Όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται για την κατανόηση και τη θεραπεία της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αυτή της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας. Με την απόκτηση νέων γνώσεων σχετικά με τον τρόπο επιδιόρθωσης της μυελίνης και την προστασία των νεύρων, των νέων έργων που χρηματοδοτούνται και των κλινικών δοκιμών σε εξέλιξη, υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.


Τι είναι η προοδευτική ΣΚΠ;

Εάν η σκλήρυνση κατά πλάκας προοδεύει, αυτό σημαίνει ότι μερικά από τα νεύρα πεθαίνουν. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ως επιδείνωση της αναπηρίας ή άλλο σύμπτωμα που δεν βελτιώνεται. Αυτή η ζημιά είναι μόνιμη.

Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτή η εξέλιξη ποικίλλει πολύ και δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα επηρεάσει το κάθε άτομο.
Εάν αντιμετωπιστεί ως ορατή εξέλιξη, πιθανώς να υπάρχει διάγνωση προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αλλά μερικές φορές η πρόοδος είναι κρυφή και μπορεί να φανεί μόνο σε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας.

Μερικά άτομα που εμφανίζουν εξέλιξη μπορεί επίσης να έχουν ενεργή μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτό σημαίνει ότι η προστατευτική επικάλυψη μυελίνης γύρω από τα νευρικά κύτταρα δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενεργή σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί ως υποτροπές (όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται προσωρινά) ή η δραστηριότητα μπορεί να παρατηρηθεί μόνο σε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας.


Υπάρχουν δύο τύποι προοδευτικής ΣΚΠ:

Η πρωτογενής προοδευτική  επηρεάζει περίπου το 10 έως 15% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε αυτόν τον τύπο ΣΚΠ, οι σαφείς περίοδοι είναι όταν η αναπηρία σταματά ή γίνεται λίγο καλύτερη, βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνια. Αντ 'αυτού, η κατάστασή ξεκινά με ήπια συμπτώματα που χειροτερεύουν αργά.

Η δευτερογενής προοδευτική  ακολουθεί με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν υπάρχει πλέον σαφείς περίοδος όταν η αναπηρία σταματά ή βελτιώνεται (υποχωρήσεις) και η αναπηρία επιδεινώνεται σταθερά. Στο παρελθόν, χρειάστηκε περίπου 20 χρόνια για την υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας για να μετατραπεί σε δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά χάρη στις  θεραπείες τροποποίησης ασθενειών (DMTs)  αυτό αλλάζει.

  • Λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να πάνε σε δευτεροβάθμια προοδευτική ΣΚΠ
  • Σε όσα άτομα γίνεται αυτό, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.


Τι προκαλεί την εξέλιξη της ΣΚΠ;

Πιστεύεται ότι η συσσώρευση αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από βλάβη απευθείας στα ίδια τα νεύρα.

Στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα ανοσοκύτταρα προσβάλλουν την προστατευτική επικάλυψη μυελίνης γύρω από τα νεύρα. Οι εγκέφαλοί μας έχουν ένα σύστημα για την αποκατάσταση της βλάβης της μυελίνης. Αλλά καθώς προχωρά, αυτό το σύστημα επισκευής σταματά να λειτουργεί επίσης.


Πιστεύουμε ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που προκαλούν εξέλιξη της ΣΚΠ, όπως:

  • Τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη δεν επιδιορθώνουν πλέον αποτελεσματικά τη χαλασμένη μυελίνη
  • Όταν η μυελίνη έχει υποστεί βλάβη, συντρίμμια και τοξίνες συσσωρεύονται γύρω από τα νεύρα, προκαλώντας αύξηση της φλεγμονής
  • Τα νεύρα δεν παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, επειδή τα μιτοχόνδρια - ο ενεργειακός σταθμός των κυττάρων - είναι επίσης κατεστραμμένα

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το περιβάλλον προκαλεί το θάνατο των νευρικών ινών, σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροεκφυλισμός. Με τις νευρικές ίνες που χάνονται, τα μηνύματα δεν μπορούν πλέον να ληφθούν και μπορεί να οδηγήσει σε οποιαδήποτε αναπηρία να γίνει μόνιμη. Αυτή η σταδιακή, σταθερή συσσώρευση αναπηρίας είναι αυτό που αποκαλούμε εξέλιξη της ΣΚΠ.


Μαθαίνουμε όλο και περισσότερο για το πώς προκαλείται ζημιά στη προοδευτική ΣΚΠ. Και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση για να σχεδιάσουμε νέες θεραπείες.


Τελευταία έρευνα για την εξέλιξη της ΣΚΠ

Οι επιστήμονες εργάζονται σε τρεις βασικούς τομείς έρευνας που μαζί πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

  1. Πρόληψη της ανοσολογικής βλάβης
  2. Προώθηση της επισκευής μυελίνης
  3. Προστασία των νεύρων από βλάβες.

