Διαγνώσθηκα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας τον Οκτώβριο 1986, σε ηλικία 18 ετών.
Σήμερα είμαι  37 ετών  και ευλογημένη διότι η παρούσα κατάστασή μου παραμένει “σταθερή”.

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι γνωστή ως η  “αόρατη ασθένεια” αφού τα συμπτώματά της διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα διαλείπτοντα (εμφανιζόμενα περιστασιακά) συμπτώματα της ασθένειας, ορατά και αόρατα περιλαμβάνουν: την κούραση, την ισορροπία, το διασκελισμό, την ασταθή βάδιση, την επιδεξιότητα στον έλεγχο των δαχτύλων, τον πόνο, την αίσθηση μουδιάσματος και μυρμήγκιασμα,τον έλεγχο της ουρήθρας και του εντέρου, την υπεραισθησία στη θερμότητα,  προβλήματα μνήμης και γνωστικά , την κατάθλιψη,την  ελάττωση λεκτικής και οπτικής ικανότητας, προβλήματα στην κατάποση, και άλλα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν την κινητικότητα.

Πάσχω από “Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.”
Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι η ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στο μυαλό/σπονδυλική στήλη, γνωστά και ως Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν σε απρόβλεπτες στιγμές και μπορούν να είναι πολύ δριμεία όταν “η επίθεση” (παρόξυνση) τίθεται σε ενέργεια. Δυστυχώς δεν είναι γνωστή η αιτία ή η θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, αλλά η φαρμακευτική αγωγή την οποία αυτή τη στιγμή λαμβάνω (Avonex Auto-Injector Pen – Interferon beta-1a) επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα τη Γιόγκα εξ’αρχής, λόγω της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκα..... αλλά και για να συγκεντρώσω και να ισορροπήσω το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου. Κάνω Γιόγκα εδώ και 8 χρόνια και διδάσκω 4 χρόνια τώρα.
Δόξα Τω Θεώ την παρούσα στιγμή είμαι επι του παρόντος σταθερή αλλά μεταξύ των ηλικιών 18-23 , βρισκόμουν σε σοβαρά άσχημη κατάσταση και με είχαν σε αναπηρικό αμαξίδιο,στράτα και στη χρήση μπαστουνιού.
Είναι μία ευλογία το γεγονός ότι ανάκτησα πλήρως την κινητικότητα και την ικανότητά μου να περπατώ και ως εκ τούτου να μπορώ να κάνω Γιόγκα όπως ένα αρτιμελές άτομο θα μπορούσε.  Ελπίζω πως αυτή η κατάσταση θα παραμείνει καθώς οδεύεω προς την ηλικία των 40 ετών!

Η Γιόγκα για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορεί να είναι ένα τόσο δυνατό εργαλείο. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη τα οποία μπορούν να κερδιθούν από την πρακτική μιας ήπιας μορφής Χάθα Γιόγκα, ειδικά οι ασκήσεις οι οποίες μπορούν να διδαχθούν ως σειρές ασκήσεων, αποκατάστασης, σειρές ασκήσεων σε αμαξίδιο, ασκήσεις σε καρέκλα, καθιστές στάσεις, καθιστές και σε πάτωμα σειρές ασκήσεων καθώς και διαμέσου  των αναπνευστικών τεχνικών (pranayama) και χαλάρωσης. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης, στη βελτίωση του εύρους κίνησης, στη βελτίωση της σπαστικότητας, αύξηση της δύναμης, αύξησης του συντονισμού και της ισορροπίας,  να βοηθήσουν στην αυτοπεποίθηση και ηρεμία του ασθενή καθώς σιγά-σιγά θα αρχίζει να προοδεύει με περισσότερες ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για κάθε μαθητή.

Μερικά από αυτά τα οφέλη μπορούν επίσης να είναι αύξηση της κινητικότητας της πέψης, αυξημένη κυκλοφορία αίματος και σε πολλές περιπτώσεις σημαντική ανακούφιση από την κατάθλιψη η οποία πολύ συχνά συνοδεύει τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

Η Γιόγκα δεν αποτελεί θεραπεία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. 
Δεν έχω θεραπευτεί, αλλά το να έχω τη δική μου άσκηση Γιόγκα σίγουρα μου έδωσε τη δυνατότητα να χειριστώ την αρρώστια μου με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από ότι πρωτύτερα και μου έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσω μια ζωή η οποία μερικές φορές με εκπλήσσει.

