Τα Tecfidera, Gilenya και Ocrevus χάνουν έδαφος ως θεραπείες

Το Tecfidera (φουμαρικός διμεθυλεστέρας), το Gilenya (φινγκολιμόδη) και το Ocrevus (ocrelizumab) χάνουν έδαφος από πιο πρόσφατες θεραπείες μεταξύ ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας  (ΣΚΠ) που αλλάζουν θεραπεία, σύμφωνα με την τελευταία  έκθεση Spherix Global Insights.

Η κυκλοφορία των γενοσήμων, των βιοϊσοδυνάμων και των νέων εμπορικών φαρμάκων της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην αγορά των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο αύξησε τον ανταγωνισμό και προώθησε «μια ενεργή δυναμική μεταγωγής», με τους ασθενείς να ξεκινούν μια νέα θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMT) «με την ελπίδα για βελτιωμένα αποτέλεσμα», σημείωσε ένα δελτίο τύπου της Spherix που συνοψίζει την έκθεση.

Συγκεκριμένα, το Ocrevus της Genentech - που χορηγήθηκε απευθείας στην κυκλοφορία σε νοσοκομεία ή εξειδικευμένα κέντρα έγχυσης - ήταν η DMT που έχασε περισσότερους ασθενείς λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τον COVID-19, τονίζοντας ότι η πανδημία «μπορεί να είναι η πραγματική ανησυχία για το είδος του φαρμάκου», σημείωσε η Spherix.

Η αναφορά ήταν μέρος της υπηρεσίας RealWorl d Dynamix: DMT Switching in Multiple Sclerosis (Η.Π.Α.) της Spherix , η οποία παρακολουθεί το τμήμα μεταγωγής της αγοράς της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια.
Αυτά τα τελευταία ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα διαγράμματος από 1.117 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που άλλαξαν σε διαφορετική DMT μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, τα οποία παρέχονται από 223 νευρολόγους σε όλες τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των φουμαρικών παραγόντων, η καθιερωμένη από του στόματος θεραπεία της Biogen, Tecfidera , έχασε περισσότερους ασθενείς από άλλες θεραπείες από ό,τι κέρδισε σε νέους πελάτες αλλαγής - κάτι που ήταν σε έντονη αντίθεση με αυτό που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, σημείωσε η Spherix.

Παρά το γεγονός ότι το Tecfidera εξακολουθεί να είναι η πλέον συνταγογραφημένη θεραπεία με βάση τα φουμαρικά μεταξύ των ασθενών που άλλαξαν πρόσφατα, το Vumerity (φουμαρική διροξιμέλη) της Biogen, που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας μορφής της σκλήρυνσης κατά πλάκας το 2019, είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του.

Επίσης, χορηγούμενο σε από του στόματος σκεύασμα, το Vumerity προκαλεί λιγότερες και λιγότερο σοβαρές γαστρεντερικές παρενέργειες σε σχέση με το Tecfidera και ήταν η μόνη θεραπεία με βάση το φουμαρικό που "περιστέλλει περισσότερους ασθενείς παρά απομακρύνεται από αυτό", δήλωσε το Spherix.

Αντίθετα, τόσο η Tecfidera όσο και τα γενόσημα προϊόντα της -σχεδόν πανομοιότυπες εκδόσεις ενός πρωτότυπου επώνυμου φαρμάκου, που πωλούνται συνήθως σε χαμηλότερες τιμές- έχασαν μερίδια στη ρύθμιση αλλαγής. Η Bafiertam (φουμαρικός μονομεθυλεστέρας της Banner Life Sciences), που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ως βιοϊσοδύναμη εναλλακτική λύση του Tecfidera τον Μάιο του 2020, έδειξε καλή ισορροπία διακόπτη, αλλά μικρού όγκου.

Μακροπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη πτώση του Tecfidera μπορεί να έχει αντίστροφη επίδραση στην ανοδική τροχιά του Vumerity, καθώς οι περισσότεροι από τους ασθενείς που στράφηκαν στην πιο ανεκτή θεραπεία ήταν προηγουμένως σε Tecfidera.

Παρόμοια με την Tecfidera, η καθιερωμένη Gilenya της Novartis - ένας διαμορφωτής υποδοχέα σφιγγοσίνης-1-φωσφορικής (S1P) πρώτης γενιάς για υποτροπιάζουσα ΣΚΠ - χάνει καθαρά κέρδη στην αγορά για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, με αλλαγές μακριά από τη θεραπεία που υπερκεράζουν τους διακόπτες της μάρκας.

