Η παραπάνω  εικόνα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα πιο κλασσικά λάθη.
Στην σύγχρονη εποχή, η οθόνη του υπολογιστή, των tablet, των smartphones και της τηλεόρασης αποτελεί κυρίαρχο μέρος της πραγματικότητας μας. Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει κατά μέσο όρο 8.4 ώρες ανα μέρα μπροστά στην οθόνη, σύμφωνα με το Dailymail. Αυτό όμως έχει και ένα τίμημα.

Τί είναι το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών;

Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Αγγλικά: Computer Vision Syndrome – CVS), περικλείει ένα σύνολο από συμπτώματα που αφορούν τα μάτια, και προκαλείται από την εκτεταμένη χρήση των ψηφιακών οθονών. Στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά η αυξημένη πίεση των ματιών, θολή όραση, ζαλάδες, πόνος στον αυχένα και στον λαιμό. Σύμφωνα με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει παρατηρηθεί ότι 64–90% των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους συμπτώματα μετά από παρατεταμένη χρήση της οθόνης.

Τι προκαλεί το CVS;

Αν και ακόμα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, το CVS οφείλεται στο γεγονός ότι ο οφθαλμός απορροφά με μεγαλύτερη δυσκολία την πληροφορία, όταν αυτή βρίσκεται σε pixels, παρά από ένα αναλογικό έντυπο. Έρευνες δείχνουν ότι όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια ψηφιακή οθόνη, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας με μικρότερο ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να μην υγραίνονται επαρκώς. Ο κακός φωτισμός, η αντηλιά στην οθόνη, η λανθασμένη στάση και πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλουν στην επιδείνωση του CVS.

Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και στάσης του σώματος, ευκρίνειας της οθόνης, να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας και να αποφεύγετε την άσκοπη χρήση της οθόνης.
Thank you Homer Simpson!




Δημήτρης Πρασάκης




πηγή: greekgeek