Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα.

Η θετική σκέψη είναι σημαντική για την ευδαιμονία μας. Το να σκεφτόμαστε τη θετική πλευρά των πραγμάτων μας βοηθάει στο να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για τη ζωή.

Απέναντι από την θετική σκέψη βρίσκεται η αρνητική, η απαισιοδοξία που νιώθουμε κάθε φορά που κάτι μας πηγαίνει στραβά. Είναι η μιζέρια, η γκρίνια ότι τίποτα δεν μας πηγαίνει σωστά και η αίσθηση ανημπόριας – αβοηθησίας. Κανένας δεν μπορεί να μας βοηθήσει… Στο μυαλό μας κυριαρχεί μία άρνηση για το οτιδήποτε, μία απελπισία.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία συνεχή διαμάχη, μία συνεχή πάλη με τον εαυτό μας. Από τη μία οι θετικές και καλές σκέψεις και από την άλλη οι αρνητικές και κακές σκέψεις. Σαφώς και δεν μπορούν να είναι όλα ρόδινα στη ζωή μας αλλά για να σκεφτούμε πως θα ήταν η ζωή μας και η καθημερινή μας ρουτίνα αν δεν υπήρχε η αγάπη, η στοργή, το χαμόγελο και η αισιοδοξία…; Σαφώς όλα θα ήταν μαύρα και απαισιόδοξα !

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη θετική ψυχολογία και για κάποιες αυτονόητες αλλά τόσο σημαντικές έννοιες που χωρίς αυτές δεν νοείται η ευτυχία.

  • Η ύπαρξή μας ως άτομα θεωρείται από τους περισσότερους αυτονόητη… Είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Το να ζούμε, να αναπνέουμε, να ξυπνάμε κάθε πρωί είναι ένα δώρο. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα ζήσουμε αιώνια, πρέπει να αδράξουμε το κάθε λεπτό της μέρας μας και να το αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μυστικό είναι να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή …
  •  Η ελευθερία της έκφρασης -του λόγου, των συναισθημάτων- είναι επίσης πυλώνας της ευτυχίας, χωρίς αυτήν ζεις όπως θέλουν οι άλλοι.
  • Τέλος, η αγάπη που δεχόμαστε από τους ανθρώπους που αγαπάμε και τους το ανταποδίδουμε είναι ωφέλιμη και ευεργετική για την ευτυχία μας. Με την αγάπη μπορούμε να καταπολεμήσουμε όλες τις κακουχίες της ζωή μας ή ακόμη και κάτι άσχημο να συμβεί μας βοηθάει να το ξεπεράσουμε και να σταθούμε πάλι στα πόδια μας.


Το πόσο αισιόδοξα θα ζήσουμε τη ζωή μας βέβαια εξαρτάται και από εμάς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας, εμείς είμαστε οι εμπνευστές και οι  δημιουργοί του έργου μας. Το μυστικό της ευδαιμονίας μας λοιπόν είναι η θετική σκέψη που πηγάζει από μέσα μας…
πηγή: επαφή