεβάντας στο μαξιλάρι βοηθά να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα.






Τα πιο πάνω βότανα συνδυάζονται πολύ καλά σε μίγμα τσαγιού. Πίνουμε 1-2 τσάγια το βράδυ, και σε περίπτωση άγχους, και 2-3 τσάγια κατά την διάρκεια της ημέρας.


ΒΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Ίσως το πιο ισχυρό φυσικό όπλο κατά της αϋπνίας είναι η Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis). Είναι πολύ γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της. Μειώνει το άγχος, την υπερένταση και  υστερία. Τα ενεργά συστατικά της ρίζας του φυτού έχουν παρόμοια δράση με τις βιοδιαζεπίνες, ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιείτο και κατά της επιληψίας. Το βάμμα ή το αφέψημα βαλεριάνας (βράζουμε 1 κουτ. του τσαγιού ρίζες για 5′ σε νερό και πίνουμε) ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο ενώ παράλληλα ηρεμεί να νεύρα και καταπολεμάει  την αϋπνία.

Το Βάλσαμο ή Βαλσαμόχορτο ή Σπαθόχορτο (Hypericum Officinalis) είναι το πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό της φύσης και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Συστήνεται μαζί με τη Βαλεριάνα απο τη Κομισσιόν Ε της Γερμανίας και στην βόρεα Ευρώπη η χρήση αυτών των 2 είναι πιο διαδεδωμένη απ΄ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων! Το Βάλσαμο το παίρνουμε σε μορφή βάμματος ή χαπιών (γίνεται και τσάι αλλά το βάμμα είναι πιο δυνατό).



Είναι λοιπόν αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Συνδυάζεται και με άλλα βότανα όπως την Βαλεριάνα και την Πασσιφλόρα αλλά δυστυχώς δεν πρέπει να το παίρνετε εάν κάνετε φαρμακευτική αγωγή οποιασδήποτε μορφής. Ακόμα αν παιρνετε το αντισυλλυπτικό χάπι, δεν μπορείτε να κάνετε χρήση του βοτάνου αυτού. Αν δεν χρησιμποποιείτε καθόλου φάρμακα, τότε μπορείτε να κανετε θεραπεία με το βάλσαμο, αλλά μετά τη χρήση να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί τότε να προκαλέσει  πονοκέφαλο και πανάδες στο δέρμα (φωτοευαισθησία).

Παράλληλα με τα βότανα αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να παίρνουμε και μερικά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Απαραίτητα για καλό ύπνο είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β3, Β5, Β6, Β9 και Β12), το μαγνήσιο και  το ασβέστιο. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών και μετάλλων είναι συχνή αιτία της αϋπνίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% του πληθυσμού έχει έλλειψη από μαγνήσιο! Φυσικές πηγές μαγνησίου είναι τα σκούρα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, η μπανάνα και το κακάο.  Τις βιταμίνες Β τις βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ψάρι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α. Φυσικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, χυμός πορτοκαλιού, αμύγδαλα, σπανάκι, ρόκα, σαρδέλες και λευκά φασόλια.

Εντούτις, καλό είναι να δοκιμάσετε και συμπληρώματα των πιο πάνω από το φαρμακείο, μιας και πολλοί από μας δεν παίρνουμε την ελάχιστη ημερίσια δόση από την διατροφή μας. Τα συμπληρώματα αυτά να τα παίρνετε τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Συμπληρώματα Σεροτονίνης όπως τα αμινοξέα 5-ΗΤP και Τryptophan μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επαναφορά της ισσορωπίας του κύκλου του ύπνου, αλλά αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, πρέπει να τα αποφύγετε.

Όποια βότανα και συμπληρώματα και αν δοκιμάσετε, δεν είναι κομμένη-ραμμένη συνταγή κατάλληλη για όλους. Δοκιμάστε λοιπον πρώτα κάποια ηρεμιστικά τσάγια, δέστε την αντίδραση του οργανισμόυ σας, και μετά, συμβουλεύοντας πάντα τον ιατρό, φυσικοπαθητικό ή βοτανολόγο σας, αλλάξτε ή προσθέστε βότανα και συμπληρώματα.



Μιράντα Τριγγή, Βοτανολόγος.
πηγή: cyherbia.com