Το «φαρμακείο της φύσης» παρέχει βότανα με αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδα, τενοντίτιδα και γενικώς των προβλημάτων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις του σώματος και άλλες φλεγμονές. Ακολουθούν τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη βότανα, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση σχετικών ασθενειών. Παρασκευάστε με αυτά έγχυμα ή αφέψημα, που μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 φορές την ημέρα.

Θεραπεύστε με φυσικό τρόπο τις φλεγμονές, χρησιμοποιώντας θεραπευτικά βότανα που λόγω των πλούσιων, ευεργετικών συστατικών τους, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.





Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ








Γλυκόριζα

Περιέχει τη γλυκαντική ουσία γλυκορριζίνη που της προδίδει χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, αφού είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Καταναλώνεται ανά την υφήλιο και ανάλογα με την Ήπειρο έχει διαφορετική χρήση. Στην Ιταλία τη μασούν φρέσκια για δροσερή αναπνοή, ενώ στην Συρία φτιάχνουν αλκοολούχα ποτά.

Τα μέρη του φυτού που είναι κατάλληλα για κατανάλωση, είναι η ρίζα που συλλέγεται κατά το φθινόπωρο. Όμως χρειάζεται προσοχή, διότι αν φαγωθεί ωμή γίνεται τοξική. Για να απολέσει την τοξικότητα, πρέπει να αποξηρανθεί στον ήλιο.

Η γλυκόριζα ή Glycyrrhiza glabra (Leguminosae) κατά την επιστημονική της ονομασία, δεν ανήκει μόνο στα αντιφλεγμονώδη βότανα, αλλά παρέχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία. Αφαιρέστε το φλοιό διότι έχει πικρή γεύση και αποξηράνετε τη ρίζα πριν το καταναλώσετε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κρυολογήματος, φαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας.

Μερικά ακόμη οφέλη:

  • Υπακτική δράση, που ανακουφίζει από καούρες.
  • Θεραπεύει έλκη στομάχου.
  • Αυξάνει τη ροή της χολής.
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης.
  • Αποχρεμπτική δράση.
  • Αντισπασμωδικές ιδιότητες.


Ως αντιφλεγμονώδες, συμβάλλει θετικά σε προβλήματα αρθρίτιδας λόγω της περιεκτικότητας που έχει σε προσταγλανδίνες.
Παρενέργειες

Η μακροχρόνια κατανάλωση γλυκόριζας, μπορεί να επιφέρει:

  • Πονοκεφάλους
  • Υπέρταση
  • Μυϊκές κράμπες
  • Αδυναμία
  • Αλλεργικές αντιδράσεις
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Δύσπνοια


Κουρκουμάς – κιτρινόριζα

Η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό που περιέχεται στο βότανο, χωρίς βεβαίως να υστερεί σε άλλες ωφέλιμες ουσίες, αφού έχει σημαντική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, στερόλες, αλκαλοειδή και διτερπένια. Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικες, αντιισχαιμικές ιδιότητες και επιβραδύνει εκφυλιστικές νόσους όπως το αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του, είναι ανάλογη της κορτιζόνης, σε αυτό συμφωνούν και οι εργαστηριακές μελέτες. Έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση κουρκουμά προκαλεί στον άνθρωπο υποχώρηση των συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και φλεγμονών σε πειραματόζωα.

Καταναλώνεται ως μπαχαρικό προσθέτοντας απλώς μικρή ποσότητα στα φαγητά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως σε μορφή σκόνης δεν δίνει καμία γεύση στις συνταγές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ρόφημα, για να ωφεληθείτε από τα ευεργετικά συστατικά του.


Πιπερόριζα – Τζίντζερ

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες βότανο που δρα κατά της αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας και φλεγμονές που προκαλούν πόνους στις αρθρώσεις. Τα αντιφλεγμονώδη βότανα περιέχουν ουσίες και αιθέρια έλαια που ασκούν αναλγητική δράση. Αυτό συμβαίνει και με την πιπερόριζα, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους και μυϊκούς σπασμούς.

Από παλιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, γνωρίζουμε πως η πιπερόριζα έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of pain», επιδιώχτηκε να εξετασθεί αν οι ωφέλιμες ιδιότητες που περιέχει, έχουν την ίδια δράση και στον άνθρωπο. Η έρευνα στηρίχθηκε σε 74 εθελοντές που έκαναν σωματικές ασκήσεις με σκοπό να προκαλέσουν φλεγμονή και μυϊκό πόνο. Ταυτόχρονα τους χορηγήθηκε για το διάστημα των 11 ημερών, η κατανάλωση 2 γραμμαρίων πιπερόριζας σε καθημερινή βάση. Τα ευρήματα έδειξαν πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού, μείωσαν κατά 25% τον πόνο μετά το πέρας του πρώτου 24ώρου.

Πολλές μελέτες τείνουν σε αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή, πως η ωφέλιμη δράση της μπορεί να μειώσει τον πόνο μετά τη δεύτερη ημέρα κατανάλωσης. Για να το καταναλώσετε, προσθέστε ως μπαχαρικό σε φαγητά, ή φτιάξτε ρόφημα με τζίντζερ.


