Προσθήκη σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο ΚΟΤ

Από τον σημερινό "Ελεύθερο Τύπου" της Μαρίνας Ξυπνητού: "Τα εισοδηματικά όρια για ένταξη ΑμεΑ στο ΚΟΤ

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΓΙΕΝ ΠΟΥ... ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ του... τυπογραφείου χτύπησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν στάλθηκαν όλες οι πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Το ΥΓΙΕΝ, παρότι έχει συμπεριλάβει στον ΚΟΤ τα άτομα με ειδικές ανάγκες, από λάθος του συστήματος δεν ενημερώθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αποτέλεσμα αυτού, όπως είναι φυσικό, η ΕΣΑμεΑ να αντιδράσει και να αποστείλει στον υπουργό σκληρή επιστολή.

Το ΥΠΕΝ από πλευράς του διευκρινίζει ότι υπάρχει πρόβλεψη για τα ΑμεΑ και συγκεκριμένα εξηγεί ότι για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, τα εισοδηματικά όρια ένταξης στο ΚΟΤ αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ. Παράλληλα, για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ. Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε σκληρή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος τονίζοντας την αγανάκτησή της για την ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ παράλληλα ζητούσε να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και να γίνει επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων".

Παραπάνω αναδημοσιεύουμε ένα από τα σημερινά άρθρα σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο νέο ΚΟΤ. Μετά τις ενέργειες της ΕΣΑμεΑ σήμερα 2 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι "τα όρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προσαυξάνονται κατά 8.000 ευρώ εφόσον στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο με αναπηρία τουλάχιστον 67% και κατά 15.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνεται άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Επιπλέον, τα όρια της επιδοτούμενης κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 kWh για άτομα με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης". Επίσης δίνει στη δημοσιότητα το ΦΕΚ για το νέο ΚΟΤ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ανωτέρω.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ΕΣΑμεΑ δηλώνει ότι παραμένει σε επιφυλακή. Το κύριο αίτημα του αναπηρικού κινήματος παραμένει: Να μην μείνει εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που είναι σήμερα δικαιούχος.

Το ΦΕΚ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

ΕΣΑμεΑ