Της Ελένης Ομήρου.

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Είναι παιχνίδια και δώρα κάτω από το δέντρο, είναι βόλτες στο κρύο με κοκκινισμένες μυτούλες. Είναι πολύχρωμα λαμπάκια και αστραφτερές χρυσόσκονες, χειροτεχνίες και στολίδια σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Είναι μεγάλες λίστες στο γράμμα του Αη Βασίλη, χριστουγεννιάτικα παραμύθια, κινούμενα σχέδια και συγκινητικές ταινίες. Είναι ζεστή σοκολάτα με μελομακάρονα και κουραμπιέδες πασπαλισμένους με ζάχαρη. Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Είναι κλειστά σχολεία, και ατελείωτες ώρες παιχνίδι με φίλους. Ξύπνημα αργά το μεσημέρι και σκανταλιές ως το βράδυ.

Τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά. Κι εγώ δεν είμαι πια παιδί. Μεγάλωσα. Έχω ζήσει τα παιδικά Χριστούγεννα. Έχω περάσει χρόνια να περιμένω τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα και να μετρώ και να ξαναμετρώ τα κέρματα από τα κάλαντα. Έχω στολίσει χριστουγεννιάτικα δέντρα που φάνταζαν θεόρατα στα παιδικά μου ματάκια και έχω μαγευτεί από το παραμύθι. Μεγάλωσα και μεγαλώνω. Και όσο μεγαλώνω, τόσο θέλω να ξαναμαγευτώ από το παραμύθι. Θέλω να αφήσω πάλι τη χρυσόσκονη να λάμψει γύρω μου και τα λαμπάκια να φωτίσουν την καρδιά μου. Θέλω να νιώσω τη μαγεία του παιδικού μου παρελθόντος στο παρόν.

Όχι, δεν ονειρεύομαι πλέον τα απλά δώρα που ζητούσα κάποτε από τον Άγιο Βασίλη. Τα όνειρά μου είναι πιο μεγάλα πια. Στη λίστα μου φέτος γράφω υγεία, δύναμη, αγάπη, έμπνευση, δημιουργία, σύνεση, δικαιοσύνη, οικογένεια, φίλους. Ονειρεύομαι ζεστές αγκαλιές κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μου και ρομαντικές χριστουγεννιάτικες ταινίες με εμένα πρωταγωνίστρια. Φίλους και πρόσωπα αγαπημένα να γεμίζουν το σπίτι μου και την καρδιά μου. Δημιουργία να θρέφει την ψυχή μου και να χορταίνει το μυαλό μου. Φτιάχνω μεγάλη και σημαντική λίστα φέτος τα Χριστούγεννα Άγιε μου Βασίλη και θέλω να βάλεις τα δυνατά σου και να μ’ ακούσεις – φέτος πιο πολύ από κάθε χρονιά. Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι για τα παιδιά. Κι εγώ μπορεί να μην είμαι πια παιδί. Μπορεί να μεγάλωσα και μεγαλώνω, αλλά σήμερα πάλι εσένα ονειρεύομαι – λες και είμαι πάλι μικρή. Φέτος πάλι εσένα θα περιμένω.
Θα σε περιμένω και θα αγωνιώ – από το παραμύθι σου θέλω να ξαναμαγευτώ…




πηγή: αναπνοές