Τον Μάρτιο, οι ανησυχίες για την επιβίωση του κοροναϊού σε επιφάνειες πυροδότησαν μια απολυμαντική φρενίτιδα αγορών που άφησε τα ράφια των καταστημάτων χωρίς απολυμαντικά χεριών και καθαριστικά μαντηλάκια. Ένα βίντεο με έναν γιατρό του Μίτσιγκαν που δείχνει ένα τρόπο για τα τρόφιμα  του παντοπωλείου, κατέγραψε περισσότερες από 26 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Χωρίς σημάδια επιδημίας της πανδημίας του κορανοϊού, η προστασία του εαυτού σας από μικρόβια είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ο ιός που προκαλεί το COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων στον αέρα. Έτσι μπορεί πραγματικά να κολλήσετε το COVID-19 από το να αγγίξετε ένα κουτί δημητριακών που αγοράσατε στο σούπερ μάρκετ ή ένα πακέτο που παραδόθηκε στην πόρτα σας;

Είναι θεωρητικά δυνατό, αλλά πολύ απίθανο, λέει ο Dean Blumberg, MD, επικεφαλής παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Παιδικό Νοσοκομείο UC Davis. "Θα χρειαστείτε μια μοναδική ακολουθία γεγονότων", λέει. Πρώτον, ο ιός θα πρέπει να επιβιώσει αρκετά σε μια επιφάνια και κάποιος θα πρέπει να πάρει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα του ιού από την επιφάνεια για να προκαλέσει μόλυνση. Στη συνέχεια, χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας, θα πρέπει να αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. "


Coronavirus στις επιφάνειες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε επιφάνειες. Μια μελέτη του New England Journal of Medicine ( NEJM ) από τον Απρίλιο έδειξε ότι ο νέος coronavirus μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για έως και 3 ημέρες και σε χαρτόνι για έως και 1 ημέρα. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει στα πέλματα των παπουτσιών.

Αλλά τα αποτελέσματα μελετών όπως αυτή έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να υπερβάλλουν τον κίνδυνο μετάδοσης COVID-19, λέει ο Emanuel Goldman, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας, βιοχημείας και μοριακής γενετικής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρούτγκερς του Νιου Τζέρσεϋ. Σε μια απάντηση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases τον περασμένο Μάιο, έγραψε ότι η μελέτη NEJM χρησιμοποίησε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού από ό, τι οι άνθρωποι θα βρουν στον πραγματικό κόσμο.

Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα μετάδοσης μέσω άψυχων επιφανειών είναι πολύ μικρή και μόνο σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται στην επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίζει αυτήν την επιφάνεια αμέσως μετά τον βήχα ή το φτέρνισμα (εντός 1-2 ωρών) , "Έγραψε ο Goldman. Βασικά, θα χρειαζόταν ο τέλειος συνδυασμός των γεγονότων που περιγράφει ο Blumberg για να αρρωστήσει από το να αγγίξει κάτι μολυσμένο με τον ιό.

Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει μόνο ότι ο ιός παραμένει ζωντανός στις επιφάνειες - όχι ότι μπορείτε να τον κολλήσετε από το να αγγίξετε αυτές τις επιφάνειες. "Δεν το αποδεικνύουν μόνο επειδή μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια, μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο", λέει ο Blumberg.

Στα τέλη Μαΐου, το CDC ενημέρωσε τον ιστότοπό του για να πει ότι είναι πιθανό, αλλά απίθανο , οι άνθρωποι να κολλήσουν τον ιό με αυτόν τον τρόπο. Η μετάδοση από επιφανείες μπορεί να έχει διαδραματίσει ρόλο σε δύο περιπτώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα τεκμηρίωσε την πιθανή μετάδοση μέσω του κουμπιού του ανελκυστήρα και μια άλλη μελέτη περιπτώσεων σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής διαπίστωσε ότι μολυσμένος ιατρικός εξοπλισμός μπορεί να βοήθησε στη διάδοση του ιού.


Ο σωστός τρόπος για να προστατευτείτε από το COVID-19

Η Alicia Kraay είναι επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο Emory που μελετά πόσο ο καθαρισμός και η απολύμανση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19, πιστεύει ότι οι σκληρές επιφάνειες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάδοση της λοίμωξης, ειδικά εάν βρίσκονται σε κοινό χώρο. Συνιστά να καθαρίζονται τακτικά.

Αλλά αν προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο να κολλήσετε COVID, σκουπίζοντας με εμμονή την κάθε επιφάνεια γύρω σας δεν θα είναι πολύ προστατευτικό εάν είναι το μόνο πράγμα που κάνετε. Ο καθαρισμός επιφανειών βοηθά αν κάνετε και άλλα πράγματα, όπως να φοράτε μάσκα, να απομακρύνετε κοινωνικά και να πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Είναι ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας.

Ο Blumberg λέει ότι εάν εστιάσετε υπερβολικά στην απολύμανση επιφανειών, μπορεί να μην μπορείτε να εμποδίσετε τους πραγματικούς κινδύνους COVID. "Βρίσκω ότι όλα αυτά αποσπάσουν τους ανθρώπους από το να κάνουν πράγματα που είναι αποδεδειγμένα ότι εμποδίζουν τη μετάδοση, όπως να φορούν μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις ".

Τα άτομα που ψεκάζουν τα πάντα με λευκαντικό και άλλα σκληρά καθαριστικά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι τα απολυμαντικά μπορούν επίσης να έχουν κινδύνους . Μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που έχουν άσθμα.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να ερεθίσουν το δέρμα σας εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε προσεκτικά. "Για πολλά από αυτά τα απολυμαντικά, πρέπει πραγματικά να φοράτε γάντια", λέει ο Blumberg.

Το να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική προστασίας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 κατά περίπου 65%. Βάζοντας τουλάχιστον 6 πόδια ανάμεσα σε εσάς και το πλησιέστερο άτομο θα διατηρήσετε επίσης τον κοραναϊό σε ασφαλή απόσταση.

Ακόμα καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού έχετε βγει στο κοινό ή έχετε χρησιμοποιήσει το μπάνιο και πριν φάτε.

Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό, αλλά μην υπερβείτε την απολύμανση. "Δεν νομίζω ότι τα οφέλη αξίζουν τον κόπο", λέει ο Blumberg.


Πηγή: www.webmd.com