Και μελομακάρονο και κουραμπιέ θα έλεγε κανείς! Και γιατί όχι; Βρισκόμαστε σε εορταστική διάθεση και τις μέρες των γιορτών χαλαρώνουμε περισσότερο, είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζια γεμάτα με πεντανόστιμα εδέσματα και φυσικά, γλυκά! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, κανταΐφι, μπακλαβά, σοκολατένιες δημιουργίες και ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μας!

Για εμάς, όμως, που προσέχουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να φάμε γλυκά και αν ναι, πόσα; Υπάρχει κάποιο που να θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή; Έχουν πολλές θερμίδες; Παρακάτω θα λύσουμε τις απορίες μας γύρω από τα πιο δημοφιλή -θα λέγαμε- γλυκά των Χριστουγέννων, δηλαδή τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.

Η συνταγή για τα μελομακάρονα περιλαμβάνει αλεύρι, ελαιόλαδο, καρύδια, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ και κανέλα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης LDL, και σε βιταμίνη Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Τα καρύδια περιέχουν και αυτά μονοακόρεστα λιπαρά και τα ευεργετικά λιπαρά ω3 και ω6, μέταλλα, τις βιταμίνες Β6 και Ε, και ο χυμός πορτοκαλιού είναι πηγή βιταμίνης C. Το μέλι μπορεί να έχει παρόμοιες θερμίδες με τη ζάχαρη, ωστόσο αποτελεί μια γλυκιά υγιεινή επιλογή και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση κανέλας φαίνεται από έρευνες να μειώνει την LDL χοληστερόλη και παράλληλα μας προσφέρει και αυτή αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, το άσπρο αλεύρι αποτελεί πηγή υδατανθράκων και η ζάχαρη προσδίδει “κενές” και αρκετές θερμίδες στα μελομακάρονα. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων, λοιπόν, έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γραμμάρια λίπους.

Από την άλλη μεριά, οι κουραμπιέδες περιέχουν αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αυγά, αμύγδαλα, μπέικιν πάουντερ, ανθόνερο, βανίλια και κονιάκ. Τα αμύγδαλα αποτελούν πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και ασβεστίου. Τα αυγά προσφέρουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρο και τις βιταμίνες A, D, B12, B5 και φολικό οξύ. Από την άλλη, το συστατικό που “επιβαρύνει” αρκετά τους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Φυσικά και εδώ η ζάχαρη δεν μας προσφέρει κάτι θρεπτικό. Ένας κουραμπιές 50 γραμμαρίων, λοιπόν, έχει περίπου 230 θερμίδες και 13,5 γραμμάρια λίπους.

Οπότε, φτάσαμε στο σημείο να θέσουμε το ερώτημα “μελομακάρονα ή κουραμπιέδες”; Όντως, τα μελομακάρονα αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή λόγω των συστατικών του , ωστόσο οι θερμίδες είναι σχεδόν παρόμοιες. Το θέμα είναι η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε, καθώς η υπερβολή έχει “επιπτώσεις” στη ζυγαριά μας και εμείς προσλαμβάνουμε αρκετό λίπος, το οποίο είναι αρνητικό για την υγεία μας. Οπότε, ας επιλέξει ο καθένας όποιο του αρέσει περισσότερο ή και τα δύο ακόμη, προσοχή φυσικά να μην υπερβάλλει στις ποσότητες και…καλές γιορτές!

Συγγραφέας Κατερίνα Πασχαλίδου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος




πηγή:  iator