Παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια προοδευτική ασθένεια που μπορεί να βλάψει σοβαρά τα νεύρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται και καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει εξασθενημένη ομιλία και κινητικές δεξιότητες.

Παιδιά και έφηβοι

Η σκλήρυνση κατά πλάκας στα παιδιά και στους εφήβους είναι παρόμοια με την ΣΚΠ στους ενήλικες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές:

  • Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά πιθανότατα παρουσιάζουν πιο συχνές υποτροπές - κατά τις οποίες τα συμπτώματα επιδεινώνονται σημαντικά - μελέτη.
  • Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στα ορόσημα της κινητικής αναπηρίας από τους ενήλικες με ΣΚΠ.
  • Ωστόσο, η ίδια μελέτη σημειώνει ότι τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας εξακολουθούν να φτάνουν τα ορόσημα της αναπηρίας σε μικρότερη ηλικία από τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση στην ενήλικη ζωή.
  • Σύμφωνα με την μελέτη, οι βλάβες στον εγκέφαλο που προκύπτουν από τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο φλεγμονώδεις στα παιδιά με τη νόσο, σε σύγκριση με τους ενήλικες.
  • Τα παιδιά και οι ανήλικοι με ΣΚΠ τείνουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με λειτουργίες όπως μνήμη, συγκέντρωση και λόγος στα δύο χρόνια της διάγνωσής τους.
  • Η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι νέοι μπορεί επίσης να εμφανίσουν κόπωση και κατάθλιψη σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η εκμάθηση αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, τους γονείς και τους φροντιστές να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια και την εξέλιξή της.

Συστάσεις δίαιτας σκλήρυνσης κατά πλάκας για παιδιά

Δεν υπάρχει δίαιτα για σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, τα παιδιά με ΣΚΠ θα πρέπει να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι υγιεινή. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ΣΚΠ να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες. Μερικοί άνθρωποι έχουν κάνει προσωπικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη διατροφή τους βοηθώντας τα συμπτώματά τους ΣΚΠ.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και συμπληρωμένη με Ωμέγα-3 από λιναρέλαιο ή λιπαρά ψάρια και Ωμέγα-6 από ηλιέλαιο είναι ευεργετική για τα άτομα με ΣΚΠ. Εάν ένα άτομο με ΣΚΠ προσθέτει βιταμίνη Β και βιταμίνη D στη διατροφή του, θα μπορούσε να είναι ευεργετικό, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Προοπτική και πρόγνωση

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ είναι τα ίδια σε παιδιά και ενήλικες. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι θεραπείες επικεντρώνονται στη μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων και στον περιορισμό του αριθμού των υποτροπών που βιώνει ένα παιδί ή ο ενήλικας.

Εάν ένα παιδί αναφέρει οποιαδήποτε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένου μουδιάσματος, αδυναμίας ή αλλαγών στον μυϊκό έλεγχο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.

Η παιδική πρόγνωση της ΣΚΠ έχει υποτροπή της νόσου σε 97% ατόμων που διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 18. Υπάρχει υψηλή συχνότητα υποτροπής σε ασθενείς παιδιά μετά τα πρώτα χρόνια της έναρξης της νόσου.
Τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης τους επίθεσης και της σωματικής αναπηρίας σε σύγκριση με τους ενήλικες. 

Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με ΣΚΠ είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή : www.medicalnewstoday.com