1. Πρόληψη ανοσολογικής βλάβης

Οι τρέχουσες θεραπείες τροποποιούν τη συμπεριφορά των ανοσοκυττάρων για να αποτρέψουν την επίθεση στη μυελίνη. Αυτές είναι κυρίως αποτελεσματικές για την υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου οι ανοσολογικές επιθέσεις είναι πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατες κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι σε πρώιμη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου οι ανοσολογικές επιθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν βλάβη, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το Ocrelizumab στοχεύει έναν τύπο ανοσοκυττάρου που ονομάζεται Β κύτταρο, εμποδίζοντας να επιτεθεί στη μυελίνη. Το Ocrelizumab διαθέτει άδεια για την πρώιμη πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Τον Μάιο του 2019, αφού την απέρριψε αρχικά, η NICE ενέκρινε τη χρήση ocrelizumab για άτομα με πρώιμη πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας στο Εθνικό Σύστημα Υγεία της Βρετάνιας (NHS).

Ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται siponimod παγιδεύει τα ανοσοκύτταρα στους λεμφαδένες, εμποδίζοντας τα να περάσουν στον εγκέφαλο και να επιτεθούν στη μυελίνη. Τον Οκτώβριο του 2020, το  siponimod εγκρίθηκε για χρήση στο NHS ως η πρώτη στοματική θεραπεία για άτομα με ενεργή δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για πιο προηγμένη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν περιμένουμε ότι τα ανοσορυθμιστικά φάρμακα θα έχουν πολύ αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θεραπείες σταματούν τις ανοσολογικές επιθέσεις και έτσι μπορούν μόνο να βοηθήσουν άτομα που βιώνουν την ενεργή φλεγμονή. Δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τη ζημιά της μυελίνης ή να προστατεύσουν τα νεύρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιστρέψουν συμπτώματα που οφείλονται σε προοδευτική απώλεια νεύρων.

Μερικές δοκιμές διερευνούν τώρα εάν φάρμακα που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επιβραδύνουν την επιδείνωση της λειτουργίας των χεριών και των βραχιόνων για άτομα με προχωρημένη προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Το ChariotMS το οποίο εξετάζει εάν η κλαδριβίνη, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει άτομα με προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας. 

2. Προώθηση της επισκευής μυελίνης

Σε προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα στον εγκέφαλο που μπορούν να επισκευάσουν και να αντικαταστήσουν τη χαλασμένη μυελίνη σταματούν να λειτουργούν όπως και στο παρελθόν. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση βλάβης στα νεύρα, τα οποία τελικά μπορεί να πεθάνουν.

Η εύρεση τρόπων έναρξης της φυσικής διαδικασίας επισκευής μυελίνης αποτελεί σημαντικό επίκεντρο του βιοϊατρικού ερευνητικού προγράμματος. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν λεπτομερέστερα την επιδιόρθωση της μυελίνης, γιατί αποτυγχάνει στην προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας και να εντοπίσουν στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Κάθε ανακάλυψη δίνει νέες ευκαιρίες να αναπτύξουν θεραπείες επισκευής της  μυελίνης. Και αυτό θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για όλους με ΣΚΠ.

3. Προστασία των νεύρων από βλάβες

Η πρόοδος της αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εξαρτάται από τη βλάβη της μυελίνης. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα ίδια τα νεύρα σταματούν να λειτουργούν σωστά. Εάν πρόκειται να σταματήσουμε την εξέλιξη της ΣΚΠ, πρέπει να προστατεύσουμε τα νεύρα και να τα κάνουμε όσο πιο δυνατά γίνεται.

Οι ερευνητές εξετάζουν μια σειρά διαφορετικών διεργασιών στα νευρικά κύτταρα για να ανακαλύψουν τι πάει στραβά και τρόπους να το διορθώσουν. Εάν μπορούμε να βρούμε φάρμακα που μπορούν να προστατεύσουν τα νεύρα από βλάβες, τότε έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να σταματήσουμε την επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ακόμη και να αντιστρέψουμε την αναπηρία σε μερικούς ανθρώπους.


Τι κάνουμε για την εξέλιξη της ΣΚΠ;

Η κορυφαία προτεραιότητα, όπως συμφωνήθηκε από άτομα που επηρεάζονται από σκλήρυνση κατά πλάκας και επαγγελματίες υγείας, είναι να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες για να επιβραδύνουμε, να σταματήσουμε ή να αντιστρέψουμε τη συσσώρευση αναπηρίας που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Υποστηρίζουμε ερευνητικά προγράμματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας, από την επιδιόρθωση της μυελίνης έως την εξεύρεση αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης συμπτωμάτων.


Μια διεθνής προσπάθεια

Είμαστε μέλος της Progressive MS Alliance. Είναι ένα δίκτυο οργανώσεων MS από όλο τον κόσμο που έχουν ενωθεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.


Ερεύνα και κείμενο από :  www.mssociety.org.uk