Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή πολλαπλής σκλήρυνσης φαίνεται να βελτιώνονται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η μέρα μικραίνει, ενώ αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζουν επιδείνωση.

Μια νέα επιστημονική έρευνα αποδίδει αυτό το φαινόμενο στο ότι η ορμόνη μελατονίνη, που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και αυξάνεται στο σκοτάδι, επιδρά θετικά στην αυτοάνοση νόσο.

Οι Αμερικανοί και Αργεντινοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Αργεντινής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Φρανσίσκο Κουιντάνα του Κέντρου Νευρολογικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", ανέφεραν ότι οι εποχικές εξάρσεις της σκλήρυνσης προκαλούνται από τα πτωτικά επίπεδα της μελατονίνης την άνοιξη και το καλοκαίρι. Γι' αυτό, η επιδείνωση είναι πολύ πιο σπάνια τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό.

Τα επίπεδα μελατονίνης αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους, πράγμα που έχει επίπτωση στα νευρικά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην εκδήλωση της νόσου.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν τη θεωρία τους μέσω πειραμάτων που έκαναν σε ποντίκια, χορηγώντας τους μελατονίνη. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι σε καμιά περίπτωση οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρενεργειών.

Ως γνωστόν, στις αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες (λοιμώξεις, κάπνισμα, επίπεδα βιταμίνης D κ.α.). Έτσι η διακύμανση των συμπτωμάτων της νόσου αποδίδεται στους δεύτερους.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα μελατονίνης αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους, πράγμα που έχει επίπτωση στα νευρικά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην εκδήλωση της νόσου. Η αυξημένη μελατονίνη συγκρατεί την αφύσικη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και έτσι δρα προστατευτικά.

Ο Δρ Κουιντάνα πιστεύει ότι στο μέλλον η μελατονίνη ή παράγωγά της θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού προηγηθούν κλινικές δοκιμές. Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν πιλοτική δοκιμή.


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, στην οποία τα κύτταρα του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος στρέφονται κατά του οργανισμού, καταστρέφοντας την προστατευτική ουσία μυελίνη που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι ή εμποδίζοντας την μετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ εγκεφάλου και σώματος.

Οι ασθενείς έχουν συμπτώματα όπως οπτικές διαταραχές, μυική αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και ισορροπίας, μνήμης κ.α.

Πηγή: www.sigmalive.com