Γιατροί

Όλοι οι επαγγελματίες μπορεί να προβούν σε λάθη κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Σε κάποια επαγγέλματα όμως το λάθος μπορεί να ζημιώσει ανεπανόρθωτα τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.
 
Το επάγγελμα του γιατρού αποτελεί λειτούργημα και η άσκηση της ιατρικής τέχνης θέλει γνώση, σύνεση και αγάπη. Η φροντίδα και η συνεχής προσπάθεια για αυτοβελτίωση, οδηγεί στην εξέλιξη του επαγγελματία και στην αποφυγή λαθών που μπορούν να κοστίσουν.
 
Τα ιατρικά λάθη μπορούν να στερήσουν μια ανθρώπινη ζωή ή να την αλλάξουν για πάντα. Συχνά τα ιατρικά λάθη που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σοκάρουν το κοινό και δημιουργούν ανασφάλεια στους ασθενείς.
 
Μερικά παραδείγματα:
 
 Λάθος αρτηρία!
Ο κωμικός Dana Carvey υποβλήθηκε σε διπλό by pass καρδίας. Οι ενοχλήσεις, όμως, επανεμφανίστηκαν άμεσα μετά την επέμβαση. Όταν προχώρησε σε εξετάσεις, φάνηκε πως  ο γιατρός που τον χειρούργησε είχε παρακάμψει τη λάθος αρτηρία! Το δικαστήριο επιδίκασε στον ηθοποιό αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
 Αφαίρεσαν το υγιές νεφρό!
Ένας νεαρός από της ΗΠΑ διεγνώσθη με καρκίνο στο νεφρό και η αφαίρεση ήταν μόνη λύση για να επιβιώσει. Στην περίπτωση του συνέβη το απίστευτο… Ο χειρουργός αφαίρεσε το λάθος νεφρό! Η βιοψία μετά την αφαίρεση έδειξε πως το νεφρό που είχε αφαιρεθεί ήταν απολύτως υγιές, αφήνοντας τον άντρα με το “άρρωστο”.
 
 Ο αναισθησιολόγος που οδήγησε τον ασθενή στην αυτοκτονία…
Ο κ. Sherman Sizemore είχε πόνους στην κοιλιά και οι γιατροί αποφάσισαν να προβούν σε μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση. Ο αναισθησιολόγος χορήγησε στον ασθενή φάρμακα για να μουδιάσει, αλλά απέτυχε στη γενική αναισθησία. Συνεπώς ο ασθενής ένιωθε τα πάντα στο χειρουργείο, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να κινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Η εμπειρία που έζησε ο Sherman τον οδήγησε στην αυτοκτονία δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο!
 
 Του ακρωτηρίασαν λάθος… πόδι!
Ο 52χρονος Willie King έπρεπε να προβεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, λόγω σοβαρής πάθησης. Η ιατρική ομάδα κατά τη διάρκεια της επέμβασης διαπίστωσε ότι αφαιρούσε το λάθος πόδι! Τελικά ο Willie έχασε και τα δύο του πόδια με τη συγκεκριμένη επέμβαση. Κινήθηκε νομικά και τελικά έλαβε το ποσό των 900.000 δολαρίων ως αποζημίωση.
 
 Η επέμβαση πέτυχε αλλά η ασθενής πέθανε!
Ήταν μόλις 17 ετών με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς. Η Μεξικάνα Jesica Santillan ήρθε στις ΗΠΑ για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία. Η πολυπόθητη καρδιά για μεταμόσχευση βρέθηκε μετά από λίγο καιρό και η επέμβαση ήταν επιτυχής. Η Jesica, εντούτοις πέθανε δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν τη συμβατότητα της καρδιάς του δότη με την κοπέλα! Λάθος ανήκουστο για τα δεδομένα της ιατρικής.
 
 Μεταλλικό εργαλείο στην κοιλιά του!
Ο κ. Donald Church χειρουργήθηκε τον Ιούνιο του 2000 στο Σιάτλ για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο που είχε δημιουργηθεί στην κοιλιακή του χώρα. Ο χειρουργός “ξέχασε” κατά την επέμβαση ένα εργαλείο στα σπλάχνα του. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να καταβάλλει στον άντρα αποζημίωση ύψους 97.000 δολαρίων.
 
 Ο ακρωτηριασμένος όρχις που κόστισε 200.000 δολάρια.
Ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Benjamin Houghton ένιωθε έντονους πόνους στον αριστερό του όρχι. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκινικός όγκος. Μετά από επέμβαση του αφαιρέθηκε ο όρχις, αλλά από εξετάσεις που ακολούθησαν αποδείχτηκε οτι εν τέλει δεν έπασχε από καρκίνο. Ο Benjamin ακρωτηριάστηκε κατά λάθος. Γιατροί και ασθενής πήγαν στα δικαστήρια, και ο άντρας έγινε πλουσιότερος κατά 200.000 δολάρια.
 
 Χρησιμοποίησε … λάθος σπέρμα για την γονιμοποίηση!
Η κ. Nancy Andrews μαζί με τον σύζυγό της, προσπαθούσαν επί χρόνια να αποκτήσουν δικό τους παιδί. Η εξωσωματική πέτυχε, η κύηση προχώρησε και όλα κύλησαν ομαλά.  Ωστόσο, όταν η γυναίκα γέννησε το παιδί της διαπίστωσε πως ήταν έγχρωμο ενώ εκείνη και ο άντρας της όχι. Μετά από τεστ DNA αποκαλύφθηκε ότι ο εμβρυολόγος στην κλινική είχε μπερδέψει τα σπερματοζωάρια.
 
 Επέμβαση ανοιχτής καρδιάς κατά λάθος!
Μια 67χρονη γυναίκα έκανε αγγειογραφία εγκεφάλου. Από λάθος, όμως, αντί να μεταφερθεί σε δωμάτιο βρέθηκε στο χειρουργικό τραπέζι. Σε λίγη ώρα στο συγκεκριμένο θάλαμο οι γιατροί θα προχωρούσαν σε επέμβαση ανοιχτής καρδίας. Ευτυχώς ο γιατρός της την εντόπισε εγκαίρως.
 
 Μια τρύπα σε λάθος σημείο του κρανίου!
Μια 87χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία. Ο γιατρός έπρεπε να τρυπήσει την αριστερή πλευρά που αιμορραγούσε. Αντ’ αυτού, όμως, ο νευροχειρουργός άνοιξε μία τρύπα στη δεξιά πλευρά του κρανίου! Ευτυχώς η γυναίκα επέζησε.
 
Πηγή : rethemnosnews.gr