τετράφυλλο τριφύλλι

Η ζωή και η αντιμετώπιση της χρόνιας ασθένειας μπορεί να είναι δύσκολη. Συχνά απαιτεί αγχωτικές αλλαγές στη ζωή σας και στη ζωή των μελών της οικογένειας που βρίσκονται πιο κοντά σας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά δοκιμασμένα και αληθινά βήματα για την καλύτερη κατανόηση στις χρόνιες ασθένειες που μπορούν να κάνουν την αντιμετώπιση ευκολότερη και τη ζωή σας πιο ικανοποιητική. Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν όσο με βοήθησαν κι εμένα.

1) Δες τον εαυτό σου.
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά με χρόνια ασθένεια είναι να επιτρέπουν να καθορίσει ποιοι είναι. Για να θεραπεύσετε καλά πρέπει να δείτε τον εαυτό σας για αυτό που πραγματικά είστε. Είσαι ακόμα εσύ. δεν είσαι η ασθένειά σου. Μερικές φορές η ζωή δεν εξελίσσεται όπως την ήθελες και η χρόνια ασθένεια μπορεί να αλλάξει ακόμη και τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε κρατά πίσω από το μέλλον σου. Ο φιλόσοφος Τζόζεφ Κάμπελ είπε: «Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τη ζωή που έχουμε σχεδιάσει, ώστε να αποδεχτούμε τη ζωή που μας περιμένει». Με το να φύγεις, ανοίγεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου και αντιμετωπίζεις το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

2) Να είστε διδάσκοντες.
Οι αντιξοότητες μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας ή ο μεγαλύτερος δάσκαλός σας. Μπορείτε να μάθετε από αυτό, να διαμορφωθείτε από αυτό και να αναπτυχθείτε μέσα από την εμπειρία. Ή μπορείτε να το αφήσετε να σας πάρει το καλύτερο και να σας κρατήσει κάτω. Στο βιβλίο «The Anguish and Adventure of Adversity», η συγγραφέας Cheryl Carson έγραψε: «Το πώς θα επιτρέψουμε στις θλίψεις μας να μας επηρεάσουν, είτε εγκαταλείψουμε είτε υπομείνουμε, είτε γίνουμε πικραμένοι ή συμπονετικοί, είναι δική μας επιλογή». Η χρόνια ασθένεια μπορεί να σας διδάξει ότι έχετε μεγαλύτερη ικανότητα να αντέχετε και να ξεπερνάτε τις προκλήσεις από ό,τι είχατε ποτέ φανταστεί. Μπορεί επίσης να σας διδάξει την ενσυναίσθηση για τους άλλους. Μπορείτε να αναδειχθείτε ως ένα πιο ευγενικό άτομο επιλέγοντας την αγάπη από το μίσος, τη συμπόνια αντί τη λύπη, τη θεραπεία αντί της αυτολύπησης.

3) Να είστε προσεκτικοί.
Το να είσαι προσεκτικός σημαίνει να μάθεις να εστιάζεις στο παρόν, να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στον εαυτό σου και στον κόσμο γύρω σου για να αντιμετωπίσεις το αναπόφευκτο άγχος που θα αντιμετωπίσεις. Το να είσαι προσεκτικός σημαίνει να είσαι ήρεμος, διαισθητικός, αισιόδοξος και διορατικός. Όταν είστε προσεκτικοί, συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη και συμπόνια. Αναγνωρίζετε τις προκλήσεις σας, αλλά δεν τις αφήνετε να σας δεσμεύουν. Μπορείτε να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα μέσω του καθημερινού διαλογισμού με τον εαυτό σας. Λάβετε συνειδητά μια απόφαση σήμερα να ζήσετε εδώ και τώρα και καλωσορίστε την κάθε μέρα με μεγαλύτερη αίσθηση γαλήνης.

4) Να είστε ευγνώμονες.
Ο εφευρέτης Frederick Keonig είπε: «Τείνουμε να ξεχνάμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται ως αποτέλεσμα του να αποκτήσουμε κάτι που δεν έχουμε, αλλά μάλλον ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης και της εκτίμησης αυτού που έχουμε». Η ευγνωμοσύνη είναι το θεμέλιο της ευτυχίας. Μπορεί να φαίνεται αντι-διαισθητικό, αλλά μπορείτε ακόμη και να βρείτε λόγους να είστε ευγνώμονες για τις χρόνιες ασθένειες. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αλλά προσπαθήστε να αναζητήσετε τρόπους που θα αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλό. Οι χρόνιες ασθένειες σας βοηθούν να εστιάσετε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία, όπως οι σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Σε βοηθά να εκτιμάς τα μικρά πράγματα, όπως μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο ή τη ζεστασιά του ηλιακού φωτός στο δέρμα σου. Όταν ασκείσαι τακτικά, θα νιώσεις ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τις δυνατότητες που σου προσφέρει.

5) Απλώστε το χέρι.
Όταν διαγνωστείτε για πρώτη φορά, είναι εύκολο να πιστέψετε ότι είστε μόνοι. Η χρόνια ασθένεια μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωτική. Αλλά πιθανότατα υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι σαν εσάς κοντά και χιλιάδες αλλού που έχουν ήδη περπατήσει στο ίδιο μονοπάτι. Γνωρίζουν το μονοπάτι που αντιμετωπίζετε και κατανοούν τις προκλήσεις σας όπως κανείς άλλος. Αλλά είναι στο χέρι σας να απευθυνθείτε. Οι τοπικές ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι ανεκτίμητες για τη κατανόηση. Ακόμη και οι κοινότητες υποστήριξης ή τα φόρουμ μπορούν να προσφέρουν μια σανίδα σωτηρίας που μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση της ασθένειάς σας. Υπάρχουν μεταμφιεσμένοι άγγελοι που περιμένουν να σας βοηθήσουν. Απλά πρέπει να τους απευθυνθείτε.

