εγκέφαλος

Ακόμη και μερικά ακόμη βήματα την ημέρα ωφελούν τη γνωστική λειτουργία

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γυμναζόμαστε και να τρώμε υγιεινά. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο καλό για τη διατήρηση της σιλουέτας σας καθώς μεγαλώνετε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των γνωστικών σας ικανοτήτων καθώς μεγαλώνετε. Και δεν χρειάζεται να είναι έντονη άσκηση για να έχει αντίκτυπο.

«Αυτό το εύρημα δεν λέει, αν είσαι μεγαλύτερος, πρέπει να βγεις εκεί έξω και να αρχίσεις να τρέχεις μαραθώνιους», είπε η Marissa Gogniat, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρόσφατη πτυχιούχος διδακτορικού στην ψυχολογία από το Franklin College of Arts. και Επιστημών. «Αυτό σημαίνει ότι αν κάνεις περισσότερα βήματα, αν κινείσαι στο περιβάλλον σου λίγο περισσότερο, αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία του εγκεφάλου σου και να σε κρατήσει πιο ανεξάρτητο όσο μεγαλώνεις».

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Δημοσιεύτηκε στο Sport Sciences for Health , η μελέτη παρακολούθησε 51 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, παρακολουθώντας τις μετρήσεις της φυσικής τους δραστηριότητας και της φυσικής τους κατάστασης. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ ειδικά σχεδιασμένα για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Φορούσαν επίσης μια συσκευή που μετρούσε την ένταση της σωματικής δραστηριότητας του χρήστη, τον αριθμό των βημάτων που έκανε και την απόσταση που διανύθηκε. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη φυσική κατάσταση μέσω ενός τεστ βάδισης έξι λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες περπάτησαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση εντός του χρονικού ορίου.

«Πάντα μας έλεγαν ότι είναι καλό να ασκείσαι, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι μερικές αποδείξεις ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον εγκέφαλό σου», είπε η Gogniat. «Και αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να λειτουργήσετε στην καθημερινή σας ζωή».

Τα δίκτυα του εγκεφάλου βελτιώνονται με τη σωματική δραστηριότητα

Ο εγκέφαλος αποτελείται από ένα σωρό διακριτά δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, στέλνοντας πληροφορίες το ένα στο άλλο.

Αλλά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου είναι ενεργά σε διαφορετικούς χρόνους. Το δίκτυο που είναι ενεργό όταν το σώμα είναι σε ηρεμία, για παράδειγμα, σβήνει όταν ένα άτομο αρχίζει να προσπαθεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Εκείνη την ώρα, ένα άλλο δίκτυο ξεκινά.

Ενώ ένα από αυτά τα δίκτυα είναι ενεργό, το άλλο θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο. Εάν δεν είναι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Αυτά τα δίκτυα είναι το κλειδί για τη δυνατότητα εκτέλεσης βασικών εργασιών στην καθημερινή ζωή, όπως η απομνημόνευση σημαντικών πληροφοριών και η επίδειξη αυτοελέγχου. Αλλά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυτές οι εργασίες γίνονται συχνά πιο δύσκολες.

Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε πώς αυτά τα δίκτυα αλληλεπιδρούν με τη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

«Αυτή η εργασία είναι συναρπαστική γιατί μας δίνει κάποιες ενδείξεις ότι όταν οι άνθρωποι των οποίων τα δίκτυα εγκεφάλου δεν λειτουργούν βέλτιστα συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα, βλέπουμε βελτίωση στην εκτελεστική τους λειτουργία και την ανεξαρτησία τους», είπε η Gogniat. «Δεν λέμε ότι πρέπει να αλλάξετε ριζικά τη ζωή σας».

"Ίσως απλά πάρτε το δρόμο για δουλειά. Σηκωθείτε και περπατήστε λίγο περισσότερο. Εκεί θα κερδίσετε τα περισσότερα, όχι τρελή, υψηλής έντασης άσκηση."

Η μελέτη έγινε από κοινού από τους Talia Robinson, Kharine Jean και Stephen Miller, από το Τμήμα Ψυχολογίας του UGA.

Πηγή : www.sciencedaily.com