Η φροντίδα των παιδιών με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία των μητέρων τους, σύμφωνα με μελέτη.

Η μελέτη "Η αυξημένη φροντίδα ψυχικής υγείας στις μητέρες παιδιών με σκλήρυνση κατά πλάκας" δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά χρειάζονται τη βοήθεια φροντιστών. Εάν οι ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα είναι παιδιά, ο ρόλος του φροντιστή συνήθως αναλαμβάνεται από τους γονείς και κυρίως από τις μητέρες.

Για να διερευνήσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που φροντίζουν τα παιδιά τους με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα που περιείχαν πληροφορίες για τα άτομα που έλαβαν θεραπεία στο δημόσιο σύστημα υγείας στο Οντάριο του Καναδά για να εντοπίσουν τα παιδιά κάτω των 18 ετών και τις μητέρες τους .
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα ιδία δεδομένα από παιδιά και τις μητέρες τους χωρίς τη νόσο, για να δημιουργήσουν μια ομάδα αναφοράς για συγκρίσεις.

Συνολικά εντοπίστηκαν 156 μητέρες παιδιών με ΣΚΠ (μητέρες ΣΚΠ) και 624 μητέρες παιδιών χωρίς ΣΚΠ (μη-ΣΚΠ-μητέρες).

Η ομάδα συνέκρινε τις συνθήκες σωματικής και ψυχικής υγείας και τα ποσοστά των κλινικών επισκέψεων μεταξύ των δύο μητρικών ομάδων πέντε χρόνια πριν από τη διάγνωση των παιδιών με ΣΚΠ κατά τη διάρκεια του έτους διάγνωσης και πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, στη σύγκριση με τις μη-ΣΚΠ-μητέρες, οι μητέρες ΣΚΠ είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθε φυσικής κατάστασης της υγείας τους, πριν και μετά τη διάγνωση του παιδιού τους. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σχετικά με την επικράτηση οποιασδήποτε διαταραχής ή άγχους.

Οι μητέρες ΣΚΠ είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σύγκριση με τις μη-ΣΚΠ-μητέρες σχεδόν σε όλα τα χρονικά σημεία (πριν και μετά τη διάγνωση του παιδιού τους).

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μητέρες ΣΚΠ ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ψυχιατρικές υπηρεσίες υγείας σε σύγκριση με τις μη-ΣΚΠ-μητέρες σε όλα τα χρονικά σημεία. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν την ψυχιατρική περίθαλψη, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά ετήσιας επίσκεψης μεταξύ των δύο ομάδων.

«Οι μητέρες των παιδιών με ΣΚΠ έχουν υψηλότερη συχνότητα διάθεσης και διαταραχών άγχους και χρησιμοποιούν περισσότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας πριν και μετά τη διάγνωση του παιδιού τους σε σύγκριση με μητέρες παιδιών χωρίς ΣΚΠ», γράφουν οι ερευνητές.

Η ομάδα παρατήρησε ότι οι διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων πριν από τη διάγνωση ήταν πιο πιθανό να οφείλεται στο στρες που συνοδεύει στοιχεία και τα συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε ένα παιδί. «Η εμπειρία που οδηγεί στη διάγνωση του παιδιού μπορεί να είναι η ίδια παρατεταμένη και αγχωτική για τους γονείς», έγραψαν οι ερευνητές.

"Μια εναλλακτική εξήγηση για τα ευρήματά μας είναι ότι η μητρική ψυχική ασθένεια επηρεάζει τον κίνδυνο παιδικής ΣΚΠ", πρόσθεσαν, παρόλο που υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να «διασαφηνίσουν τους λόγους που δικαιολογούν το μεγαλύτερο βάρος της μητρικής ψυχικής νόσου πριν από τη διάγνωση της παιδικής ΣΚΠ . "
Συνολικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι η φροντίδα για ένα παιδί με ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των μητέρων τους, πριν και μετά τη διάγνωση του παιδιού τους.

"Οι παιδιατρικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι προσεκτικοί σε πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας των μητέρων παιδιών με ΣΚΠ", κατέληξε η ομάδα.


Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com