Σπασμένα νύχια

Τα προβλήματα με τα νύχια είναι κοινά και συνήθως δεν είναι σοβαρά. Εάν ένα άτομο έχει σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), τα προβλήματα στα νύχια μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία. Ενώ τα προβλήματα των νυχιών δεν σχετίζονται άμεσα με την ασθένεια, ο προσδιορισμός της αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω ενόχλησης ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο περίβλημα της μυελίνης, το προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος ενός ατόμου.

Δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της ΣΚΠ και των προβλημάτων με τα νύχια. Εάν ένα άτομο παρατηρήσει αλλαγές στα νύχια του, μπορεί να οφείλονται στο ίδιο το νύχι ή στο δέρμα κάτω από αυτό. Οι αλλαγές στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον ευρύτερο πληθυσμό με τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του τραύματος ή της παρατεταμένης έκθεσης σε βαφές, όπως το βερνίκι νυχιών.

Θέματα νυχιών θα μπορούσε να είναι δείκτης για μια υποκείμενη συστηματική νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) , επομένως ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν αισθάνεται ότι ανησυχεί.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις πιθανές αιτίες των διαφόρων αλλαγών στα νύχια και πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Γιατί η ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει τα νύχια;

Η ΣΚΠ είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.
Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και παραισθησία. Η παραισθησία προκαλεί ασυνήθιστες αισθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συνήθως στη μία πλευρά ή στο άκρο. Ωστόσο, συχνά επηρεάζει τα άκρα, όπως τα χέρια, ή τα πόδια.

Ωστόσο, η αίσθηση μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νύχια του.
Είναι σημαντικό να σημειωθούν μειωμένες αισθήσεις στο σώμα, ιδιαίτερα στα χέρια ή τα πόδια, καθώς μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε κίνδυνο τραυματισμού που μπορεί να μην αντιληφθεί ή να γνωρίζει ότι συνέβη.
Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να βιώσουν τον πόνο πιο έντονο από τον γενικό πληθυσμό. Επομένως, φαινομενικά ασήμαντα θέματα, όπως τα νύχια, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό πόνο σε κάποιον που έχει ΣΚΠ.

Οι ανωμαλίες των νυχιών μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους και δεν είναι αποκλειστικά για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, ανεπάρκεια βιταμινών ή συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι συνήθως η αιτία. Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό , για παράδειγμα, μπορεί να μαλακώσει τα νύχια, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε μολύνσεις ή αποχρωματισμό.

Αποχρωματισμένα νύχια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα νύχια μπορεί να αλλάξουν χρώμα. Ορισμένες μπορεί να περιλαμβάνουν επιλογές τρόπου ζωής, όπως κάπνισμα, λεκέδες μετά τη χρήση σκούρου βερνικιού νυχιών, τραύμα από τραυματισμό ή υποκείμενη πάθηση. Ο αποχρωματισμός μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το νύχι ή να οφείλεται σε αλλαγές στο δέρμα κάτω από το νύχι.

Κίτρινα, καφέ ή λευκά

Τα κίτρινα, καφέ ή λευκά νύχια συνήθως υποδηλώνουν αμυκητιασική λοίμωξη. Τα νύχια μπορεί επίσης να πυκνώσουν, να ραγίσουν ή να σπάσουν πιο εύκολα.
Ορισμένες μυκητιάσεις επουλώνονται αργά, μερικές φορές διαρκεί έως και ένα χρόνο. Ωστόσο, μόλις η λοίμωξη έχει καθαριστεί, το νύχι συνήθως μεγαλώνει ξανά. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος αντιμυκητιασικά εάν οι τοπικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μπλε

Τα μπλε νύχια εμφανίζονται όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον κρύο καιρό όταν το σώμα περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου στα άκρα των δακτύλων. Τα άτομα με νόσο του Raynaud μπορεί να βιώσουν αυτή την αίσθηση. Τα μπλε νύχια συνήθως θα επιστρέψουν στο συνηθισμένο τους χρώμα όταν το σώμα ζεσταθεί.

Επικοινωνήστε με έναν γιατρό για περαιτέρω θεραπεία.

Μαύρα

Τα μαύρα νύχια συχνά αναπτύσσονται μετά από τραύμα στο νύχι. Αν κάτι χτυπήσει το νύχι με δύναμη, το νύχι ή το δέρμα από κάτω μπορεί να μαυρίσει.