Με τη σειρά τους, περισσότεροι ασθενείς αλλάξαν πρόσφατα σε διαμορφωτές υποδοχέα S1P επόμενης γενιάς, το Mayzent (σιπονιμόδη) της Novartis και το Zeposia του Bristol Myers Squibb ( οζανιμόδη ) - εγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020 για την ίδια ένδειξη.

Συγκεκριμένα, το Zeposia πιστεύεται ότι έχει καλύτερο προφίλ ασφάλειας από το Gilenya λόγω της υψηλότερης επιλεκτικότητάς του. Το Bristol Myers Squibb αναφέρει επίσης ότι το Zeposia είναι επί του παρόντος ο μόνος ρυθμιστής του υποδοχέα S1P που δεν απαιτεί γενετικό τεστ ή περίοδο παρατήρησης για τους περισσότερους ασθενείς στους οποίους χορηγείται η πρώτη δόση.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους διακόπτες προέρχονταν από άτομα που έπαιρναν προηγουμένως από του στόματος DMT εκτός από διαμορφωτές υποδοχέα S1P (συνήθως Tecfidera).

Αυτό υποδηλώνει ότι η παρατηρούμενη απώλεια μετοχών της Gilenya είναι απίθανη να οφείλεται αποκλειστικά στην επέκταση της κατηγορίας διαμορφωτών υποδοχέα S1P. Ωστόσο, η πρόσφατη έγκριση του Μαρτίου του τέταρτου μέλους της κατηγορίας S1P για υποτροπιάζουσα ΣΚΠ, του Janssen's Ponvory (ponesimod), πιθανότατα θα αμφισβητήσει ακόμη περισσότερο τη βασιλεία του Gilenya.

Εντός της κατηγορίας μονοκλωνικών αντισωμάτων αντι-CD20, οι πρόσφατες εκτοξεύσεις δεν φάνηκε να επηρεάζουν το καθιερωμένο Ocrevus της Genentech «στον ίδιο βαθμό που παρατηρείται με τις κατηγορίες ρυθμιστών υποδοχέα φουμαρικού και S1P», δήλωσε η Spherix.

Ενώ το Kesimpta  (οφατομουμάμπη) της Novartis - που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2020 ως η πρώτη αυτοχορηγούμενη, κατ' οίκον θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για την υποτροπιάζουσα ΣΚΠ - παρουσίαζε ήδη ένα «εντυπωσιακό μερίδιο διακοπτών», το Ocrevus διατήρησε την κυριαρχία στην κατηγορία της.

Ωστόσο, η αναλογία ασθενών που άλλαξαν θεραπεία του Ocrevus έδειξε πτώση μεταξύ των ασθενών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS) σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης Kesimpta, της επέκτασης των από του στόματος θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας DMT και ανησυχιών που σχετίζονται με τον COVID-19.
«Πράγματι, ο COVID-19 έπαιξε ρόλο σε τρεις από τις πέντε πρόσφατες εναλλαγές από το Ocrevus — υψηλότερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου καθιερωμένου στοματικού ή [μονόκλωνου αντισώματος κατά του CD20] DMT», δήλωσε η Spherix.

Η έκθεση πρότεινε επίσης ότι το Ocrevus μπορεί να είναι τουλάχιστον κάπως προστατευμένο από τον ανταγωνισμό με το Kesimpta λόγω της βραδύτερης πρόσληψής του μεταξύ των ασθενών με RRMS που υποβάλλονταν στην πρώτη αλλαγή θεραπείας και επειδή οι περισσότερες αλλαγές σε αυτές τις θεραπείες προήλθαν από DMT από το στόμα και όχι από DMT που βασίζονται σε αντισώματα.

Ωστόσο, οι μετακινήσεις από το Ocrevus στο Kesimpta ήταν κοινές, υποδηλώνοντας ότι η ανταγωνιστική πίεση στο μονοκλωνικό αντίσωμα που κυκλοφόρησε πρώτο στην αγορά κατά του CD20 «ίσως μόλις αρχίζει να θερμαίνεται», κατέληξε η Spherix στην κυκλοφορία του.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com