Η υγεία σας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που έχετε. Αν και υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε να ξεπεράσετε την ασθένεια ταχύτερα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της ασθένειας είναι να την αποτρέψετε. Χρησιμοποιώντας στρατηγικές για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή.



Προώθηση ενός Υγιούς Σώματος

Ασκηθείτε καθημερινά. Η καθιέρωση μιας καθημερινής άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο υγιείς συνολικά.

  • Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα για τουλάχιστον 30 λεπτά. 
  • Εάν δεν σας αρέσει η άσκηση, δοκιμάστε να συμμετάσχετε σε ένα ψυχαγωγικό άθλημα ή να βρείτε ένα ενεργό χόμπι που θα σας «ξεσηκώσει» να εξασκηθείτε ενώ θα διασκεδάσετε. 




Εκτεθείτε στο φως του ήλιου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D,  η οποία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D είναι η μέτρια έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως.




Να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Η στέρηση του ύπνου μπορεί να αποτελεί αιτία σημαντικής αύξησης του κινδύνου για την υγεία.  Ο επαρκής ύπνος τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανανεωθεί και να οικοδομήσει τις φυσικές του άμυνες. Η στέρηση του ύπνου, προκαλεί νοσηρές επιπτώσεις στις πνευματικές και στις σωματικές λειτουργίες.
Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, ακόμη και μια βραδιά μερικώς διαταραγμένου ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ομορφιά σας.
Για την ακρίβεια, το να πηγαίνει κανείς για ύπνο πολύ αργά, να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί ή να σηκώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρκεί για να «ενεργοποιήσει» τη διαδικασία της γήρανσης.




Αποφύγετε το κάπνισμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί το κάπνισμα για πολλούς λόγους υγείας, αλλά ακόμη και γύρω από άλλους ανθρώπους που καπνίζουν μπορεί να μειώσει την ανοσολογική σας λειτουργία.
Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί εκτός των άλλων, δυσφορία στους περισσότερους µη καπνιστές καθώς και στον αυξανόµενο αριθμό των καπνιστών. Στις συνέπειες του μεταξύ άλλων περιλαµβάνονται:

  • Ερεθισµός των οφθαλµών (ειδικότερα δυσάρεστο σε αυτούς που φορούν φακούς επαφής)
  • Ερεθισµός της μύτης και του φάρυγγα
  • Πονοκέφαλος, ζαλάδα και ναυτία
  • Κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης
  • Μείωση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης




Μειώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Η καφεΐνη και το οινόπνευμα  μπορεί να είναι ωραία αλλά με μέτρο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Να θυμάστε ότι το νερό είναι η καλύτερη πηγή υγιεινής ενυδάτωσης και αν ακολουθήσετε άλλα μέτρα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η μείωση των επιπέδων του στρες και η αύξηση του ύπνου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε καφεΐνη και αλκοόλ .



Προώθηση ενός Υγιούς Νου

Αποφύγετε το άγχος. Το άγχος, ιδιαίτερα το χρόνιο άγχος,  μπορεί να είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι από μόνοι τους πολύ κουραστικοί, ενώ οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις δημιουργούν καταστάσεις έντονου άγχους και στρες.
Παρ' όλα αυτά μικρές καθημερινές ενέργειες -που δεν κοστίζουν τίποτα- μπορούν αποδειχθούν σωτήριες και να μας κάνουν να νιώσουμε πολύ καλύτερα.

Ποιες, όμως, είναι αυτές;

  • Συγκεκριμένες μυρωδιές όπως η λεβάντα.
  • Μάσησε την αγαπημένη σου τσίχλα.
  • Χαμογέλασε! 
  • Αναζήτησε την παρέα κάποιου αγαπημένου σου προσώπου και μίλα του για οτιδήποτε σε ανησυχεί.
  • Προσπαθήστε να δείτε μια αλλαγή ως μια θετική πρόκληση και όχι ως απειλή.
  • Αποφύγετε μη εφαρμόσιμα σχέδια.
  • Ασκήστε σε τακτική βάση.




Γελάστε περισσότερο. Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και περνούν περισσότερο χρόνο γελώντας και χαμογελώντας έχουν υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι έχουμε νιώσει καλύτερα όταν πήραμε στην πλάκα  μια στραβή ή μια ανάποδη φάση, όταν γελάσαμε αντί να θυμώσουμε, όταν κάναμε πλάκα αντί για καυγά.

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που γελά συστηματικά διαχειριζεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τα θέματα που προκύπτουν, προστατεύει και προάγει την ψυχοσωματική του υγεία. Ακόμα κι αν κάποιοι παρεξηγούν τη χιουμοριστική αντιμετώπιση των δυσκολιών ως ένδειξη ελαφρότητας, η αλήθεια είναι πως όποιος έχει μάθει να γελά και να διατηρεί το χιούμορ του ακόμα και στις άσχημες, έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο των καταστάσεων, τη συνολική ψυχική και σωματική του υγεία.