Η Γιόγκα είναι πολύτιμη για τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τρεις λόγους.
Πρώτον η πρακτική της Γιόγκα μειώνει   λειτουργικά ελλείμματα.
Δεύτερον αυξάνει την αυτοδυναμία, δεδομένου ότι προωθεί την ανεξαρτησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα.
Και τρίτον, ένας από τους κύριους στόχους, στην ουσία ο κύριος στόχος της Γιόγκα, είναι να σταθεροποιήσει και να ησυχάσει το μυαλό. Απαλή, χαμηλής έντασης Γιόγκα είναι η τέλεια “φυσική άσκηση ή κίνηση” για ανθρώπους που ζουν με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Μελέτες δείχνουν πώς μετά από έξι μήνες άσκησης με Γιόγκα και εκμάθησης μιας ποικιλίας ασκήσεων  μπορεί να καταπολεμηθούν, η κούραση, να μειωθεί η σπαστικότατη, να ανακουφιστεί το στρες και να αυξηθεί το εύρος της κίνησης καθώς και άλλα συμπτώματα παρουσιάζουν ελάττωση. Είναι σημαντικό για έναν ασθενή με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να ακολουθεί μία σταθερή πρακτική Γιόγκα η οποία μπορεί να τον μεταμορφώσει και να του προσφέρει επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Ελπίδα. (1)

Ως συμπέρασμα λοιπόν, η Γιόγκα είναι ένα τόσο όμορφο, με βάθος δυνατό σύστημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, με το να  εμψυχώσει τα άτομα αυτά  να κάνουν περισσότερα για τον εαυτό τους  στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Ενώ η Γιόγκα δεν θα θεραπεύσει τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση των συμπτωμάτων το οποίο είναι ένας ικανός λόγος για κάποιον να τη δοκιμάσει εάν ενδιαφέρεται.

Ως κάποιος ο οποίος πάσχει από μία χρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια , η Γιόγκα μπορεί να με βοηθήσει να αισθανθώ περισσότερο σε επαφή με το σώμα μου καθώς επίσης να με βοηθήσει να ζήσω πιο άνετα μέσα σε αυτό. Μέσω των ασκήσεων και της αναπνοής, μία σταθερή πρακτική Γιόγκα, ενδέχεται να βελτιώνει τη στάση του σώματός μου, να αυξάνει την αντοχή και την ευλυγισία μου και να με διδάσκει πώς να χαλαρώνω και να συγκεντρώνομαι.
Υπάρχει μία πιθανότητα να δω θετικές αλλαγές στην ευλυγισία και τη δύναμή μου, ακόμη από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ένας νέος μαθητής μπορεί να μη δει ή να αισθανθεί τα οφέλη άμεσα, αλλά μην το αφήσετε αυτό να σας απογοητεύσει. Μία συμβουλή την οποία δίνω σε άτομα που μόλις αρχίζουν ή ανακαλύπτουν ξανά τη Γιόγκα: Δώστε της μία ευκαιρία τουλάχιστον δύο εβδομάδων.
Τα πρώτα μαθήματα δεν θα είναι όμορφα ή με ροή. Παρόλα αυτά πριν ακόμη το καταλάβετε η Γιόγκα θα κάνει πράγματα τα οποία θεωρούσατε αδύνατα ή αισθανόσασταν αρκετά καλά σχετικά με αυτά. (2)

1. Fishman, MD, Loren M. & Small, Eric L. – Yoga and Multiple Sclerosis: A Journey to Health and Healing. New York, NY: Demos Medical Publishing, 2007.
2. verywell: Why You Should Be Practicing Yoga for MS – Why You Should Try Yoga. www.verywell.com © 2016 verywell. All rights reserved.


Η Kristine “Muktidevi” Demafeliz  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φραντζίσκο. Αποφοίτησε από την εκπαίδευση δασκάλων Γιόγκα του Ινστιτούτου Integral Yoga® στην καρδιά του Σαν Φραντζίσκο το 2014.  Έλαβε το πνευματικό Σανσκριτικό όνομα Muktidevi… το οποίο μεταφράζεται ως  “Θεά της Απελευθέρωσης”  το οποίο της υπενθυμίζει κάθε ημέρα να παραμένει “γειωμένη” στη ζωή της , και να διατηρήσει την πραγματική της φύση, αυτή της ειρήνης.

Δίδαξε και  αναπλήρωσε, τάξεις Γιόγκα στο αεροδρόμιο του Σαν Φραντζίσκο για 3 χρόνια όταν εργαζόταν εκεί. Πρόσφερε μαθήματα στην Επιτροπή Εργαζομένων του Αεροδρομίου και στους Αστυνομικούς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, τα οποία ονομαζόταν“SFO YOGA®”.

Ανακάλυψε ένα ΒΑΘΥ πάθος για τη Γιόγκα όταν ήταν η ίδια ασκούμενη για 8 χρόνια.
Η  Muktidevi ζει με τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας  τα τελευταία 19 χρόνια και λέει πως τα οφέλη της Γιόγκα τη βοήθησαν πάρα πολύ περισσότερο εκτός από το φυσικό επίπεδο, και στο μυαλό, το πνεύμα και την καρδιά.  
Η πρόθεσή της είναι να βοηθά τα άτομα με τραυματισμούς, προβλήματα υγείας και/ή ασθένειες, φέρνοντας την επίγνωση στον μοναδικό Εαυτό του καθενός.


accessibleyoga.org
Μετάφραση: Sevasti-Anna Konstantopoulou
Πηγή: www.facebook.com