Σίγουρα, εκείνος που σκαρφίστηκε τη φράση "Κάθε αλλαγή έχει πλάκα" δεν είχε Πολλαπλή Σκλήρυνση. Για καθένα από εμάς η παραμικρή αλλαγή στα συμπτώματά μας προκαλεί αρκετό στρες.

Συγκεκριμένα, αν ανήκετε στην κατηγορία της Υποροπιάζουσας μορφής της νόσου, αναμφισβήτητα θα σας άγχωνε αρκετά αν άλλαζε μορφή η ασθένεια στην πολυσυζητημένη Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ.

Και μόνο η έννοια "προϊούσα" από μόνη της μοιάζει αρκετά τρομακτική και μας φέρνει στο νου εικόνες από ανθρώπους σε αμαξίδια, καθηλωμένους στο κρεβάτι τους, σαν να γλιστράμε και να βλέπουμε τον εαυτό μας να κατρακυλά ...Καλές οι υποθέσεις μεν, αλλά καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα.

Κατανοώντας τη μετάβαση από την Υποτροπιάζουσα ΠΣ (RRMS) στη Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ (SPMS)

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ δεν είναι ακριβώς ένα δεύτερο στάδιο της νόσου, αλλά περισσότερο μία εξέλιξη της νόσου. Μην ανησυχείτε ότι ξαφνικά θα  ξυπνήσετε ένα πρωί και η ΠΣ θα είναι πολύ επιδεινωμένη. Η ορολογία μοιάζει τρομακτική, αλλά είναι απλώς ο τρόπος που χρησιμοποιείται επιστημονικά για να μπορεί να περιγράφεται η πρόοδος της ασθένειας από τους γιατρούς. Δεν αναφέρεται σε οξεία επεισόδια φλεγμονών ή σε απότομη αύξηση των εστιών. Οι νευρικοί ιστοί από μόνοι τους αρχίζουν να επιδεινώνονται. Στατιστικά οι μισοί από τους ασθενείς προχωρούν σε αυτή τη φάση της ασθένειας μετά το 19ο έτος από τη διάγνωσή τους, αλλά είναι πού διαφορετικό στον καθένα από αυτούς.

Πώς αναγνωρίζουμε ότι ξεκινάμε να προχωράμε στο στάδιο της Δευτεροπαθώς Προϊούσας ΠΣ

Και πώς, αλήθεια, θα αντιληφθούμε ότι είμαστε εκεί; Λοιπόν, για αρχή αντί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται ένα σύμπτωμα, θα παρατηρήσετε ότι το σύμπτωμα αυτό θα επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, θα επιδεινώνεται με τον καιρό. Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σας λέει και πολλά, αλλά η ΠΣ εκδηλώνεται σταδιακά και βαθμιαία και μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να διαγνώσουμε τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο. Στην πραγματικότητα η διάγνωση αυτή , συνήθως, γίνεται εκ των υστέρων, περίπου ένα χρόνο αργότερα και συχνά ακόμη πιο μετά όταν δεν υπάρχουν υποτροπές.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Δευτεροπαθώς Προϊούσα δεν είναι απαραίτητα ένα απότομο κατηφορικό μονοπάτι. Η ΠΣ επηρεάζει κάθε άτομο με διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τη Δευτεροπαθώς Προϊούσα μορφή της. Για παράδειγμα, κάποιοι θα βιώσουν αισθητά την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, θα αρχίσουν να δυσκολεύονται αρκετά να θυμηθούν ονόματα ή αριθμούς. Άλλοι θα παρατηρήσουν έντονη αδυναμία και απώλεια της ισορροπίας τους, ακόμη κι αν απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Ακόμα και να καθυστερούν να προχωρήσουν όταν είναι για ψώνια. Για αρκετούς ανθρώπους, όμως, τα συμπτώματα παραμένουν σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα και η επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι τόσο αργή που δεν θα είναι εύκολο να τη διακρίνουν.

Πώς να διαχειριστεί κανείς τη Δευτεροπαθώς Προϊούσα ΠΣ;

Υπάρχει μία παρανόηση, ότι όταν προχωράμε στο στάδιο της Δευτεροπαθώς Προϊούσας ΠΣ είμαστε αβοήθητοι, μιας και δεν υπάρχουν ακόμα ικανά φαρμακευτικά σκευάσματα για να σταματήσουν την περαιτέρω εξέλιξη της ασθένειας.Νιώθουμε ότι ο γιατρός μας δεν θα μας δώσει την απαιτούμενη σημασία. Στην πραγματικότητα ήδη η δημιουργία ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων για την ΠΣ από μόνη της σημαίνει ότι λιγότεροι ασθενείς προχωρούν στη φάση της Δευτεροπαθώς Προϊούσας μορφής της ασθένειας και η εξέλιξη καθυστερεί αρκετά πλέον!

Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλοί τρόποι που ο γιατρός σας και ειδικοί φυσικοθεραπευτές μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα, αρκεί να μη διστάζετε να ζητήσετε τη συμβουλή τους. Σημαντική βοήθεια μπορείτε να αναζητήσετε σε ειδικούς ψυχικής υγείας, σε αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και διαδικτυακά σε Ομάδες συνασθενών.
Είτε έχετε ΠΣ, είτε όχι η ζωή είναι απρόβλεπτη έτσι κι αλλιώς. Ακριβώς γι αυτό, δεν θα πρέπει να μας σταματάει τίποτα! Και σίγουρα χρειαζόμαστε διακοπές, αρκετοί, ίσως, και περισσότερες μέρες, αλλά ας φροντίσουμε να είναι ουσιαστικές και αληθινές! Να ζούμε τη ζωή μας στο απόλυτο!


από τη σελίδα www.livinglikeyou.com
Πηγή: miskasgreekmsers.blogspot.gr