30 Μαΐου 2018 - Παγκόσμια ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση



Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) είναι μία χρόνια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας ποικίλα και απρόβλεπτα συμπτώματα όπως προβλήματα όρασης, κινητικές δυσκολίες, κόπωση, συναισθηματικές αλλαγές, κ.α. Πρόκειται για την πιο κοινή αυτοάνοση πάθηση καθώς παγκοσμίως πάνω από 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΠΣ, εκ των οποίων περίπου 10.000-12.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η ΠΣ είναι μία ιδιαίτερα απρόβλεπτη πάθηση, μπορεί να επιφέρει υψηλά επίπεδα άγχους, δυσφορίας και αβεβαιότητας στους ανθρώπους με ΠΣ αλλά και στο κοντινό τους περιβάλλον. Τόσο στην ανακοίνωση της διάγνωσης όσο και στην πορεία πολλοί μπορεί να αισθανθούν συντετριμμένοι και απογοητευμένοι ενώ πολλοί άνθρωποι θα αναρωτηθούν σχετικά με το αν πρέπει να ανακοινώσουν τη διάγνωση στο περιβάλλον τους, πώς θα εξελιχθεί η ΠΣ στο μέλλον, καθώς και πώς θα αντιμετωπίσουν τις ποικίλες προκλήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, η υποστήριξη δεν περιλαμβάνει μόνο τη συναισθηματική στήριξη των ατόμων με ΠΣ ή του κοντινού τους περίγυρου αλλά και την παροχή πληροφοριών καθώς και την πρακτική βοήθεια (π.χ. η πληρωμή ενός λογαριασμού ή η μεταφορά στο γιατρό). Ωστόσο, πολλές φορές η υποστήριξη μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε υπερπροστατευτικοί ή ιδιαίτερα παρεμβατικοί. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων με ΠΣ και των κοντινών τους ανθρώπων. Επιπλέον, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά τόσο τα άτομα με ΠΣ όσο και την ασθένεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του στίγματος που συχνά συνοδεύει τη διάγνωση της ΠΣ.


Ψυχολόγος
MSc Ψυχολογίας Υγείας