Με κρύο καιρό, συνεχίζει ο Δεκέμβριος και γιατί όχι; Είχαμε βαρεθεί τα καλοκαιρινά μας ρούχα, άσε που αγοράσαμε νέα πουλόβερ και ανυπομονούσαμε να τα φορέσουμε με την πρώτη κακοκαιρία. Και πολύ καλά θα κάνουμε γιατί αυτή την εποχή, λόγω των κλιματικών συνθηκών , ευνοούνται οι μεταδώσεις κρυολογημάτων.

Αν την έχεις ήδη ‘’αρπάξει’’, σου έχω τις απόλυτες διατροφικές συμβουλές για να το ξεπεράσεις γρηγορότερα!

Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν είναι οι εξής :

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Αυτές είναι φράουλα, ακτινίδιο, πορτοκάλι, η πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά , Λόγω τις αντιοξειδωτικής δράσης τους, αυξάνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα και με την σειρά της αυξάνεται και η άμυνα του οργανισμού σε παθογόνους παράγοντες.

Σκόρδο. Λόγω του συστατικού αλυσίνης το οποίο είναι αντιμικροβιακό, μπορείς να διώξεις το κρυολόγημα (εκτός από τους γύρω σου λόγω της μυρωδιάς).

Κρόκος Κοζάνης. Είτε στο φαγητό είτε ως ρόφημα, με αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και αντιγηραντικές. Βοηθάει επίσης τον στομαχόπονο και βελτιώνει το πεπτικό σύστημα από ενοχλήσεις.

ω3 και ω6 λιπαρά. Τα βρίσκουμε στα ψάρια όπως σολομός, σαρδέλα αλλά και σε ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, φιστίκια και σουσάμι.

Κοτόσουπες. Μια ζεστή σουπίτσα βοηθά στην απομάκρυνση της βλέννας και ανακουφίζει από το βήχα.

Μπρόκολο. Είναι αρκετά αντιοξειδωτικό λόγω της βιταμίνης C αλλά και της λουτεΐνης και σουλφοραφάνης, βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.

Γιαούρτι. Πολύ γνωστό για την αντιμικροβιακή του ιδιότητα. Επίσης είναι πλούσιο σε προβιοτικά όπου βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ζεστά ροφήματα όπως τσάι βουνού, φασκόμηλο, τίλιο, Λουΐζα, κρόκο Κοζάνης, χαμομήλι.

Μέλι. Απαλύνει τον πονόλαιμο, ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών και βακτηρίων.

Σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας πρέπει να τρέφεσαι με σούπες, φρυγανιές, ρύζι, λεμόνι και να καταναλώνεις πολλά υγρά για να αποφύγεις την αφυδάτωση όπως τσάι βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο, τζίντζερ, κρόκο Κοζάνης. Μπορείς, σε περίπτωση που έχεις τάσεις για εμετό, να πιεις 1/2 ποτήρι αναψυκτικό τύπου cola.

Τέλος απόφυγε τις πολλές μετακινήσεις σου και την επαφή σου με άλλα άτομα διότι είναι οι ιδανικοί τρόποι μετάδοσης των ιών. Απόλαυσε λοιπόν το ζεστό σου ρόφημα, κάτω από μία κουβερτούλα βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία στο σπίτι και αύριο θα είσαι ’περδίκι’’!

 Καλό χειμώνα !



πηγή: iator.gr - newsdiet.gr