Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) όταν φθάνει το καλοκαίρι βιώνουν ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς θα τους επηρεάσει η ζέστη και πως θα μεταφέρουν τα φάρμακά τους, που συνήθως είναι ενέσιμα, όταν θα φύγουν για τις διακοπές τους.

Η υπερβολική ζέστη, οι περίοδοι με καύσωνα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αποτελούν καταστάσεις που τρομάζουν όλους, αλλά ιδιαίτερα τα άτομα που νοσούν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σωστή ενημέρωση και η κατάλληλη προετοιμασία θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν σωστά αυτές τις καταστάσεις και να απολαύσουν τις διακοπές τους με ηρεμία και ασφάλεια.


 • Συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες.
 • Να προτιμούν το μπάνιο στη θάλασσα πρωινές και απογευματινές ώρες.
 • Η έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα, χωρίς αντηλιακό, όχι βέβαια τις μεσημεριανές ώρες, για περίπου 15 λεπτά είναι απαραίτητη για όλους για τη σύνθεση της βιταμίνης D.
 • Να αποφεύγουν να κολυμπούν σε πολύ παγωμένα ή πάρα πολύ ζεστά νερά, είτε είναι θάλασσα, είτε πισίνα ή λίμνη.

Να πίνουν πολλά υγρά, περίπου 3 λίτρα, αποφεύγοντας τα αναψυκτικά. Να προτιμούν φρέσκους χυμούς. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ούρησης, να πίνουν την ποσότητα αυτή κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ελαττώνεται το βράδυ, προ της κατάκλισης.

 • Σχετικά με τις ενέσεις που κάνουν οι πιο πολλοί, να βεβαιωθούν ότι έχουν όλα τα υλικά που χρειάζονται για τη μεταφορά του φαρμάκου τους και ότι θυμούνται τις οδηγίες που είχε δώσει ο νοσηλευτής τους. Σε αμφιβολία, να επικοινωνούν μαζί του.
 • Να ελέγχουν ότι η ισοθερμική τσάντα μεταφοράς του φαρμάκου είναι σε καλή κατάσταση(π.χ. δεν είναι σκισμένη), ότι έχουν παγοκύστες στην κατάψυξη-να προτιμούν τις συμπαγείς σκληρές παγοκύστες και όχι τις παγοκύστες-ζελέ, γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και διάρκεια.
 • Αν ταξιδεύουν με αεροπλάνο και θέλουν να πάρουν το φάρμακο στην καμπίνα του αεροσκάφους, να γνωρίζουν ότι χρειάζονται γνωμάτευση από το θεράποντα ιατρό τους, που αναφέρει το όνομα, την πάθηση και το εμπορικό όνομα του φαρμάκου, καθώς και ότι είναι απαραίτητη η χρήση σύριγγας με βελόνα για τη χρήση του. Πρέπει να είναι γραμμένη στα ελληνικά όταν ταξιδεύουν στην Ελλάδα, ενώ αγγλικά αν ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος. Μπορούν να δώσουν το κουτί με το φάρμακο στην αεροσυνοδό να το τοποθετήσει στο ψυγείο, αν ταξιδέψουν για πολλές ώρες. Διαφορετικά το βάζουν μέσα στην ισοθερμική τσάντα μεταφοράς με τις παγοκύστες και το αφήνουν στη βαλίτσα τους.
 • Αν ταξιδέψουν με καράβι πολλές ώρες, μπορούν να δώσουν το φάρμακο για φύλαξη στο ψυγείο του ιατρείου του πλοίου, ή αν δε θέλουν να το δώσουν μπορούν να έχουν 2 παγοκύστες παραπάνω, να τις δώσουν για φύλαξη στην κατάψυξη της κουζίνας και στη μέση της διαδρομής να τις ζητήσουν και να τις αντικαταστήσουν.
 • Αν κάνουν την ένεση τους πρωινή ώρα και πάνε αμέσως στη θάλασσα και παρατηρούν ότι ο ήλιος και το αλάτι της θάλασσας επηρεάζει το σημείο της ένεσης, δηλαδή παρουσιάζει ερυθρότητα, κνησμό ή οίδημα στο σημείο που έκαναν την ένεση, να επικοινωνήσουν με το νοσηλευτή τους και να συζητήσουν μαζί του τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν αλλαγή ώρας της ένεσης για το καλοκαίρι.
 • Να τηρούν αυστηρά το χρόνο που μπορεί το φάρμακό τους να μείνει εκτός ψυγείου πριν να κάνουν την ένεση και να μη το αφήνουν ποτέ, έστω και για λίγο, εκτεθειμένο στον ήλιο
 • Να προσπαθούν να μην κυκλοφορούν έξω τις ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες να μη ξεχνούν ποτέ: καπέλο, αντηλιακό, νερό Να φροντίσουν να κάνουν καθημερινά μια ήπια μορφή άσκησης, πχ. περπάτημα πρωινές ή βραδινές ώρες.


Χρύσα Χρυσοβιτσάνου MSc, Προϊσταμένη Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων
Α’ Νευρολογική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, MS Nurse Specialist)