Συμπτώματα ΣΚΠ
Συχνά ακούμε ανθρώπους να μιλούν για τα «κρυφά» ή «αόρατα» συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ). Πολλά άτομα με ΣΚΠ δυσκολεύονται να εξηγήσουν πόσο άβολα νιώθουν, ειδικά όταν οι άλλοι γύρω τους παρατηρούν ότι δεν φαίνονται άρρωστοι. Η επικοινωνία των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας που κανείς άλλος δεν βλέπει μπορεί να είναι δύσκολη έως και απογοητευτική.

Εξετάζουμε πέντε συμπτώματα που μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να δουν ή να κατανοήσουν: 


Πόνος

Πάνω από το 50 τοις εκατό των ατόμων με ΣΚΠ αναγνωρίζουν τον πόνο ως σημαντικό σύμπτωμα. Για πολλά χρόνια, η ιατρική κοινότητα δεν υποστήριζε την ιδέα ότι ο πόνος θα μπορούσε να προκληθεί από τις επιπτώσεις της ΣΚΠ, αλλά οι γιατροί σήμερα αναγνωρίζουν ότι ο πόνος είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Ο πόνος της ΣΚΠ είναι μεικτός και μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικούς τύπους. Ο πόνος από τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα βλάβης στα νεύρα (που αναφέρονται ως «άξονες») του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτός ο πρώτος τύπος πόνου αναφέρεται ως νευρογενής και προκαλείται από μια βλάβη στο ΚΝΣ. Αυτός ο τύπος πόνου μπορεί να είναι διακοπτόμενος ή σταθερός. αυθόρμητη ή προκλητική.

Ένας δεύτερος τύπος πόνου σχετίζεται με τη ζωή με αναπηρία και τις επιπτώσεις της. Αυτό αναφέρεται ως παθητικός πόνος . Προκαλούμενος από οποιονδήποτε μηχανισμό που διεγείρει μια απόκριση πόνου, μπορεί να είναι μηχανικός, θερμικός, χημικός ή ηλεκτρικός. Παραδείγματα αυτού του τύπου πόνου περιλαμβάνουν μυοσκελετικό πόνο, πόνο στη μέση, επώδυνους σπασμούς, πόνο που σχετίζεται με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, πόνο από κατακλίσεις, ακόμη και πόνο που σχετίζεται με φάρμακα που τροποποιούν την ασθένεια.


Κόπωση

Η κούραση έχει περιγραφεί ως «συντριπτική αίσθηση κούρασης». Έως και το 80 τοις εκατό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν τα ανασταλτικά αποτελέσματα της κόπωσης. Αυτή η συντριπτική κούραση θα μπορούσε να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ΣΚΠ και δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με μέτρα αναπηρίας όπως το EDSS (Extended Disability Status Scale). Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας διαπιστώνουν ότι η κόπωση αυξάνεται όσο περνά η μέρα και επιδεινώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλείται από ζεστό και υγρό καιρό.

Η κούραση μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι, επειδή είναι αόρατη στους άλλους. Εάν η κόπωση δεν είναι κατανοητή, ένα άτομο με ΣΚΠ που βιώνει κόπωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τεμπέλης». Η εκπαίδευση της οικογένειας, των φίλων και των συνεργατών σχετικά με την κόπωση της ΣΚΠ είναι πολύ σημαντική.

Πολλά άτομα με ΣΚΠ διαπιστώνουν ότι η κούραση περιορίζει την απόλαυση και τη συμμετοχή τους σε πολλές δραστηριότητες. Η κούραση μπορεί να κάνει δύσκολη την εκτέλεση εργασιών στην εργασία ή στο σπίτι. Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν τι προκαλεί την κόπωση στη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν εντοπιστεί ορισμένες επιδράσεις στην κόπωση. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τον κακό ύπνο και τα ηρεμιστικά φάρμακα.


Ύπνος

Δεν υπάρχει τίποτα σαν έναν καλό βραδινό ύπνο για να αποκατασταθεί κανείς σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Δυστυχώς, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ΣΚΠ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε κόπωση, το πιο κοινό και ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της ΣΚΠ. Προκαλεί επίσης υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και μειωμένη ικανότητα χρήσης των πόρων του για την επίλυση προβλημάτων. Μπορούν να εντοπιστούν πολλές πιθανές αιτίες προβλημάτων ύπνου για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως: προβλήματα ουροδόχου κύστης, κατάθλιψη, σπαστικότητα και συχνές κινήσεις των ποδιών, δυσκολία αλλαγής θέσης στο κρεβάτι και κακή υγιεινή ύπνου.

