Εκτός από τη χρήση του ως μπαχαρικό, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για θεραπευτικούς λόγους εδώ και αιώνες. Πρόσφατα στοιχεία, αποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη προστατεύει τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες και έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Η κουρκουμίνη ή ο κουρκουμάς (diferuloylmethane) είναι μια λιπόφιλη πολυφαινόλη που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa της οικογένειας της Ζιγγίβερι (Zingiberaceae) γνωστό και ως τουρμερικό. Η κουρκουμίνη περιέχεται σε ποσοστό 2-5% του τουρμερικού και είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού καθώς και για τις γνωστές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται στην θεραπευτική της Αγιουβέρδα για χιλιάδες χρόνια, κυρίως για την αντιοξειδωτική της δράση, δείχνει ότι η χρήση της είναι ασφαλής χωρίς τοξικότητα.


Πρόσφατες μελέτες εστιάζουν και στις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μέσω διαφόρων μηχανισμών (προαγωγή απόπτωσης, καταστολή αγγειογένεσης, καταστολή ογκογόνων γονιδίων κ.α.).
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗΣ
> Έχει αντικαρκινική δράση
> Έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας)
> Έχει αντιοξειδωτική δράση
> Μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου
> Βοηθάει στην πέψη
> Έχει αντιμικροβιακή δράση
Η κουρκουμίνη είναι αξιοσημείωτα μη τοξική και επιδεικνύει περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα, επιδεικνύοντας μεγάλες υποσχέσεις ως θεραπευτικός παράγοντας για ποικίλες καταστάσεις


ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗΣ

ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ
•   Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων
•   Βοηθά το σώμα σας να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα κύτταρα προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωσή τους σε αυτό
•   Αναστέλλει τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα
•   Μειώνει τις φλεγμονές
•   Εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο
•   Αναστέλλει τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό όγκων


ΣΑΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ
•   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Η κουρκουμίνη: Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
•   Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη ανακουφίζει την πολλαπλή σκληρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
•   Λόγω της ικανότητας να μειώνει τις φλεγμονές, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στης οστεοαρθρίτιδας.


ΣΑΝ ΗΠΑΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ
•   Μειώνει τα έλκη στην βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου που προέρχονται από πολυφαρμακία ή από κατάχρηση αλκοόλ κλπ
•   Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να προστατέψει το ήπαρ από ένα μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το τετραχλωρίδιο του άνθρακα, η βενζόλη,η ακεταμινοφένη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε μια ομάδα οργανικών χημικών ουσιών, που είναι πιθανό να διηθηθούν στον υδροφόρο ορίζοντα ή να εκχυθούν σε λίμνες, από εργοστάσια χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου ή ακόμα και δεξαμενές αποθήκευσης βενζίνης, μολύνοντας ουσιαστικά το νερό που πίνουμε…
•   Πολύτιμο βοήθημα για ηπατικές ασθένειες,αλλά και για όσες διαταραχές οφείλονται ή πυροδοτούνται από ηπατικές δυσλειτουργίες όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, ψωριασική αρθρίτιδα
•   Ακόμη, ο κουρκουμάς διεγείρει τη χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης.


ΣΑΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ
•  Χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό, το Turmeric μειώνει την καταστροφική δράση των παρασίτων και των νηματόζωων.
•   Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
•   Τέλος, αποτελεί πρώτης τάξεως αντιβιοτικό προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πολυάριθμα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
•    Έχει θετική επίδραση στην νευρογένεση στον ιππόκαμπο και στις συγκεντρώσεις του εγκεφαλικής προέλευσης neurotrophic παράγοντα (BDNF), όταν αυτοί οι δύο παράγοντες μειωθούν ο οργανισμόε εμπλέκεται σε καταστάσεις όπως πχ το άγχος, η κατάθλιψη
•    Η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (αναστολείς MAO), του τύπου ΜΑΟ-Α.
•    Σημαντική είναι η αρωγή στο υπόλοιπο θεραπευτικό σχήμα για: νόσος του Alzheimer, πολλαπλούν μυέλωμα
•    Η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές. Η μελέτη των ερευνητών, δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease
•    Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacognosy Magazine με τίτλο «Η κουρκουμίνη εξασθενεί τη νευροτοξική δράση του φθορίου: αποδείξεις in vivo», ενισχύει την υποψία ότι το φθόριο είναι πράγματι μια ουσία που βλάπτει τον εγκέφαλο αποκαλύπτοντας επίσης ότι υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που παρέχει προστασία από τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που οφείλονται σ’αυτό.


Παρόλα αυτά, ο κουρκουμάς, πέραν των θετικών, μπορεί να έχει και αρνητικά επακόλουθα για την υγεία σε συγκεκριμένες καταστάσεις.


ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ:

Αν ανήκεις σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, πάρε τη γνώμη του ειδικού που σε παρακολουθεί για να συνεχίσεις να λαμβάνεις συμπληρώματα με κουρκουμίνη ή ποικιλία τροφών με κουρκουμά.

ΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Αν λαμβάνεις αγωγή για την αραίωση του αίματος, συμβουλέψου τον γιατρό σου προτού καταναλώσεις τρόφιμα με κουρκούμη ή συμπληρώματα με κουρκουμίνη.

Εφόσον η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, απόφυγέ την αν λαμβάνεις και συμπληρώματα βοτάνων που επιβραδύνουν την πήξη. Αν σκοπεύεις να κάνεις κάποιο χειρουργείο, απόφυγε την λήψη κουρκούμης οποιασδήποτε μορφής, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.


ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΗ
Ο κουρκουμάς μπορεί μνα μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε απόφυγε την κουρκούμη αν λαμβάνεις αντιδιαβητική αγωγή.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΛΗ ΣΟΥ
Αν έχεις πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη σου, αν έχεις πέτρες στην χολή, η κουρκούμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε απόφυγέ την.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ
Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Η παρεμπόδιση των αντιοξειδωτικών φαρμάκων είναι μια πιθανή παρενέργεια της κουρκούμης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα οξέα στομάχου, ειδικά αν ληφθεί σε συνδυασμό με αντιόξινα φάρμακα.

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον στομαχόπονο, εντούτοις, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εάν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), δώσε προσοχή στο πώς σε επηρεάζει η κουρκουμη και διάκοψε τη λήψη της, ειδικά  αν παρατηρήσεις ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η επιδείνωση της παλινδρόμησης.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΗΣ;

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τα 2.000mg είναι η μέγιστη ποσότητα κουρκουμίνης που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά.

Αν μαγειρεύεις με σκόνη κουρκουμά, το Πανεπιστήμιο του Maryland προτείνει 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα. Ένα γραμμάριο σκόνης κουρκουμά, αντιστοιχεί σε ½ κουτάλι της σούπας ενώ 3 γραμμάρια σε 1 ½ κουτάλι της σούπας σκόνης κουρκουμά.

Όσον αφορά τα παιδιά, δεν υπάρχει σύσταση για προτεινόμενης δοσολογίας ενώ για τους ενήλικες, η προτεινόμενη δόση φτάνει τα 400-600 mg σκόνης κουρκουμά, 1-3 φορές τη μέρα ή 500 mg 4 φορές τη μέρα.

Πηγές: www.pharmshop.grwww.shape.gr