Ο επιπολασμός των πρωτοπαθών πονοκεφάλων (εκείνοι χωρίς σαφή αιτία) είναι υψηλός σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κλινική εξέταση του πονοκέφαλου μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών και να διευκολύνει τον αντίκτυπο της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς.


Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι αναφέρονται σε πονοκεφάλους με έλλειψη σαφούς υποκείμενης δομικής παθολογίας, τραύματος ή συστηματικής νόσου. Αυτές περιλαμβάνουν πονοκεφάλους ημικρανίας και τύπου έντασης.

Ο πονοκέφαλος είναι μια κοινή νευρολογική πάθηση που αναφέρεται σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, ο επιπολασμός των πρωτοπαθών πονοκεφάλων στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των μελετών - που κυμαίνονται από 35,5% έως 70%.

Για να ρίξουν φως σε αυτό το ζήτημα, οι ερευνητές στο The First Affiliated Hospital of Anhui Medical University, στην Κίνα, υπολόγισαν τον επιπολασμό του πρωτοπαθούς πονοκέφαλου μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας μέσω συστηματικής εξέτασης και μετα-ανάλυσης - εξέταση δεδομένων από διάφορες ανεξάρτητες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστούν οι γενικές τάσεις.

Μέσω μιας συστηματικής αναζήτησης, η ομάδα εντόπισε 62 μελέτες που πληρούσαν τα καθορισμένα κριτήρια. Από αυτές, 16 ερευνητικά άρθρα πλήρους κειμένου συμπεριλήφθηκαν στην τελική ποιοτική και ποσοτική ανάλυση.

Αυτές οι μελέτες κάλυψαν συνολικά 3.560 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (72% γυναίκες, με μέση ηλικία που κυμαίνεται από 30 έως 50 χρονών σε όλες τις μελέτες), που διεξήχθησαν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο συνολικός επιπολασμός των πρωτοπαθών πονοκεφάλων μεταξύ ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν διέφερε από τους ασθενείς σε ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες (περίπου 55%). Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλή ετερογένεια στον επιπολασμό των πονοκεφάλων σε ασθενείς από ασιατικές χώρες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ετερογένεια μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, σε γεωγραφικές διαφορές.

Οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους. Η πλειονότητα των περιλαμβανόμενων μελετών ήταν από ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ακρίβεια της εκτίμησης. Επίσης, λόγω της απουσίας επαρκών πληροφοριών, οι ερευνητές δεν διερεύνησαν δεδομένα εθνότητας. Τέλος, το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν μη τυποποιημένα εργαλεία συλλογής δεδομένων σε ορισμένες μελέτες μπορεί να επηρέασε τον συγκεντρωτικό επιπολασμό των πρωτοπαθών πονοκεφάλων.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «ο συνολικός επιπολασμός των πρωτοπαθών πονοκεφάλων μεταξύ ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν σημαντικά υψηλός», και πρότεινε ότι «η κλινική εξέταση του πονοκέφαλου μεταξύ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας θα ήταν χρήσιμη για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας και την ανακούφιση των φυσικών και ψυχική επίδραση της νόσου. »

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com