Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση βιώνουν συχνά αβεβαιότητα για την κατάστασή τους δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα με το πλήθος των διαγνωστικών εξετάσεων που υπάρχουν, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί εγκαίρως πως θα εξελιχθεί η νόσος και πόση αναπηρία θα προκαλέσει.

Όμως, σύμφωνα με άρθρο Radiology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο ελπίζουν ότι μια νέα μαγνητική τομογραφία που καταγράφει τα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο θα μπορέσει να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της σοβαρότητας της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Η νέα MRI εξετάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και πόσος σίδηρος βρίσκεται αποθηκευμένος σε αυτές.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν 600 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, οι 452 με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα. Άλλοι 148 είχαν δευτεροπαθή προοδευτική μορφή της νόσου.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματα από τη νέα MRI των ασθενών με τις εξετάσεις 250 ιδίου φύλου ατόμων χωρίς την πάθηση.

Σε μερικές περιοχές του εγκεφάλου, τα υψηλότερα ποσοστά σιδήρου σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, μεγαλύτερη αναπηρία και πρόοδο της ασθένειας. Μια τέτοια περιοχή είναι τα βασικά γάγγλια, μια συστάδα δομών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα.

Επίσης, σε μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, τον θάλαμο, οι ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου με τη μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου και τη μεγαλύτερη αναπηρία και εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης.

«Η απορρύθμιση του σιδήρου είναι ήδη γνωστό ότι συμβαίνει στην πολλαπλή σκλήρυνση. Πιστεύεται ότι το σίδηρο συμβάλλει στη βλάβη του νευρικού συστήματος και όσα περισσότερα γνωρίζουμε για αυτή την απορρύθμιση τόσο θα κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο. Και ίσως έτσι επιταχύνουμε τη διάγνωση», εξηγεί ο Μπρους Μπεμπο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας στην Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης των ΗΠΑ.

Πηγή: ikypros.com