Πώς η θερμότητα επηρεάζει τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης

Τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) εμφανίζουν συχνά προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, σε θερμό καιρό ή όταν έχουν πυρετό. Αυτές οι προσωρινές μεταβολές μπορεί να προκύψουν από μόλις το ένα τέταρτο έως το μισό της αύξησης βαθμού στη θερμοκρασία σώματος, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία επιδεινώνει περαιτέρω την ικανότητα των απομυελωμένων νεύρων να διεγείρουν ηλεκτρικές παρορμήσεις.

Συμπτώματα

Οποιοδήποτε σύμπτωμα της ΣΚΠ μπορεί να είναι πολύ χειρότερο στη θερμότητα. Μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστούν νέα και άγνωστα συμπτώματα. Τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούνται από τη θερμότητα περιλαμβάνουν:


  • Μούδιασμα στα άκρα
  • Κούραση
  • Θολή όραση
  • Τρόμος
  • Αδυναμία
  • Γνωστικά προβλήματα


Η δυσανεξία στη θερμότητα μπορεί επίσης να διαφέρει ως προς:

Κατώτατο όριο: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν καλά, να πηγαίνουν ένα βιαστικό περίπατο και σε μια αλλαγή του καιρού, αρκεί να αποφεύγουν τον ήλιο. Άλλοι αρχίζουν να αισθάνονται συμπτώματα σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και με πολύ λιγότερη δραστηριότητα.
Σοβαρότητα και τύπος συμπτωμάτων: Και πάλι ανάλογα με το άτομο, τα ενοχλητικά συμπτώματα κυμαίνονται, όπως μυρμήγκιασμα στα πόδια μέχρι εξασθένιση, κόπωση ή σοβαρή αδυναμία.
Ο χρόνος για την επίλυση των συμπτωμάτων: Ενώ όλα τα συμπτώματα που προκύπτουν από τη δυσανεξία στη θερμότητα, επιλύεται όταν η θερμοκρασία του σώματος επιστρέψει στο φυσιολογικό, αυτό μπορεί να διαρκεί περισσότερο για μερικούς ανθρώπους.

Αιτίες

Η ΣΚΠ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα απομυελινωτικές πλάκες στον εγκέφαλο, στα οπτικά νεύρα και στον νωτιαίο μυελό. Αυτό επιβραδύνει την ικανότητα των επηρεαζόμενων περιοχών να λειτουργήσουν και η θερμότητα επιβραδύνει περαιτέρω τη μετάδοση νευρικών παλμών σε αυτές τις περιοχές.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι βλέπουν θολά όταν υπερθερμαίνονται,  ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως σήμα του Uhthoff .

Αυξημένη δραστηριότητα, στο ζεστό καιρό, στα ζεστά λουτρά και ντους, στη σάουνα και στο υδρομασάζ είναι πηγές θερμότητας που μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση ή χειροτέρευσης των συμπτωμάτων λόγω της έκθεσης στη θερμότητα σε κάποιον που νοσεί από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε ότι αυτό είναι διαφορετικό από μια πραγματική υποτροπή . Στη περίπτωση, που όταν η θερμοκρασία του σώματος επιστρέψει στο φυσιολογικό, τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται. Ευτυχώς καμία βλάβη, όπως φλεγμονή, απώλεια μυελίνης ή νέες αλλοιώσεις  δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο παρά στη ζέστη, τα συμπτώματά τους, είναι ιδιαίτερα η σπαστικότητα, που επιδεινώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Άλλοι είναι ευαίσθητοι τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη, συνήθως με διαφορετικά συμπτώματα που προκαλούνται από διαφορετικές θερμοκρασίες.

Το ήξερες?  Πριν από τα πιο εξελιγμένα τεστ εξέτασης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, χρησιμοποιήθηκε η "δοκιμή θερμού λουτρού" για τη διάγνωση. Ένα άτομο με υποψία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, έμπαινε σε μια θερμή μπανιέρα νερού και παρακολουθούταν για τα νευρολογικά συμπτώματα θα είχε.

Θεραπευτική αγωγή
Η επιδείνωση των συμπτωμάτων στη θερμότητα είναι προσωρινή και επιλύεται συνήθως όταν το σώμα έρθει στις φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να δροσιστείτε:

  • Μείνετε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών και υγρασίας.
  • Εφαρμόστε κρύο νερό ή πάγο σε ορισμένα μέρη του σώματος για να σας βοηθήσει να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος. Δοκιμάστε στους καρπούς, στους αστραγάλους, στη πλάτη, στα γόνατα, στους εσωτερικούς αγκώνες και στους εσωτερικούς μηρούς.
  • Φορέστε ελαφριά, χαλαρά, αναπνεύσιμα ρούχα.
  • Πίνετε κρύα ποτά και τρώτε ελαφριά φαγητά.
  • Εάν ασκήστε, επιλέξτε πιο τις δροσερές ώρες της ημέρας  (νωρίς το πρωί ή το βράδυ που είναι συνήθως καλύτερο).
  • Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Κάντε ένα δροσερό λουτρό ή ντους για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος μετά από την δραστηριότητα ή την έκθεση που είχατε στο ζεστό περιβάλλον.


Ενώ η δυσανεξία στη θερμότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά εξασθενητική, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλοί τρόποι για να το διαχειριστείτε. Όσοι αδυνατούν να λειτουργήσουν καλά ακόμη και στις ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες, μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν σε μια πιο δροσερή γεωγραφική θέση. Για τους περισσότερους ωστόσο, οι απλές στρατηγικές είναι αρκετές για να διευκολύνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη θερμότητα.