Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών που καταστρέφει την το κέντρο της όρασης, το οποίο χρησιμεύει στο διάβασμα, στο γράψιμο και στην εστίαση των προσώπων. Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητας να αναπτύξουν καταρράκτη.

1. Αρθρώσεις: Ο πόνος και η φλεγμονή στις αρθρώσεις είναι το πιο σύνηθες πρόβλημα ενός ανθρώπου που μεγαλώνει. Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον η φαρμακευτική αγωγή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά στους ανθρωπους που καπνίζουν, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα ο λόγος.

2. Δέρμα: Οι ρυτίδες εμφανίζονται πιο γρήγορα στους καπνιστές. Το κάπνισμα επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί να κάνει το δέρμα ενός 40χρονου να μοιάζει σαν ενός 70χρονου που δεν είναι καπνιστής. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει και άλλες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

3. Όραση: Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών που καταστρέφει την το κέντρο της όρασης, το οποίο χρησιμεύει στο διάβασμα, στο γράψιμο και στην εστίαση των προσώπων. Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητας να αναπτύξουν καταρράκτη.

4. Γεννητικά όργανα: Οι άνδρες καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν στυτικές δυσλειτουργίες. Το περισσότερο που καπνίζουν, το χειρότερο είναι. Και τα δύο φύλα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο στους όρχεις και στον τράχηλο της μήτρας, αντίστοιχα.

5. Ούλα: Ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα και πονάνε κάθε φορά που μασάτε; Η ουλίτιδα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να χάσει τα δόντια του. Αν καπνίζετε, έχετε τις διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσετε ουλίτιδα.

6. Εγκέφαλος: Αν καπνίζετε, έχετε τις τριπλάσιες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό. Ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα., συμπεριλαμβανομένων των: παράλυση του προσώπου, θολή όραση, πρόβλημα στο περπάτημα και μερικές φορές ακόμη και θάνατο. Είναι επίσης πιθανότερο να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Αυτό συμβαίνει όταν το τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο σας διαστέλλεται. Μπορεί να σκάσει και να στείλει αίμα στον κοντινό ιστό.

7. Πεπτικό σύστημα: Το πεπτικά έλκος, η νόσος του Crohn, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) και ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη, που είναι πιο πιθανό να πάρετε αν καπνίζετε. Είστε επίσης 35% πιθανότερο να πάρετε διαβήτη τύπου 2, που επηρεάζει το ήπαρ και το πάγκρεας.

8. Πνεύμονες: Ο καρκίνος του πνεύμονα – που συνδέεται με το κάπνισμα 90% των περιπτώσεων – είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Η.Π.Α, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για αρκετούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, των νεφρών, του ήπατος, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Το κάπνισμα επίσης, είναι η πιο βασική αιτία της ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), μια ομάδα ασθενειών, που βλάπτει τους μικροσκοπικούς αερόσακους στους πνεύμονες.

9. Καρδιά: Το κάπνισμα είναι βασική αιτία πρόκλησης εμφράγματος, πάθηση η οποία ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από όλους τους καρκίνους μαζί. Σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες και προκαλεί θρόμβους στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.