Πιπέρι Cayenne

Κάποιοι το γνωρίζετε ως τσίλι και είναι καυτερή κόκκινη πιπεριά που είναι ευρέως διαδεδομένη σε συνταγές μαγειρικής. Η καυτερή του ιδιότητα προέρχεται από την καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει θερμαντικές ιδιότητες αρκετά καταπραϋντικές ενάντια στους μυϊκούς πόνους και αρκετών ακόμη παθήσεων. Η λίστα δε σταματά εδώ, αφού μέσα στο πιπέρι καγιεν, ποικιλίας τσίλι, περιέχονται ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως βιταμίνες Α,C,E,K,B6, μαγνήσιο και β-καροτένιο που είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.

Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί από έρευνες πως έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Ο συνδυασμός με τη βιταμίνη Α, που είναι γνωστή για τις ιδιότητες στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, κατατάσσουν το πιπέρι cayenne ως ένα από τα πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη βότανα που υπάρχουν στη φύση.


Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο

Πρόκειται για ισχυρό, φυσικό επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων. Η χρήση βαλσαμέλαιου είναι κατάλληλη για να καταπραΰνει μικρής σε έκτασης δερματικές φλεγμονές, που προκλήθηκαν από πληγές ή ηλιακά εγκαύματα.

Περιέχει την ουσία υπερφορίνη, που διαθέτει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές και φυσικά αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Η λίστα με τις ευεργετικές ουσίες του φυτού δε σταματά εδώ, περιέχει μεγάλη γκάμα ωφέλιμων συστατικών όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα κ.α.

Για καλύτερα αποτελέσματα συνίσταται η χρήση του σε φρέσκια μορφή.


Τσουκνίδα

Πλούσια πηγή βιταμινών Α,C,E,K,B1,B2,B3,B5 και πολλών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρο, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή κ.α.

Μάθετε τα πάντα για την τσουκνίδα! Το βότανο με τα πολύτιμα συστατικά.

Χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, που προκλήθηκαν από τραυματισμό ή ασθένεια. Παρασκευάστε ρόφημα με την αποξηραμένη μορφή του φυτού και καταναλώστε για να ωφεληθείτε από την προστατευτική δράση που προσφέρει ενάντια σε φλεγμονές του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος, όπως επίσης της χολής. Είναι κατάλληλο για αρθρίτιδα, ινομυαλγία, τενοντίτιδα και ασθένειες ή διαταραχές που σχετίζονται με πόνο. Έχει ακόμη, σημαντικές αναλγητικές, αποχρεμπτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Το τσάι της, μπορεί να εφαρμοστεί για εξωτερική χρήση και βοηθά στην ανακούφιση πόνου, στις αρθρώσεις και τους μύες.


Φλοιός λευκής Ιτιάς

Γνωστή ως ασπιρίνη της φύσης, αφού από το φλοιό λευκής Ιτιάς παίρνουμε το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, τη βασική χημική ένωση της ασπιρίνης. Αφού μιλάμε για ασπιρίνη και μάλιστα φυσική, τότε έχει και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η σαλικίνη μετατρέπεται σε σαλικυλικό οξύ από το πεπτικό σύστημα και είναι η ένωση που ευθύνεται για την αναλγητική δράση του φλοιού της Ιτιάς, ενάντια στις φλεγμονές.



Μερικά ακόμη αντιφλεγμονώδη βότανα

Εχινάκεια: Πρωτίστως χρησιμοποιείται για τόνωση της άμυνας του οργανισμού, απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα και γρίπη, αλλά και του λεμφικού συστήματος. Θεωρείται κατάλληλο και στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης και γενικώς λοιμώξεων και μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος. Τέλος, να αναφέρουμε πως έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πολυκόμπι ή εκουιζέτο: Ένα φαρμακευτικό φυτό κατάλληλο για στοματικά έλκη και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Συμβάλλει κατά των φλεγμονών στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και του προστάτη. Όπως επίσης σε παθήσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας και ποδάγρας. Είναι κατάλληλο για εξωτερική χρήση στην αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, όπως εκζέματα και έρπητα.

Μάλλον έχετε ήδη αντιληφθεί, πως πρόκειται για ένα φυτό που επάξια ανήκει στη λίστα με τα αντιφλεγμονώδη βότανα, λόγω της δράσης του ενάντια στις φλεγμονές και μάλιστα με σημαντικά οφέλη.

Αντράκλα – γλιστρίδα: Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Α,C,D,Ε, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, καροτενοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφίμων με περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων. Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ως αναλγητικό στη θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, ως αντιφλεγμονώδες των ματιών, ή του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος. Έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εκτός των άλλων προστατεύουν και από φλεγμονώδεις παθήσεις. Προλαμβάνει την αρθρίτιδα και εκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Όλες αυτές οι ιδιότητες, το κατατάσσουν ως ένα απ’ τα σημαντικότερα αντιφλεγμονώδη βότανα, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι.


Πηγή: www.votanonkipos.gr