Η θετικότητα, ο θετικός τρόπος σκέψης και δράσης και η θετική νοοτροπία και στάση ζωής που υιοθετούμε έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Παρόλο που ο καθένας από εμάς διαφέρει από τον άλλον, εντούτοις, η αλλαγή της πραγματικότητας του γίνεται σε όλους τους τομείς. Απλά, ο καθένας την αντιλαμβάνεται και τη ζει με τον δικό του τρόπο.

Υιοθετώντας κι εσύ τη θετικότητα στη ζωή σου, βρίσκεσαι στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψεις τις δυνατότητες που κρύβεις μέσα σου. Έτσι, απλά και όμορφα, αρχίζεις να δίνεις άλλο νόημα στη ζωή σου, μιας και η ποιότητα ζωής σου αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο.

Πρώτη στάση και αξιοσήμαντη είναι η υγεία, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική. Οι θετικοί άνθρωποι αγαπούν τον εαυτό τους και τον φροντίζουν. Σέβονται την ύπαρξή τους και το υπέρτατο δώρο της ζωής που τους δόθηκε και αυτό εκδηλώνεται στις πράξεις τους. Γνωρίζουν πως το φυσικό σώμα τους είναι το μέσο, ο ναός, μέσα στο οποίο κατοικεί το πνεύμα τους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μπορεί να εκφραστεί.

Αυτή η διαπίστωση από μόνη της τους οδηγεί στο να αγαπούν και να φροντίζουν το σώμα τους, γιατί ακριβώς όπως είναι μέσα τους θέλουν να είναι και εξωτερικά, ό,τι σκέφτονται και ό,τι νιώθουν αυτά εκδηλώνονται στο σώμα τους. Προσέχουν τη διατροφή τους προσφέροντας στον οργανισμό τους το καλύτερο που μπορούν.

Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση διατηρεί την ισορροπία του οργανισμού και χαρίζει μακροβιότητα στο άτομο. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι σημαντική και ευεργετική για την σωματική υγεία. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν και εφάρμοζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αφού πίστευαν ακράδαντα πως το υγιές πνεύμα κατοικεί σε ένα υγιές σώμα.

Αξιοσήμαντη είναι η επίδραση των θετικών συναισθημάτων στα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις ή ενοχλήσεις. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων λειτουργεί ως αντίδοτο για τους «θετικούς» ασθενείς βοηθώντας τους στη διαχείριση της υγείας τους. Καθώς το άτομο αρχίζει να αλλάζει τη νοοτροπία του, παρατηρείται πως οι άλλοτε χρόνιες παθήσεις τείνουν να μειώνονται αισθητά σε ένταση και σε συχνότητα, ακόμη κι αν δεν θεραπεύονται εντελώς.

Η αισιοδοξία και η πολύπλευρη χρήση του λογικού δυναμικού τους, καλύπτει όλο το φάσμα των πτυχών της υγείας τους, σε σημείο που οι ψυχολογικές ή οι ψυχιατρικές διαταραχές αποτελούν μηδαμινό ποσοστό εμφάνισης και έκφρασής τους. Αυτό οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο χτίσιμο και την καλλιέργεια της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Ψυχολόγων (ΑΡΑ) ψυχολογική ανθεκτικότητα ορίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες, το τραύμα, την τραγωδία, τις απειλές ή άλλες σημαντικές πηγές στρες, όπως είναι τα οικογενειακά και διαπροσωπικά προβλήματα, προβλήματα υγείας ή στρεσογόνες εργασιακές ή οικονομικές συνθήκες.

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τη δύναμη να ξεπερνούμε τις δύσκολες καταστάσεις, αλλά κάποιοι άνθρωποι, οι θετικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι, έχουν μια επιπλέον ασπίδα που τους κάνει πιο «ανθεκτικούς» στις δυσχερείς καταστάσεις κι έτοιμους να ξανασηκωθούν όταν πέσουν και να προχωρήσουν.

Η θετική νοοτροπία τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση αλλιώτικα, μιας και διατηρούν την πεποίθηση ότι οι δύσκολες στιγμές και οι κρίσεις αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσουν είναι να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν. Όλες αυτές οι καταστάσεις αποτελούν πρόκληση για τους θετικούς ανθρώπους που δεν αφήνουν τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ φόβο, θυμό, λύπη) να τους κυριέψουν και να τους παραλύσουν.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες της εσωτερικής ανθεκτικότητας είναι η ελπίδα, η οποία ενισχύει την ικανότητα του ανθρώπου να κάνει ρεαλιστικά σχέδια και να προσπαθεί να τα εφαρμόσει. Η θετική εικόνα του εαυτού μας, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων μας, καθώς και οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μέσα στις οποίες νιώθουμε φροντίδα, αγάπη και υποστήριξη, μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε την αξία μας ενισχύοντας τις επικοινωνιακές δεξιότητές μας, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και κυρίως τη δυνατότητα διαχείρισης δυνατών συναισθημάτων.

«Θετική Μεταδοτικότητα» Άντρη Χαϊράλλα εκδόσεις i write.gr




πηγή: Εναλλακτική Δράση