Μία διατροφή χωρίς γλουτένη αποτελεί τη βασική θεραπεία για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τα τρόφιμα με γλουτένη, πιστεύοντας ότι έτσι υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των πωλήσεων τροφίμων χωρίς γλουτένη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις διάσημων που έχουν αποκλείσει τη γλουτένη από τη διατροφή τους είναι η Βικτώρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μάιλι Σάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη από τα αντίστοιχα τρόφιμα με γλουτένη, ενώ κοστίζουν πάνω από 2 φορές περισσότερο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hertfordshire δήλωσαν ότι είναι σαφές πως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν έχουν διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα και δεν αποτελούν υγιέστερη εναλλακτική επιλογή.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ήταν κατά 159% ακριβότερα από τα αντίστοιχα τρόφιμα με γλουτένη.

Οι ερευνητές σύγκριναν πάνω από 1.700 προϊόντα διατροφής από πέντε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Διαπίστωσαν ότι, με εξαίρεση τα κράκερ, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερο λίπος, αλάτι και ζάχαρη και επίσης είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από τα αντίστοιχα χωρίς γλουτένη.
Οι υποστηρικτές της διατροφής χωρίς γλουτένη πιστεύουν ότι η σύγχρονη διατροφή περιέχει όλο και περισσότερα προϊόντα επεξεργασμένων σιτηρών, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του πεπτικού όπως φούσκωμα, πόνο και κράμπες στο στομάχι σε όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.

Εκτιμάται ότι περίπου το 13% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου καταναλώνει προϊόντα χωρίς γλουτένη, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο με το 25% των κατοίκων να δηλώνουν ότι κατανάλωσαν τέτοια τρόφιμα το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 67% μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο Δρ Suzanne Mahady, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Monash, μόνο όσοι έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η οποία προκαλείται από αντίδραση του ανοσοποιητικού στη γλουτένη και είναι διαφορετική από την ευαισθησία στη γλουτένη, πρέπει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Έρευνα που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα δύο τοξικών μετάλλων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν διπλάσια ποσότητα αρσενικού, γνωστή αιτία πρόκλησης καρκίνου, στο σώμα τους. Βρήκαν επίσης, ότι είχαν κατά 70% μεγαλύτερη ποσότητα υδραργύρου, γνωστή θανατηφόρα χημική ουσία.

Τροφές χωρίς γλουτένη, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά, περιέχουν συχνά ρυζάλευρα ως υποκατάστατο του σιταριού.

Είναι γνωστό όμως ότι το ρύζι περιέχει έως και 10 φορές περισσότερο αρσενικό από άλλα τρόφιμα λόγω του τρόπου καλλιέργειάς του.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν εν τέλει, ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα συνηθισμένα τρόφιμα και δεν έχουν κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα, συνεπώς δεν αποτελούν υγιέστερη εναλλακτική για άτομα που δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι να ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Mail Online
Πηγή: onmed