Διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τη μοναξιά στο τεύχος Δεκεμβρίου 2019 / Ιανουαρίου 2020 του AARP με τίτλο « Υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη μοναξιά; » Από τον Lynn Darling.

Πώς η μοναξιά επηρεάζει τα κύτταρα στο σώμα

Σύμφωνα με τον ερευνητή γονιδιωματικής Steve Cole, και βάσει της μικρής μελέτης του σχετικά με τους μοναχικούς ανθρώπους, η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει τα λευκά αιμοσφαίρια να είναι «σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης» - σαν μια βακτηριακή λοίμωξη.

«Ήταν σαν τα άτομα να υποστούν θανάσιμη επίθεση από μια ασθένεια - την ασθένεια της μοναξιάς».

Η έρευνα ανάγκασε τους ανθρώπους να μοιραστούν την ιστορία τους

Όταν κυκλοφόρησαν νέα σχετικά με τις μεταγενέστερες μελέτες του Cole σχετικά με τη μοναξιά, οι άνθρωποι του είπαν πόσο ευγνώμονες ήταν για τη δουλειά του, στη συνέχεια αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να πουν τις ιστορίες τους για την ασθένεια και πώς τους καταβρόχθισε.

Πώς η μοναξιά επηρεάζει την υγεία μας

Άλλες μελέτες από επιστήμονες άρχισαν να εμφανίζονται, και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα - η μοναξιά μπορεί να συντομεύσει την ζωή με την επίθεση στο σώμα μας, να γίνει συντελεστής στην καρδιακή νόσο, δημιουργώντας μια ευπάθεια για το Αλτσχάιμερ, προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξανόμενα ποσοστά αυτοκτονίας, ακόμη και προκαλώντας το κοινό κρυολόγημα.

Κάποιοι κατέληξαν ακόμη στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά ισοδυναμεί με το κάπνισμα δεκαπέντε τσιγάρων την ημέρα.

Η μοναξιά είναι μια ασθένεια

Μην κάνεις λάθος. Η μοναξιά ΕΙΝΑΙ μια ασθένεια, και είναι γνωστή στην κοινότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Όταν ο αγώνας μας, μας αφήνει στο σπίτι, είμαστε λιγότερο ικανοί να συμβαδίζουμε με τον κόσμο και μπορούμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε απομονωμένοι. Τυχόν αρνητικά και απελπισμένα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μοναξιά.

Η μοναξιά μπορεί να είναι πιο επιζήμια από άλλες ασθένειες

Σύμφωνα με το άρθρο «Η θεραπεία για τη μοναξιά» στην Ψυχολογία σήμερα, «Η επίμονη μοναξιά δεν είναι μόνο συναισθηματικά οδυνηρή, αλλά μπορεί να είναι πιο επιζήμια για τη σωματική και ψυχική μας υγεία από πολλές ψυχιατρικές ασθένειες. Οι μοναχικοί άνθρωποι κοιμούνται άσχημα, αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, έχουν μειώσει την ανοσοποιητική και καρδιαγγειακή λειτουργία και εμφανίζουν σημάδια πρώιμης γνωστικής μείωσης που αυξάνονται πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου.»

Ο αντίκτυπος της απομόνωσης

Πριν από πολλά χρόνια, ήμουν σε ένα γεύμα, μια γιορτή έναν τοπικό οργανισμό ΣΚΠ. Κάθισαν σε ένα τραπέζι δύο νοσηλεύτριες που δούλευαν σε ένα γηροκομείο. Μίλησαν για μερικούς από τους ασθενείς τους που είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας και ήταν ουσιαστικά κλειστοί. Είχαν μικρή ή καθόλου κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους. Η θλίψη των ασθενών ήταν προφανής, και αυτό είναι κατανοητό. Ζώντας με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους για να ζήσουν σε μια εγκατάσταση όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι τους άφησαν να αισθάνονται εκτροχιασμένοι, αδύναμοι και μοναχικοί.

Κοινωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο

Ξαφνικά, οι νοσοκόμες σταμάτησαν τη συνομιλία τους καθώς χαμογέλασαν και κοίταζαν η μία την άλλη. Αναρωτήθηκα γιατί. Ήταν ενθουσιασμένες που αποκάλυψαν ότι από το πουθενά, ένας δωρητής παρείχε νέους επιτραπέζιους υπολογιστές για κάθε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτή η μοναδική πράξη καλοσύνης άνοιξε έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μέσω του Διαδικτύου. Οι διαθέσεις των ασθενών φωτίστηκαν.

Οι υπολογιστές δεν ήταν ένα μαγικό χάπι για τη θεραπεία της μοναξιάς, αλλά σίγουρα ήταν ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να κάνει τη διαφορά

Αυτή η ιστορία δείχνει τη σοβαρότητα της απομόνωσης και της κατάθλιψης και πόσο μικρές (ή μεγάλες) πράξεις καλοσύνης και στοχασμού μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Βοηθώντας τον εαυτό σας από τη μοναξιά

Εδώ είναι μερικές σκέψεις για να βοηθήσετε τον εαυτό σας από τη μοναξιά. Επειδή μερικές φορές η διέξοδος δεν είναι να εξαρτάσαι πλήρως από τους άλλους αλλά να μάθεις πώς να εξαρτάσαι από τον εαυτό σου όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αναλάβετε την ευθύνη για τον εαυτό σας

Γεμίστε την ψυχή σας με ό, τι κάνει την καρδιά σας να τραγουδά. Βιβλία, μουσική, ποίηση ή μαγείρεμα. Βρείτε προσαρμοστικούς τρόπους για να βοηθήσετε το εαυτό σας.

Κάνε ότι σε κάνει χαρούμενο

Μάθετε να είστε άνετοι με το να είστε μόνοι σας, τουλάχιστον σε ένα μέρος του χρόνου. Θυμάμαι όταν ο πεθερός μου πέθανε, η πεθερά μου παρατήρησε πόσο σημαντικό ήταν για να μάθει, για την ψυχική και σωματική της υγεία, πώς να είναι μόνη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ΕΙΝΑΙ καλή παρέα για τον εαυτό σας και υπάρχουν πάντα πολλά να κάνετε στον κόσμο.

Να έχετε το δικό σας σύνολο στόχων

Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι όταν είναι μαζί εάν είναι καλοί, φροντισμένοι και κατανοητοί. Αλλά ο στόχος σας δεν πρέπει μόνο να βασίζεστε σε αυτούς για να εκπληρώσετε τους στόχους σας . Πρέπει να ακολουθήσετε τα δικά σας όνειρα, πάθη και επιτεύγματα. Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας θα νιώσετε πιο πολύτιμοι στον κόσμο.

Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει μόνος

Είναι σημαντικό να κάνεις ειρήνη και μερικές φορές να είσαι μόνος. Μην το πολεμάς. Ελέγξτε πώς σας επηρεάζει και αποδεχτείτε το ότι είναι κοινό και συμβαίνει σε όλους ταυτόχρονα.

Όλοι θα βιώσουν τη μοναξιά κάποια στιγμή

Φυσικά, όλοι απολαμβάνουμε να περνάμε χρόνο με άλλους - αυτό κάνει τον κόσμο να γυρίζει, σωστά. Το να είσαι μόνος όλη την ώρα δεν είναι διασκεδαστικό ή βέλτιστο. Είμαστε βασικά κοινωνικά όντα. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις βουτιές στο δρόμο όταν βρεθούμε μόνοι μας γιατί θα συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η αποδοχή της μοναξιάς ως φυσιολογικού μέρους της ζωής μας, επιτρέπει να αισθανόμαστε καλυτέρα. Και αυτό αξίζει τον κόπο.

Από την Cathy Chester
Πηγή: multiplesclerosis.net