Περάστε το χρόνο σας με άλλους ανθρώπους. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας και συνεπώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Περάστε χρόνο με ανθρώπους που είναι έξυπνοι, αποφασιστικοί και έχουν τις ίδιες ιδέες με σας. Βρείτε άτομα που αντανακλούν αυτό που θα θέλατε να είστε. Επιλέξτε φίλους για τους οποίους νιώθετε υπερήφανοι, ανθρώπους που θαυμάζετε, που σας αγαπούν και σας σέβονται και γενικώς που κάνουν την ημέρα σας πιο φωτεινή απλώς με το να βρίσκονται δίπλα σας.




Δεθείτε με ένα κατοικίδιο ζώο. Συχνά οι άνθρωποι ότι που δεν είχαν ποτέ ένα κατοικίδιο ζώο δεν ξέρουν ποια είναι η ευεργετική υγεία γι αυτούς. Ένα ζώο που ζει κοντά μας γεμίζει την ζωή μας με πάρα πολλά θετικά συναισθήματα. Είναι μια ψυχή που εμπνέει καλοσύνη και αγάπη σε όποιον είναι πρόθυμος να την δεχθεί.



Βελτίωση συνήθειες κατανάλωσης

Πίνετε άφθονο νερό. Ενυδάτωση με καθαρό, καθαρό νερό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ενισχυτές στην υγεία και στο ανοσοποιητικό σύστημα.  Εάν αισθάνεστε αδύναμοι και εξαντλημένοι, μπορεί να έχετε συμπτώματα αφυδάτωσης. Η σωστή ποσότητα νερού θα βοηθήσει την καρδιά σας να κυκλοφορεί/στέλνει πιο αποτελεσματικά το αίμα σας στα όργανα και τον εγκέφαλό σας. Επίσης, το νερό μπορεί να βοηθήσει στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα σας.
Το νερό θα βοηθήσει το σώμα σας να μην έχει κράμπες στους μυς όταν ασκείστε, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνει τις αρθρώσεις.
Περίπου το 70-80% των ιστών του εγκεφάλου σας αποτελείται από νερό. Αν είστε αφυδατωμένοι, τότε ανεβάζετε το στρες στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Να θυμάστε ότι αν νιώθετε δίψα, τότε είστε ήδη αφυδατωμένοι σε κάποιο ποσοστό. Για να μειώσετε το στρες, προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας λίγο νερό.




Κάντε ποιοτική διατροφή. Μέσα από απλές και εύκολες καθημερινές διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αμυνθεί καλύτερα.
Δομήστε τα γεύματα σας. Τρώτε πάντα την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην χάνετε γεύματα. Απολαύστε τρία καλά ισορροπημένα γεύματα και σχεδιάστε σνακ για τα ενδιάμεσα κενά. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρέχετε στο σώμα σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά κατά την διάρκεια της ημέρας.
Ποιοτική διατροφή σημαίνει:

Καλά και αγνά υλικά:

  • Φρούτα και λαχανικά σε αφθονία.
  • Ακατέργαστη ζάχαρη και μέλι αγνό.
  • Κρέας, ψάρια και θαλασσινά.
  • Σάλτσες σπιτικές με βάση το ελαιόλαδο.
  • Γλυκά με έξυπνες αντικαταστάσεις (φαρίνα ολικής άλεσης και καστανή ζάχαρη ή μέλι).




Αποφύγετε να τρώτε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.  Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είδους φαγητό αγοράζετε; Συνήθως λένε πως είμαστε αυτό που τρώμε. Και αυτό που τρώμε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής με τους έντονους ρυθμούς και τον ελάχιστο χρόνο είναι κυρίως τα επεξεργασμένα.
Είναι εξαιρετικά νόστιμα και εθιστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι επιβλαβή για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος μας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αναζητήστε απλά προϊόντα με τον μικρότερο αριθμό συστατικών.




Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί μια ολοκληρωμένη σειρά ενισχυτικών βιταμινών και τα μετάλλων είναι να καταναλώνουν μια ποικιλία από φρέσκα φρέσκα και λαχανικά.
Για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε μερικά από τα υγιεινά φρούτα στη διατροφή σας.
Παρακάτω θα διαβάσετε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να τρώτε.

  • Φράουλες
  • Γκρέιπφρουτ
  • Μήλα
  • Μπανάνες
  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Παντζάρια
  • κ.α.