Άλλες αιτίες μαύρων νυχιών περιλαμβάνουν υποκείμενες παθήσεις, όπως νόσο του θυρεοειδούς, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία.

Λευκές κηλίδες

Τα λευκά σημάδια στα νύχια είναι γνωστά ως λευκονυχία. Τα σημάδια μπορεί να εμφανίζονται ως κηλίδες ή ρίγες. Υπάρχουν πολλές αιτίες λευκών κηλίδων στα νύχια, όπως τραύμα, ορισμένες ασθένειες ή έλλειψη ψευδαργύρου ή σιδήρου.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να θεραπεύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά εάν επιμένει, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

Εύθραυστα, σπασμένα νύχια

Τα εύθραυστα νύχια είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής ή πολύ μικρής υγρασίας. Το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών μπορεί να προκαλέσει τα νύχια να στεγνώσουν και να γίνουν σκληρά και εύθραυστα, και η εφαρμογή υπερβολικής ενυδατικής κρέμας, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τα νύχια πολύ απαλά, προκαλώντας το σχίσιμο τους.

Σπάνια, τα εύθραυστα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σιδήρου.

Υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θεραπείες για εύθραυστα νύχια. Ωστόσο, η χρήση γαντιών από καουτσούκ με βαμβακερή επένδυση κατά το πλύσιμο ή η χρήση προϊόντων καθαρισμού, η λήψη συμπληρωμάτων για την ενίσχυση των νυχιών ή η ενυδάτωση σκληρών, εύθραυστων νυχιών μπορεί να βοηθήσει.

Ραβδώσεις νυχιών

Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει οριζόντιες ή κάθετες ραβδώσεις των νυχιών. Οι οριζόντιες ραβδώσεις ακολουθούν την κατεύθυνση του νυχιού, ενώ οι κάθετες προεξοχές διατρέχουν κατά μήκος του δακτύλου.

Οριζόντιες ραβδώσεις

Οι γραμμές του Beau είναι βαθιές αυλακώσεις που εκτείνονται οριζόντια σε όλο το πλάτος του νυχιού. Αυτά συμβαίνουν όταν κάτι διακόπτει ή σταματά την ανάπτυξη των νυχιών.

Υπάρχουν πολλές αιτίες οριζόντιων ραβδώσεων των νυχιών, συμπεριλαμβανομένου υψηλός πυρετός, χαμηλές θερμοκρασίες ή ψυχολογικό στρες.

Κάθετες ραβδώσεις

Κάθετες, ή εγκάρσιες, ραβδώσεις που εκτείνονται κατά μήκος του νυχιού μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας:
  • βλάβη
  • επαναλαμβανόμενες κρίσεις ασθένειας
  • ακατάλληλη διατροφή
  • μαζεύοντας ή σπρώχνοντας προς τα πίσω τα πετσάκια

Αποχωρισμός νυχιών από τα δάκτυλα

Εάν ένα νύχι έχει διαχωριστεί από το δάκτυλο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός λευκού μπλοκ στο νύχι. Ο αποχωρισμός του νυχιού μπορεί να έχει μια κοινή αιτία, όπως τραύμα ή μυκητιασική λοίμωξη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ψωρίασης.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και της ΣΚΠ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η συχνότητα εμφάνισης ΣΚΠ σε άτομα που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή της ΣΚΠ στο γενικό πληθυσμό. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορούν και οι δύο να προκαλέσουν αποχωρισμό των νυχιών.

Απώλεια νυχιών

Η απώλεια νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος, εξανθήματος ή ορισμένων φαρμάκων για την ΣΚΠ.
Ο ομαλός λειχήνας προκαλεί επαναλαμβανόμενο κνησμώδες εξάνθημα. Όταν επηρεάζει τα νύχια, μπορεί να βλάψει τη βάσει του νυχιού, με αποτέλεσμα το νύχι να γίνει κίτρινο, λεπτότερο και ραβδωτό. Μπορεί να σηκώσει το νύχι από τη βάσει του, σε ορισμένες περιπτώσεις και το νύχι μπορεί να πέσει.

Σε ορισμένα άτομα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νύχια, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν τεκμηριώσει πλήρως αυτή τη σύνδεση.

Εάν ένα άτομο παρατηρήσει απώλεια νυχιών, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του.


Aπό τη Heidi Moawad, MD
Η Δρ Heidi Moawad είναι νευρολόγος και διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ. Υπηρετεί στη συντακτική επιτροπή του Neurology Clinical Practice και είναι κριτής για τη Νευρολογία.

Πηγή : www.medicalnewstoday.com