Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το κολοκάσι συμπεριλαμβάνουν την ικανότητά του  να βελτιώνει την πέψη, να μειώνει μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να παρέχει πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, να προστατεύει το δέρμα, να χαρίζει καλύτερη όραση, να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να υποστηρίζει την υγεία των μυών και των νεύρων.

Τι είναι το κολοκάσι;

Η ρίζα κολοκασιού, που είναι το παχύ στέλεχος του φυτού κολοκάσι, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της παγκόσμιας κουζίνας και της διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα, το κολοκάσι θεωρείται ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην ανθρώπινη ιστορία. Η επιστημονική του ονομασία είναι Κολοκασία η εδώδιμος και έχει μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία. Πιστεύεται ότι είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία και τη νότια Ινδία, αλλά καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια βασική τροφή σε χώρες της Αφρικής, της Ινδίας, και της Ωκεανίας, αλλά μπορεί να βρεθεί παντού από την Ιαπωνία, την Αίγυπτο, το Σουρινάμ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Φίτζι, την Ισπανία εώς και την Κύπρο, όπου το αγαπούν ιδιαίτερα.

Τα φύλλα, οι ρίζες και τα κονδυλώδη ριζώματα είναι βρώσιμα, αλλά θα πρέπει μαγειρευτούν. Στην πραγματικότητα η ωμή τους μορφή είναι τοξική, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά, αλλά αυτές οι επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εξαλειφθούν όταν μαγειρεύονται με λίγη μαγειρική σόδα ή αν τα μουλιάσουμε για ένα βράδυ. Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μέσα στο κολοκάσι.

Κολοκάσι: Θρεπτική αξία της ρίζας του

Οι ρίζες του κολοκασιού περιέχουν μια πληθώρα οργανικών ενώσεων,μεταλλικά στοιχεια και βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική μας υγεία με ποικίλους τρόπους. Η ρίζα του κολοκασιού περιέχει μια πολύ σημαντική ποσότητα διαιτητικών φυτικών ίνών και υδατανθράκων, καθώς και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καθώς και μαγνήσιο, σιδήρο, ψευδαργύρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο,και χαλκό.

Κολοκάσι: Οφέλη για την Υγεία

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η ρίζα κολοκασιού περιλαμβάνουν την ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη του καρκίνου, τη βελτίωση της υγείας της όρασης, και πολλά άλλα.

Υγεία του Πεπτικού Συστήματος
Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της ρίζας κολοκασιού στη διατροφή είναι ο ρόλος της στην πέψη. Tο υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών εμπεριέχει (μία μόνο μερίδα περιέχει 27% των ημερήσιων αναγκών των διαιτητικών ινών) την καθιστά πολύ σημαντική για την υποστήριξη της υγείας του γαστρεντερικού μας. Ένα υγιές, ρυθμισμένο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη γενική σας υγεία και να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Πρόληψη του καρκίνου
Όσο για τον καρκίνο, η ρίζας κολοκασιού είναι σημαντική λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της στον οργανισμό μας. Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C, και διάφορα άλλα φαινολικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη ρίζα κολοκασιού ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στην απομάκρυνση των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που μπορεί μεταλλάξουν υγιή κύτταρα και να μετατρέψουν σε καρκινικά κύτταρα. Με την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, η γενική υγεία μας είναι σχεδόν εγγυημένη! Επίσης, η κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στη ρίζα κολοκασιού, είναι άμεσα συνδεδεμένη με μια μειωμένημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον πνεύμονα και του στόματος καρκίνους.

Πρόληψη διαβήτη
Οι διαιτητικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη επειδή ρυθμίζουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο σώμα. Εάν έχετε ένα επαρκές επίπεδο ινών, το οποίο παρέχει η ρίζα κολοκασιού, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε τα γλυκαιμικά σας επίπεδα και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η ρίζα κολακασιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.

Βελτιώνει την Υγεία της Καρδιάς
Η ρίζα κολοκασιού είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι άλλο ένα από τα βασικά μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς και λειτουργικοί. Το κάλιο εκτός του ότι διευκολύνει τις μεταφορές υγρών μεταξύ των μεμβράνων και των ιστών σε όλο το σώμα, βοηθά στην ανακούφιση του άγχους και της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Με τη χαλάρωση των φλεβών και των αιμοφόρων αγγείων, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί και η πίεση στο συνολικό καρδιαγγειακό σύστημα μειώνεται. Επίσης, το κάλιο έχει ακόμη συνδεθεί με αυξημένη γνωστική λειτουργία, λόγω του ότι οι νευρικοί σύνδεσμοι ενισχύεται όταν η αρτηριακή πίεση μειώνεται, με αποτέλεσμα να βελτιστοποιείται η μεταφορά υγρού μεταξύ νευρωνικών μεμβρανών!

Προστασία  της Όρασης
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ρίζα κολοκασιού περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως το βήτα-καροτένιο και κρυπτοξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της όρασης, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να επηρεάσουν τα οφθαλμικά κύτταρα και να προκαλέσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή καταρράκτη!

Περιποίηση του δέρματος
Οι βιταμίνες Ε και Α, που βρίσκονται στη ρίζα κολοκασιού προστατεύουν το δέρμα. Και οι δύο αυτές βασικές βιταμίνες βοηθούν στην εξάλειψη των παθήσεων του δέρματος και την ενίσχυση της συνολικής κυτταρικής υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι τα τραύματα και τις ατέλειες επουλώνονται γρηγορότερα, οι ρυτίδες μειώνονται, και το δέρμα αποκτά μια λάμψη. Το κολοκάσι είναι το μικρό μυστικό της φύσης για υγιέστερο δέρμα!

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ρίζας κολοκασιού για την υγεία είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να δημιουργήσει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από ξένους παθογόνους οργανισμούς και παράγοντες. Επιπλέον, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης παθήσεων όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Αυξάνει την Κυκλοφορία
Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα της ρίζας κολοκασιού έχει δεκάδες χρήσιμες

εφαρμογές, αλλά συνύπαρξη σιδήρου και χαλκού την καθιστούν πολύ σημαντική τροφή για την πρόληψη της αναιμίας και ενίσχυση της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος και ο χαλκός είναι απαραίτητα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρα του σώματός μας. Μειώνοντας τις πιθανότητές σας της αναιμίας (έλλειψη σιδήρου) και να αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, μπορείτε να επιταχύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, την ανάπτυξη νέων κυττάρων, και γενικά την οξυγόνωση του οργανισμού, η οποία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσει τα όργανα και τα συστήματα λειτουργίας σε βέλτιστα επίπεδα τους!

Προσοχή: Το μόνο σημαντικό πρόβλημα με τη ρίζα κολοκασιού είναι ότι  εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες.Κάθε 100 γραμμάρια περιέχουν 112 θερμίδες, το οποίο μπορεί να είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Έχει περισσότερους υδατάνθρακες κατ ‘όγκο από ό, τι πατάτες, για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία. Καταναλώστε τη ρίζα τάρο με μέτρο, για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία, χωρίς να πάρετε περιττό βάρος!


πηγή: www.hippieteepee.gr