6) Εξυπηρετήστε άλλους.
Η ανιδιοτελής υπηρεσία σου κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, ελαφρύνει τα βάρη σας εστιάζοντας στις ανάγκες των άλλων. Ξαφνικά τα προβλήματα ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε δεν φαίνονται τόσο συντριπτικές και τρομακτικές. Η υπηρεσία μπορεί επίσης να ενισχύσει τις υπάρχουσες σχέσεις σας με έναν διαρκή και πιο ουσιαστικό τρόπο. Βρείτε τρόπους να υπηρετήσετε άλλους στην οικογένειά σας, στην εκκλησία, στην κοινότητα ή ακόμα και στο διαδίκτυο. Κάνοντας τη διαφορά στη ζωή των άλλων, θα κάνετε τη διαφορά στη δική σας.

7) Χτίστε σχέσεις.
Περιβάλλετε τον εαυτό σας με οικογένεια ή φίλους που είναι προσεκτικοί, συμπονετικοί και πρόθυμοι να προσφέρουν υποστήριξη σε περιόδους κρίσης. Αν έχεις κάποιον τέτοιο στη ζωή σου, είναι υπέροχο. Αν όχι, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να κάνετε την προσπάθεια να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με αγαπημένα πρόσωπα. Βρείτε κάποιον που είναι πρόθυμος να ακούσει και με τον οποίο μπορείτε να είστε ειλικρινείς. Επικοινωνήστε τακτικά μαζί τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία. Ειδικοί άνθρωποι στη ζωή σας μπορεί να είναι δίπλα σας με αγάπη και συμπόνια, και θα πρέπει να κάνετε το ίδιο. Καθώς μοιράζεστε τις δοκιμασίες, τις στενοχώριες και την αγάπη σας μαζί τους, θα προκύψει ευτυχία.

8) Αναγνωρίστε τη θεραπεία.
Η θεραπεία είναι πολύ περισσότερο από σωματική. Μερικές φορές ακόμη και το καλύτερο φάρμακο που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος δεν μπορεί να αποκαταστήσει το σώμα μας σε τέλεια υγεία. Αυτή είναι η φύση της χρόνιας ασθένειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μια ουσιαστική και γεμάτη ζωή. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις πηγές θεραπείας γύρω σας κάθε μέρα. Εργαστείτε στις συνδέσεις σας με τη φύση, τον Θεό και τους ανθρώπους γύρω σας για να διορθώσετε το σπασμένο πνεύμα σας και να χτίσετε ανθεκτικότητα. Ψάξε για θεραπεία γύρω σου και θα τη βρεις.

9) Διατηρήστε την ισορροπία.
Η ζωή μπορεί να ξεφύγει από την ισορροπία αρκετά γρήγορα. Όταν έχετε μια χρόνια ασθένεια, αυτή η ισορροπία μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Η ζωή είναι στην πραγματικότητα απλώς μια μορφή ελεγχόμενου χάους. Είναι ακατάστατη και ποτέ τέλεια. Η ανησυχία δεν λύνει τίποτα. Να θυμάστε ότι η αρμονία και η ισορροπία δεν είναι μια κατάσταση, είναι μια διαδικασία συνεχών αναπροσαρμογών. Μην αναζητάτε την τελειότητα. Βρείτε ισορροπία και χαρά στη στιγμή.

10) Πάρτε τον έλεγχο.
Όταν διαγνωστείτε με χρόνια ασθένεια, είναι εύκολο να σκεφτείτε τον εαυτό σας ως θύμα. Τελικά, δεν επιλέξατε εσείς να αρρωστήσετε, σωστά; Αλλά όπως είπε η Helen Keller, «η αυτολύπηση είναι ο χειρότερος εχθρός μας και αν υποκύψουμε σε αυτήν, δεν μπορούμε ποτέ να κάνουμε κάτι σοφό σε αυτόν τον κόσμο». Δεν θα σε κάνει καλύτερο. Στην πραγματικότητα, η αυτολύπηση μπορεί να σας κάνει χειρότερους. Αναγνωρίστε ότι μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της υγείας σας. Εάν δεν λαμβάνετε τη διάγνωση ή τη θεραπεία που χρειάζεστε, συνεχίστε σε αυτήν μέχρι να το κάνετε. Ενδυναμώστε τον εαυτό σας. Είναι το σώμα σου, είναι η ζωή σου. Αναλάβετε την ευθύνη και θα προκύψει ευτυχία και γαλήνη.


Aπό τον Peter Waite, MS, MA - Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, HealingWell.com
Ο Peter ίδρυσε το HealingWell.com πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Utah State University και το Brandeis University. Είναι παθιασμένος με το να γράφει για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και να δημιουργεί κοινότητες εμπιστοσύνης για άτομα με χρόνιες ασθένειες. Διαγνώστηκε με σύνδρομο Sjogren, ινομυαλγία, GERD, Νόσος Hashimoto, Νόσος Meniere, μεταξύ άλλων παθήσεων, θεωρεί τον εαυτό του πολεμιστή της χρόνιας ασθένειας. Έτρεξε μάλιστα τον πρώτο του ημιμαραθώνιο το 2015! Λατρεύει την ύπαιθρο, την οικογενειακή ιστορία και να περνά χρόνο με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του.

Πηγή : www.healingwell.com