Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ η σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη.

Φυσικά όταν η διατροφή  μας περιλαμβάνει υγιεινές και θρεπτικές τροφές κάνει καλό στον οργανισμό μας και είμαστε υγιείς και δυνατοί όμως το πρωτοποριακό είναι πως μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα στην κατάθλιψη.

Η μελέτη αυτή έγινε για διάστημα τουλάχιστον έξι ετών  σε 1.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη γιατί η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνή σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, υπέρταση,  υψηλή χοληστερόλη, ή έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες όταν αλλάζουν οι καθημερινές συνήθειες, όπως στη διατροφή, με μείωση  της φαρμακευτικής αγωγής μειώνεται και ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Στην αξιολόγηση της ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων ανθρώπων, εξετάστηκε κατά πόσο πλησίαζε υγιεινά διατροφικά πρότυπα όπως η δίαιτα DASH ή ενός ανθυγιεινή τύπου διατροφής.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως διατρέχουν 11% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, όσοι από τους συμμετέχοντες ανθρώπους ακολουθούσαν μια διατροφή που περιλάμβανε υγιεινές και θρεπτικές τροφές με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ δεν κατανάλωναν κρέας, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Αντίθετα όσοι άνθρωποι ακολούθησαν τη διατροφή με το δυτικό πρότυπο που περιείχαν κρέας, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, δεν είχαν κάποια μείωση στον κίνδυνο κατάθλιψης.

Σίγουρα η θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται και από την διατροφή του αλλά σε ότι έχει να κάνει με τον εγκέφαλο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε ότι αφορά την κατάθλιψη.

Μαρία Αλιμπέρτη - Κατσάνη


emvolos