Το ανθρώπινο σώμα δεν ήταν σχεδιασμένο για να κοιμάται σε μια θέση όλη τη νύχτα. Το δέρμα και οι ιστοί μας υφίστανται μεγάλη πίεση από το βάρος του σώματός μας όταν κοιμόμαστε. Επομένως, πρέπει να κινούμαστε και να αλλάξουμε θέση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν αλλάζουμε θέση, ξυπνάμε για λίγο, αλλά αν κοιμόμαστε καλά, ξανακοιμόμαστε και δεν θυμόμαστε καν ότι ξυπνήσαμε. Μερικοί άνθρωποι με κινητικά προβλήματα λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να μετακινούνται στο κρεβάτι τη νύχτα. Ο πόνος και η ενόχληση που προέρχονται από το δέρμα και τους ιστούς που έρχονται σε επαφή με το κρεβάτι μπορούν να κρατήσουν ένα άτομο ξύπνιο.


Γνωστικές Αλλαγές

Παραδοσιακά, τα γνωστικά προβλήματα δεν θεωρούνταν σύμπτωμα της ΣΚΠ. Τα πιο πρόσφατα χρόνια, ερευνητές και γιατροί έχουν ανακαλύψει ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της ΣΚΠ θα βιώσει κάποιο είδος αλλαγής στις γνωστικές του ικανότητες κατά τη διάρκεια της νόσου του.

Ο όρος «γνωσία» αναφέρεται σε μια ομάδα νοητικών διεργασιών όπως η επεξεργασία πληροφοριών, η γλώσσα, η μνήμη, οι οπτικές δεξιότητες αντίληψης/χωρικές δεξιότητες, οι δεξιότητες υπολογισμού και οι εκτελεστικές λειτουργίες.

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος αποδεδειγμένος τρόπος για να επιστρέψει ο εγκέφαλος με τα περίπλοκα μονοπάτια και τις συνδέσεις του στο φυσιολογικό, οι ερευνητές ασχολούνται ενεργά με τη μελέτη διαφορετικών μεθόδων για την προώθηση της επιβίωσης κατεστραμμένων εγκεφαλικών δομών, την επισκευή και την εκ νέου ανάπτυξη της μυελίνης, ακόμη και την αναγέννηση του νεύρου (άξονας ) κύτταρα. Αν και αυτές οι μελλοντικές επιλογές μπορεί να βοηθήσουν, έχουμε ήδη τρόπους να ελαχιστοποιήσουμε την εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητα αποφυγής επιβαρυντικών παραγόντων, διαχείρισης των προκλήσεων που παρουσιάζουν, προσαρμογής σε αυτές τις αλλαγές και χρησιμοποίησης στρατηγικών για την αντιμετώπιση γνωστικών προβλημάτων όποτε είναι δυνατόν.


Προβλήματα όρασης

Τα προβλήματα όρασης είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι συχνά το πρώτο σημάδι της νόσου.

Η οπτική νευρίτιδα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της ΣΚΠ. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή και απομυελίνωση κατά μήκος του οπτικού νεύρου (το νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με το μάτι). Η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας μπορεί να υποδηλώνει σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο έχει ή θα αναπτύξει ΣΚΠ. Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας περιλαμβάνουν την οξεία έναρξη οποιουδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Μειωμένη όραση/τύφλωση στο ένα μάτι
  • Θολή όραση
  • Γκρίζα της όρασης

Σπάνια προσβάλλονται και τα δύο μάτια ταυτόχρονα με οπτική νευρίτιδα στη ΣΚΠ. Ο πόνος με την κίνηση των ματιών συνήθως συνοδεύει ή προηγείται της απώλειας όρασης και η απώλεια όρασης τείνει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια λίγων ημερών πριν βελτιωθεί. Σχεδόν το 55 τοις εκατό των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας θα έχουν ένα επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας.

Πλήρης απώλεια όρασης, μειωμένη όραση ή θολή όραση συχνά επηρεάζει μόνο το ένα μάτι ενός ατόμου με ΣΚΠ που εμφανίζει οπτική νευρίτιδα. Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται ξεπλυμένα και η νυχτερινή όραση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ευαισθησία σε αντιθέσεις στο φως ή παρουσία οπών ( σκοτώματα ή «τυφλά σημεία»). Περιστασιακά, η οπτική νευρίτιδα προκαλεί πόνο κατά την κίνηση του προσβεβλημένου ματιού.

Η διπλωπία, γνωστή και ως «διπλή όραση», εμφανίζεται όταν οι μύες που ελέγχουν μια συγκεκριμένη κίνηση των ματιών εξασθενούν και δεν συντονίζονται. Αν και ενοχλητική, η διπλή όραση συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς ιατρική θεραπεία. Όταν η διπλωπία εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να υποδηλώνει οξεία προσβολή.

Επιμελήθηκε η Susan Wells Courtney
Πηγή : mymsaa.org