Αυξήστε την κατανάλωση σκόρδου. Πολλές πηγές εμφανίζουν ότι το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition (2001) παρατηρήθηκε ότι το σκόρδο παρουσίασε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση κατά πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και στελεχών μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Μια μελέτη του 2013 βρήκε ότι μία από τις κύριες ουσίες του, το θειούχο διαλλύλιο, είναι ισχυρή εναντίον ενός επικίνδυνου μικροβίου, του καμπυλοβακτηρίου, περισσότερο ακόμη και από δύο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο ενοχοποιείται για την πρόκληση έλκους του στομάχου.
Το εκχύλισμα σκόρδου (28-84 mg/mL) έχει φανεί ότι αναστέλλει πάνω από 50% τη γλυκοζυλίωση στο δοκιμαστικό σωλήνα.




Τρώτε πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι συχνά επίσης υψηλά και σε ψευδάργυρο. Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει καλά και να σας δώσει ενέργεια για να περάσετε την ημέρα σας. Η πρωτεΐνη, συνθέτει, συντηρεί και αντικαθιστά τους φθαρμένους ιστούς του σώματός μας. Οι μύες μας, τα όργανα του σώματός μας, το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες.
Πολλά τρόφιμα περιέχουν πρωτείνες, με κυριότερες από αυτές να είναι το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.



Συμπληρώματα διατροφής

Καταναλώστε τα προβιοτικά. Τα υγιή βακτήρια του εντέρου είναι απαραίτητα για την ανοσολογική υγεία, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη χλωρίδα του εντέρου.  Τα προβιοτικά είναι "καλά βακτήρια" που βοηθούν στην προαγωγή υγιών βακτηρίων του εντέρου και βοηθούν το στομάχι σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει αποτελεσματικότερα τα τρόφιμα.  Η έννοια των προβιοτικών είναι σχετικά νέα και οι πλήρεις επιδράσεις αυτών των καλών βακτηρίων στο ανθρώπινο σώμα είναι ακόμα κάπως άγνωστες.
Καταναλώνουμε προβιοτικά βακτήρια μέσω των τροφών εδώ και πολλά χρόνια από παραδοσιακά πιάτα που βασίζονται στη βοήθεια των μικροβίων για να ετοιμαστούν όπως π.χ. τα αγγουράκια τουρσί, τα πρέτσελ και το γιαούρτι Ορισμένες τροφές βασίζονται στα μικρόβια για μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση και οδηγεί στην παραγωγή οξέος που τις κάνει να έχουν ξινή γεύση. Το οξύ αυτό, μαζί με πολλά ωφέλιμα βακτήρια, προστατεύει την τροφή από τα επικίνδυνα μικρόβια.
Ωστόσο να διερευνήσετε την αποτελεσματικότητα ενός προβιοτικού πριν να επιλέξετε ένα.
Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας ή τον βοτανολόγο για μια σύσταση σχετικά με ένα ποιοτικό προβιοτικό.




Πάρτε μια πολυβιταμίνη καθημερινά. Ενώ τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών γενικά, η συμπλήρωση της διατροφής σας με μια πολυβιταμινούχα μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν λείπει ένα ή περισσότερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα συμπληρώματα είναι εφόδια που ενισχύουν τη δράση των τροφών κατά την εποχή της γρίπης.
 «Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα είναι συμπληρώματα που και μπορούν να βοηθήσουν αλλά μπορούν και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Άτομα που έχουν ψηλό αιματοκρίτη καλό είναι να αποφεύγουν πολυβιταμίνες που περιέχουν σίδηρο, ενώ αντίθετα χορτοφάγοι ή ηλικιωμένοι που λόγω γήρατος δεν μπορούν να μασήσουν κρέας ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη σιδήρου».




Δοκιμάστε συμπληρώματα με βότανα. Η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων βοτάνων δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως από την ιατρική κοινότητα , ωστόσο τα βότανα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην υγεία μας, επειδή έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζουν πλήθος ασθενειών και λοιμώξεων, τονώνουν τον οργανισμό, περιέχουν αντιοξειδωτικά και αρωματίζουν εξαιρετικά τα φαγητά!




Διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης C. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η λήψη βιταμίνης C όταν έχουν κρυολόγημα, μπορεί να τους βοηθήσει να το καταπολεμήσουν πιο γρήγορα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη C. Ως εκ τούτου πρέπει να παίρνουμε από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή.

Οι ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες είναι:

  • Βρέφη 0-12 μηνών: Όση βιταμίνη C περιέχεται στο ανθρώπινο γάλα από τον θηλασμό
  • Παιδιά 1-3 ετών: 15 mg
  • Παιδιά 4-8 ετών: 25 mg
  • Παιδιά 9-13 ετών: 45 mg
  • Έφηβοι 14-18 ετών: 75 mg για τα αγόρια και 65 mg για τα κορίτσια
  • Ενήλικες ηλικίας 19 και άνω: 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Για κορίτσια 18 ετών και κάτω 115 mg, ενώ για γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών, 120 mg.
  • Όσοι ενήλικες καπνίζουν θα πρέπει να παίρνουν επιπλέον 35 mg ανά ημέρα.


Πηγή: www.wikihow.com