Αρκετές μελέτες έχουν βρει αυξημένη συχνότητα ημικρανιών μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν επίσης αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων, αν και η έρευνα έχει βρει ένα εύρος επιπολασμού από 4% έως 58% κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας με ημικρανίες μπορεί επίσης να εμφανίσουν περισσότερα κλινικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσου τους από εκείνους που δεν έχουν ημικρανίες. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει έναν κοινό παράγοντα για την ΣΚΠ και τις ημικρανίες.

Τι είναι η ημικρανία;

Οι ημικρανίες είναι κάτι περισσότερο από πονοκέφαλος. Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο στο κεφάλι, που εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού (αν και μπορεί να είναι και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα). Γενικά διαρκούν περισσότερες από τέσσερις ώρες εάν δεν αντιμετωπιστούν και χειροτερεύουν με τη δραστηριότητα. Οι ημικρανίες συνοδεύονται επίσης συχνά από ναυτία και εξαιρετική ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Μερικοί άνθρωποι έχουν προειδοποιητικά σημάδια πριν από την ημικρανία με τη μορφή οπτικών συμπτωμάτων, που ονομάζονται αύρες.

Φάρμακα ΣΚΠ και ημικρανίες

Αρκετά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΣΚΠ έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους και οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από θεραπείες τροποποίησης της νόσου, όπως οι βήτα ιντερφερόνες και το Gilenya ® ( fingolimod ). Άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ημικρανιών που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές τροποποίησης της νόσου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ως πιθανή παρενέργεια, αλλά αυτές συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα συνηθίζει την αγωγή. Για άτομα που έχουν ιστορικό ημικρανιών, οι  φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να είναι ένα έναυσμα, όπως μπορεί να εμφανίσουν έναυσμα όπως ορισμένα τρόφιμα, αλλαγές στον καιρό ή ορμονικές διακυμάνσεις (όπως η έμμηνος ρύση).

Ημικρανίες έναντι αλλοιώσεων ΣΚΠ στο οπτικό νεύρο

Μερικοί άνθρωποι με ΣΚΠ αναπτύσσουν βλάβες στο οπτικό τους νεύρο, το οποίο μεταδίδει σήματα από το μάτι στον εγκέφαλο. Αυτό ονομάζεται οπτική νευρίτιδα (φλεγμονή του οπτικού νεύρου), με αποτέλεσμα πόνο στα μάτια, καθώς και ήπια έως σοβαρή απώλεια όρασης και μειωμένη έγχρωμη όραση. Οι ασθενείς που έχουν επίσης εμφανίσει πόνο στα μάτια λόγω ημικρανιών μπορεί να συγχέουν την αιτία αυτού του συγκεκριμένου πόνου. Η οπτική νευρίτιδα είναι το εμφανιζόμενο σύμπτωμα στο 20% των ασθενών με ΣΚΠ, αν και μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς ΣΚΠ.

Οι βλάβες της ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα νεύρα προσβάλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας βλάβη στο προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα της μυελίνης ( απομυελίνωση ). Οι τρεις πιο κοινές θέσεις για την απομυελίνωση που παρατηρούνται στη ΣΚΠ είναι το εγκεφαλικό στέλεχος, ο νωτιαίος μυελός και το οπτικό νεύρο. Οι ημικρανίες πιστεύεται ότι προκαλούνται στο εγκεφαλικό στέλεχος και οι βλάβες της ΣΚΠ σε αυτήν την περιοχή μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες.

Ημικρανίες ως σημάδι υποτροπής της ΣΚΠ

Ημικρανίες με αύρα και οξύ πόνο μπορεί να είναι σημάδι υποτροπής της σκλήρυνσης κατά πλάκας και οι ασθενείς που παρουσιάζουν ημικρανίες θα πρέπει να αξιολογούνται, ώστε να μπορεί να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Οι ασθενείς που εμφανίζουν ημικρανίες συχνά εμφανίζουν αύξηση των ημικρανιών κατά τη διάρκεια εξάρσεων της ΣΚΠ. Ωστόσο, οι ασθενείς με ιστορικό ημικρανιών μπορεί επίσης να τις εμφανίσουν ξεχωριστά από εξάρσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας. Απαιτείται σωστή αξιολόγηση από νευρολόγο για να προσδιοριστεί η αιτία και να καθοδηγηθεί η θεραπεία.

Λήψη βοήθειας για ημικρανίες με σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που παρουσιάζουν ημικρανίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον νευρολόγο τους για την εμπειρία τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι γιατροί δεν ρωτούν συστηματικά για τις ημικρανίες και οι ασθενείς πρέπει να μιλήσουν για τις ημικρανίες για να εξασφαλίσουν ότι θα τύχουν της προσοχής που τους αξίζει. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των ημικρανιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής και σε ορισμένους ασθενείς, αποτελεσματική θεραπεία για τις ημικρανίες.

Πηγή : multiplesclerosis.net