Υπάρχουν αρκετοί συνηθισμένοι καθημερινοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αυτοδιαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Εδώ είναι μια σειρά από παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα στην καθημερινή σας ζωή.

Καλή ξεκούραση. 
Όλοι λειτουργούν καλύτερα μετά από έναν καλό ύπνο. Η ποιοτική ανάπαυση είναι ένα από τα πιο σημαντικά για κάποιον που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Άσκηση. 
Η τακτική, μέτρια και απλή άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη δύναμή σας, την ισορροπία, τον μυϊκό τόνο και τον συντονισμό. Εάν η θερμοκρασία του σώματος σας είναι πολύ υψηλή και αισθάνεστε άβολα, η κολύμβηση ή αρκετά ντουζ μέσα στην ημέρα, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη θερμοκρασία σας ενώ ασκείστε. Εάν η ΣΚΠ σας περιορίζει, δοκιμάστε ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως, γιόγκα, ταϊ-τσι, και στατική ποδηλασία.

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. 
Μερικές μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά αλλά υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που υπάρχουν στα ελαιόλαδα και τα ιχθυέλαια, μπορεί να είναι επωφελής - αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει οφέλη σε άτομα με ΣΚΠ.

Χαλαρώστε και αποφύγετε το άγχος. 
Η μη χαλάρωση και το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δοκιμάστε κάτι για να χαλαρώσετε όπως γιόγκα, διαλογισμό, μασάζ ή ακόμα και μια βαθιά αναπνοή.

Διατηρήστε τις συνήθεις και καθημερινές σας δραστηριότητες. 
Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε και να επιμείνουμε σε καθημερινές δραστηριότητές σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κρατήστε τους φίλους και την οικογένειά σας κοντά. 
Οι φίλοι και η οικογένειά σας είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που είναι γύρω σας για να μοιράζονται τις στιγμές σας, καλές ή κακές. Η απόλαυση της ζωής εξακολουθεί να βρίσκεται κάθε μέρα μπροστά σας - ακόμα και μπροστά σε μια περίπλοκη ασθένεια όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διατηρήστε τα παλιά σας χόμπι και βρείτε μερικά νέα. 
Όλοι έχουν χόμπι. Κάποιοι περισσότερο από άλλους. Αν είχατε ένα χόμπι πριν από τη διάγνωσή σας, μην το αφήσετε ξαφνικά. Συνεχίστε να το κάνετε. Και αν είστε περίεργοι να δοκιμάσετε κάποια νέα πράγματα, βρείτε και ένα νέο χόμπι.

Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης. 
Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με άλλους ανθρώπους που βιώνουν το ίδιο πράγμα μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ασθένεια. Η συμμέτοχη σε μια ομάδα υποστήριξης είναι μια εξαιρετική ιδέα, όπως η ομάδα αλληλεγγύης ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλακάς.