Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για αυτή την ασθένεια, όμως πολλοί δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι μέχρι να μας χτυπήσει την πόρτα και να αναγκαστούμε να την μάθουμε και να συμβιώσουμε μαζί της.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά, και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα.  Η πολλαπλή σκλήρυνση παίρνει αρκετές μορφές, με τα νέα συμπτώματα είτε να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικές μορφές).  Μεταξύ των κρίσεων, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο συχνά εμφανίζονται μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, ειδικά καθώς προχωράει η ασθένεια.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα  που κάθε ένα  ξεχωριστά μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα, όταν όμως παρουσιάζονται μαζί, σίγουρα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια νευρολόγου.

Αδυναμία:

Άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας αισθάνονται κούραση και κινούνται πιο αργά, κυρίως εξαιτίας της αίσθησης κούρασης στα πόδια.  Σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρατηρήσετε αν κάποιος ο οποίος ήταν συνήθως πολύ δραστήριος, κουράζεται ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο.

Απώλεια της ισορροπίας:

Αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει μαζί με τρέμουλο κατά τη βάδιση.  Μπορεί να υπάρξει και αστάθεια ενώ είστε όρθιοι. Είναι σαν κάποιος να είναι ζαλισμένος και ξαφνικά να χάνει την ισορροπία του.

Αστάθεια:

Αυτό το σύμπτωμα περιλαμβάνει αδεξιότητα στον έλεγχο και την κίνηση των άκρων.  Είναι πολύ πιθανόν να μην μπορείτε και να σηκώσετε τα χέρια σας όταν θελήσετε και τα πόδια σας να αρχίσουν να μην υπακούν τις εντολές του εγκεφάλου. Επιπλέον, ίσως παρατηρηθεί περισσότερη ακαμψία κατά τη βάδιση.

Έντονοι μυϊκοί σπασμοί:

Είναι πολύ συχνό να αντιμετωπίζετε μυϊκό σφίξιμο, πόνο και κράμπες.  Επειδή αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να ακολουθήσετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Προβλήματα όρασης:

Αυτό είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα.  Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως:

Ακούσια κίνηση των ματιών

Θολή όραση

Νευρίτιδα

Διπλή όραση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μόνιμη απώλεια όρασης

Κούραση και έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων:

Συχνά τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνουν αδυναμία να εκτελέσουν και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες, καθώς επίσης σταδιακή απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης και έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων.

Αν αναγνωρίζετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα σε εσάς ή σε κάποιο άτομο του περιβάλλοντος σας, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εφόσον ταυτοποιηθεί η ασθένεια και βρίσκεστε υπό ιατρική και φαρμακευτική παρακολούθηση, ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη.  Ακόμη κι αν δεν πάσχετε οι ίδιοι και είστε φροντιστές ατόμων με σκλήρυνση, χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.  Να γνωρίζουμε πως δεν είμαστε μόνοι και δεν είμαστε οι μόνοι, υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα υγείας και όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και καθημερινότητας.





πηγή: flowmagazine