Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ξεκινά στη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά όχι με την μορφή του κατεπείγοντος, η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»- το οποίο είχε παρουσιαστεί στις 7 Φεβρουαρίου από τρία υπουργεία- και το οποίο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

Να σημειωθεί ότι στη Βουλή θα κληθούν να μιλήσουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το project της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι μεγάλο, τόσο από οικονομικής, εργασιακής και επιχειρηματικής πλευράς, όσο και από φαρμακευτικής και υγειονομικής, όπως τόνισαν στη συνέντευξη τύπου οι τρεις υπουργοί, Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά και με ολιστικό τρόπο, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ακόμη, πως «Οι γιατροί καλούνται για πρώτη φορά να συνταγογράψουν ιδιότυπα σκευάσματα, με όρους δημόσιας υγείας. Η τελική διάθεση των προϊόντων θα γίνει με τον τρόπο του κρατικού μονοπωλίου (πίνακας Β΄) ενώ υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής αλλά και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ σε δεύτερο χρόνο». Ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ακόμη, ότι μπορεί να δημιουργηθεί και Μητρώο Ασθενών.

Οι υπουργοί στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είχαν αναφερθεί στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ώριμα και στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, ενώ ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη να δούμε το ζήτημα όχι με φοβικά και συντηρητικά αισθήματα, εκτιμώντας ότι και οι φορείς θα συνεισφέρουν θετικά, όπως είπε.

Δύο τροπολογίες & Διϋπουργική για τις Κλινικές Μελέτες

Εν τω μεταξύ στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, περιλαμβάνονται και δύο τροπολογίες, οι οποίες απασχολούν σφόδρα την κυβέρνηση. Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των έντυπων συνταγών και στο πέρασμα των άυλων συνταγών και μία δεύτερη, που αφορά το ευρύτερο πλαίσιο των κλινικών μελετών.

Μάλιστα για το θέμα των κλινικών μελετών θα πραγματοποιηθεί Διϋπουργική Επιτροπή υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα των κλινικών μελετών καθώς έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα, ότι μπορούν να τονώσουν την οικονομία αλλά και την υγεία και να εισέλθουν σημαντικά ποσά στη χώρα. Άλλωστε είναι κάτι για το οποίο φωνάζουν εδώ και χρόνια, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επικεφαλής των εταιρειών, οι κλινικές μελέτες μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερρς από 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ετήσια θετική επίπτωση με βάση τους σχετικούς δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, θα ήταν αύξηση στο ΑΕΠ πάνω από 1 δισ. € και αύξηση στα κρατικά έσοδα πάνω από 230 εκατ. €.

Όπως τονίστηκε στο τελευταίο 6th Clinical Research Conference, τον περασμένο Δεκμέμβριο, κατά μέσο όρο υλοποιούνται 134 νέες κλινικές μελέτες το χρόνο (2000-2017) στη χώρα μας, εντούτοις, την τελευταία 3ετία καταγράφεται μια φθίνουσα τάση.

Όπως είχε τονίσει από το βήμα του Συνεδρίου ο Sr. Δ/ντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY ΑΕΒΕ, Γιάννης Χονδρέλης «Φέτος έως τέλη Νοεμβρίου είμαστε στις 144 μελέτες που είναι λιγότερες από το 2015. Είμαστε ήδη χαμηλά, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει στον τομέα των κλινικών μελετών». Συγκεκριμένα, το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, το 2016 164, ενώ φέτος μόλις 144.

«Με δεδομένη την αλματώδη αύξηση του αριθμού κλινικών δοκιμών διεθνώς, την επικέντρωση των επενδύσεων στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και ακριβώς τη στιγμή που η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περισσότερα των 30 δισ. € σε έρευνα και ανάπτυξη, η χώρα μας δεν επωφελείται από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει και δε λαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στην επένδυση» είχε σημειώσει ο κ. Χονδρέλης, τονίζοντας την επιτακτικότητα της άμεσης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Πολιτείας: «άρση της γραφειοκρατίας, δραστική μείωση των καθυστερήσεων σε επίπεδο Νοσοκομείων και Φορέων οικονομικής διαχείρισης, δημιουργία φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων».

Σήμερα, οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε 51 Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα: 44 δημόσια και 7 ιδιωτικά νοσοκομεία. Με βάση την προαναφερόμενη ανάλυση, τα 10 πλέον ανταγωνιστικά Νοσοκομεία για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα είναι: Ογκολογικό Κηφισιάς, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Νοσοκομείο Σωτηρία, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Γενικό Κρατικό Αθηνών, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Πατρών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου


πηγή: onmed