Πολλοί άνθρωποι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας λένε ότι το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα όπως τη κόπωση και το πόνο. Αν και δεν υπάρχει καμία έρευνα που συνδέει οριστικά το άγχος με συμπτώματά της, σύμφωνα με τον ψυχολόγο και διευθυντή της Νευροψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικής Έρευνας στη Πολλαπλή Σκλήρυνση Fred Foley, Ph.D.

Το άγχος και το στρες αυξάνει, αν εχεις οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια. Τα ατομα με Πολλαπλη Σκληρυνση δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτο.

Στην πραγματικότητα, οι αγχωτικές καταστάσεις είναι κοινές και περιλαμβάνουν:

  • τις διαγνωστικές αβεβαιότητες (πριν από την οριστική διάγνωση της ΣΚΠ).
  • την απρόβλεπτη εξέλιξη της νόσου.
  • το αόρατο ορισμένων συμπτωμάτων (που μπορούν να προκαλέσουν στα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να αισθάνονται παρεξηγημένα από άλλους).
  • την ορατότητα ορισμένων συμπτωμάτων, ιδιαίτερα τα πρόσφατα (στα οποία μπορεί να αντιδράσουν και άλλοι ενώπιον του άτομου). 


Εδώ είναι μερικές φυσικές προκλήσεις που παρουσιάζουν τα άτομα με ΣΚΠ:

  • η ανάγκη προσαρμογής και αναπροσαρμογής στις μεταβαλλόμενες ικανότητες.
  • το οικονομικό άγχος και τις ανησυχίες σχετικά με την απασχόληση.
  • η παρουσία - ή η πιθανότητα - γνωστικής βλάβης.
  • η απώλεια ελέγχου (π.χ. η διαταραχή πανικού, η κοινωνική φοβία, και γενικα κάτι που ξεπερνά τις αντοχές).
  • η ανάγκη τεκμηριωμένων αποφάσεων για την βοήθεια της βελτιστοποίηση της νόσου.


Για όλα αυτά, προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις και να βλέπουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για μια δημιουργική συναισθηματική ευεξία μέσα από ένα χόμπι.

Ανάγνωση βιβλίων. Η κλασική αξία για τους απανταχού βιβλιοφάγους. Ακόμα κι αν η λογοτεχνία δεν είναι και το καλύτερο σου, δοκίμασε να διαβάσεις το οτιδήποτε. Από άρθρο εφημερίδας μέχρι και τη στήλη των ζωδίων… Λέγεται ότι το συστηματικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει ασθένειες, μιας και διατηρεί σε καλή φόρμα τη μνήμη.

Γράψε τις σκέψεις σου. Μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, κάνουμε χιλιάδες σκέψεις και οι περισσότερες, όπως ίσως το φαντάζεσαι, είναι αρνητικές: από το «δεν προλαβαίνω» μέχρι το «φυσικά, η αίσθηση που έχουν για μένα», όλες αυτές οι σκέψεις δημιουργούν εξίσου αρνητικά συναισθήματα. Γράφοντας όμως αυτές τις σκέψεις μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί, τις αποδυναμώνουμε: λένε, «είναι απίστευτο πόσο διαφορετικό δείχνει ένα πρόβλημα όταν το βλέπεις γραμμένο».

Ξεκίνα μαθήματα πιάνου, κιθάρας ή κάποιου άλλου μουσικού οργάνου. Είναι γεγονός πως η μουσική, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε ένα μέσο προώθησης της πνευματικότητας του ανθρώπου. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναφέρθηκαν στην καθαρτική δύναμη της μουσικής ενώ  στην Αναγέννηση καθιερώθηκε ο θεραπευτικός της χαρακτήρας με  όρους πλέον ψυχολογικούς και βιολογικούς. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε θεραπείες με μουσική και τεκμηρίωνε τις ποικίλες επιδράσεις της στους ανθρώπους.

Ξεκίνα μαθήματα φωτογραφίας ή ζωγραφικής. Εσείς τι βλέπετε στην εικόνα; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCI που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology of Well-Being», μία οποιαδήποτε φωτογραφία μπορεί να βελτιώσει αισθητά την διάθεσή σας.

Κατασκευές. Κι αν δεν σου βγήκε με την μαγειρική, μπορεί τα χέρια σου να πιάνουν σε άλλους τομείς… Δημιούργησε πρωτότυπες συνθέσεις από υλικά που μπορείς να βρεις εύκολα μέσα στο σπίτι σου (ξύλο, πλαστικό, μπογιές) και χάρισε τα απλόχερα στους φίλους σου.

Φρόντισε ένα κατοικίδιο. Έρευνες των επιστημόνων έχουν αποδείξει ότι όταν περνάμε χρόνο με τα κατοικίδιά μας παράγεται στον οργανισμό περισσότερη ντοπαμίνη και σεροτονίνη, οι οποίες είναι γνωστοί νευροδιαβιβαστές με ηρεμιστική δράση.

Σταυρόλεξα, Sudoku, πάζλ. Άσκησε με κάθε τρόπο το μυαλό σου, θέτοντας σε εγρήγορση τις νοητικές προκλήσεις μέσα από διάφορα δημιουργικά παιχνίδια.

Η λίστα με τα χόμπι που θα μπορούσες να ξεκινήσεις θα μπορούσε να είναι ατελείωτη. Τα γούστα και οι προτιμήσεις διαφέρουν αναλόγως με την ιδιοσυγκρασία και ιδιοσυστασία του καθένα. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι κάνοντας μια δραστηριότητα που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί, η διάθεση σου θα βελτιωθεί, η καθημερινή ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο και το στρες σου θα λιγοστέψει!