Τα παιδιά διαβητικών μητέρων ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας  (ΣΚΠ), σύμφωνα με μια εθνική μελέτη της Δανίας.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει 3 έως 10 φορές αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη - μια ασθένεια στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν.

Για να ρίξουν φως σε αυτό το θέμα, ερευνητές στη Δανία διερεύνησαν τον πιθανό μηχανισμό που διέπει τη σχέση μεταξύ του μητρικού διαβήτη - που διαγνώστηκε πριν από τη σύλληψη (προγεννητική) ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση) - και τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά τους.

Επειδή μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του μητρικού διαβήτη και του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά μπορεί να αντικατοπτρίζει κοινούς γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου παρά τις επιπτώσεις της διαβητικής έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας μεταξύ παιδιών διαβητικών πατέρων.

Η πανεθνική μελέτη περιελάμβανε 1.633.436 μωρά που γεννήθηκαν στη Δανία από το 1978-2008. Οι διαγνώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας εντοπίστηκαν στο μητρώο πολλαπλής σκλήρυνσης της Δανίας και οι διαγνώσεις γονικού διαβήτη στο εθνικό μητρώο ασθενών. Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας κατάλληλα στατιστικά μοντέλα.

Εντοπίστηκαν συνολικά 2.332 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, 1.634 εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Σε μια αρχική ανάλυση, ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με τη μητρική παχυσαρκία (65%) και το βάρος γέννησης.

Η ομάδα εντόπισε 16.979 παιδιά που γεννήθηκαν από διαβητικές μητέρες, εκ των οποίων 6.809 διαγνώστηκαν πριν από την εγκυμοσύνη και 10.170 διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και 8.239 παιδιά διαβητικών πατέρων.

Σε μια ανάλυση προσαρμοσμένη για παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, καθώς και η μητρική και πατρική ηλικία και η μητρική παχυσαρκία, ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά με διαβητικές μητέρες ήταν 63% υψηλότερος από αυτούς με μη διαβητικές μητέρες.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη πριν από την κύηση είχαν 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν ήταν στατιστικά σημαντικός σε παιδιά μητέρων με διαβήτη κύησης ή διαβητικούς πατέρες.

Η ομάδα ανέλυσε επίσης τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά γονέων που είχαν διαγνωστεί με αυτοάνοσες ασθένειες εκτός από σκλήρυνση κατά πλάκας ή διαβήτη (25.598 μητέρες, 17.316 πατέρες). Διαπίστωσαν ότι, συνολικά, αυτά τα παιδιά δεν διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας - 1,4 φορές υψηλότερο για τη μητρική έκθεση και 1,01 φορές υψηλότερο για την πατρική έκθεση.

Ωστόσο, ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά που εκτέθηκαν σε μητρικές προεμφυτικές αυτοάνοσες ασθένειες πλησίασε τη στατιστική σημασία, σε 1,54 φορές υψηλότερο.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με προγεννητική φλεγμονώδη νόσο του εντέρου - μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του γαστρεντερικού - είχαν 2,12 φορές αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας. Παρ 'όλα αυτά, ούτε τα παιδιά των πατέρων με IBD ούτε εκείνα από μητέρες με IBD κύησης δεν είχαν κανέναν ασυνήθιστο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας (1,42 και 0,93 φορές, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές σημείωσαν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη τους, καθώς περιελάμβανε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων σκλήρυνσης κατά πλάκας, και το Δανικό Εθνικό Μητρώο Ασθενών έχει ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με την παχυσαρκία. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν διάγνωση διαβήτη από τις έγκυες γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποεκτίμηση δεδομένων, εσφαλμένη ταξινόμηση και υπερβολικά συντηρητικές εκτιμήσεις κινδύνου.

«Με βάση τα υψηλής ποιότητας δεδομένα εθνικών μητρώων στη Δανία, η μεγάλη μελέτη κοόρτης μας επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο μητρικός [διαβήτης] σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com