Το κάπνισμα αυξάνει τον ρυθμό υποτροπής σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-παροδική πολλαπλή σκλήρυνση ( RRMS ) που λαμβάνουν θεραπεία με Tysabri ( natalizumab ), σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης.

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη, “Smoking is associated with increased disease activity during natalizumab treatment in multiple sclerosis,” πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην  Multiple Sclerosis Journal.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Το κάπνισμα, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της εξέλιξής της.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα επηρεάζει το ποσοστό υποτροπής σε ασθενείς με RRMS που υποβάλλονται σε θεραπεία με ιντερφερόνη (IFN) -βήτα. Σε από περισσότερους 800 ασθενείς, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα ένα πακέτο την ημέρα (περίπου 20 τσιγάρα) ουσιαστικά παρεμπόδισε το θετικό αποτέλεσμα της θεραπείας με IFN-βήτα και αύξησε το ποσοστό υποτροπής κατά 27%.

Οι ερευνητές προβληματίστηκαν εάν το ίδιο ισχύει και για άλλες θεραπείες.

Το Tysabri, που αναπτύχθηκε από την Biogen, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεΐνη ιντεγκρίνης άλφα-4. Με παρεμβολή σε αυτό το μόριο, η θεραπεία εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να μετακινούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστέλλοντας την ανοσολογική αντίδραση που συμβάλλει στα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Στη μελέτη αξιολογήθηκαν 355 ασθενείς με RRMS που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Tysabri από το Danish Multiple Sclerosis Centre. Για να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και τον δείκτη μάζας σώματος, οι ασθενείς ολοκλήρωσαν μια έρευνα 100 ερωτήσεων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ της έναρξης της θεραπείας και μια επίσκεψη παρακολούθησης δύο ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ανά ημέρα αυξάνει το ποσοστό υποτροπής κατά 38% στους ασθενείς με RRMS στο Tysabri.

Αυτή η αύξηση του ποσοστού υποτροπής λαμβάνει υπόψη τόσο το φύλο όσο και την ηλικία κατά την έναρξη της θεραπείας, καθώς η ηλικία μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό υποτροπής. Για παράδειγμα, η αύξηση της ηλικίας κατά ένα έτος μπορεί να αυξάνει τον αριθμό των υποτροπών κατά 2%.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της παρουσίας δύο αλληλόμορφων αλληλεπιδράσεων: HLA-DRB1 * 15: 01 και HLA-A * 02: 01. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το HLADRB1 * 15: 01 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης MS, ενώ το HLA-A * 02: 01 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο.

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες ανέφεραν μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και αυτών των δύο αλληλόμορφων σε ασθενείς με ΣΚΠ, η παρούσα μελέτη δεν βρήκε τη σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και τη διεξαγωγή από αυτά τα δύο αλληλόμορφα.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καπνός αυξάνει σημαντικά το ποσοστό υποτροπής σε ασθενείς με RRMS που λαμβάνουν Tysabri.

Σύμφωνα με την ομάδα, τα αποτελέσματα "προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες που ελπίζουμε ότι θα οξύνουν την εστίαση στις γενικές επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος σε ασθενείς με ΣΚΠ".


Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com